Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rhônský ranger

Randall Grahm je jedním z nejsvéráznějších amerických vinařů současnosti. Proslavil se tím, že odmítl dogma ohledně Chardonnay a Cabernet Sauvignon, jako nejvhodnějších odrůd pro vinice v Kalifornii a začal vysazovat odrůdy z Rhôny a Itálie. Uspořádal pohřeb korkového uzávěru a jako první hlasitě začal propagovat šroubovací uzávěry i pro prémiová vína. Randall Grahm prostě dělá věci po svém.

Na Randalla Grahma jsem narazil při čtení knihy Červené, bílé, pije se všude od Natalie MacLeanové. Autorka navštívila Randallovo vinařství Bony Doon a strávila zdev něm několik dní během období sklizně. Podle textu v knize muselo být pro autorku setkání s tímto vinařským samorostem nezapomenutelným zážitkem.

Vůně bordelu

Randall Grahm je známý tím, že se na rozdíl od některých jiných zástupců vinařských firem nebere zbytečně vážně a vnáší do branže toliko potřebný nadhled a nadsázku. Aroma jednoho ze svých vín například popsal jako „vůni pařížského bordelu“. Své vinice prohlásil za „Zónu bez Merlotu“, protože Merlot je nudný. V narážce na kvalitu amerických vín pronesl:“ Předpokládám, že bychom někde v Kalifornii mohli mít terroir, ale nevím kde.“ Kromě velmi vtipných bonmotů však Grahm dokáže vyrobit velmi dobré víno.

Láska k vínům u Randalla Grahma vzplála v roce 1974, kdy po ukončení vysokoškolských studií začal pracovat v obchodě s vínem v Beverly Hills. Mimochodem studoval filozofii a literaturu, což ostatně docela sedí k jeho intelektuálské imageJ. Jelikož se v rámci své práce dostal k ochutnávání nejlepších francouzských vín, jako Cheval Blanc ročník 1964 nebo  Lafite-Rothschild (1959), netrvalo dlouho a vínům zcela propadl.

Rhônský ranger 

Vína ho nadchla tak, že se přihlásil na studia vinařského oboru v rámci univerzity v Davisu. V roce 1981 po ukončení školní docházky Randall koupil vinice kousek od Santa Cruz a jeho vinařství Bonny Doon bylo na světě. Nevysadil na nich však všeobecně preferované Chardonnay a Cabernet Sauvignon, ale tradiční odrůdu z Burgundska – Pinot Noir. Ačkoliv z něj nevyrobil žádný klenot, začal následně v rámci vinařství  experimentovat s dalšími tradičními jihofrancouzskými odrůdami jako Syrah, Grenache, Cinsault, Roussanne nebo Viognier. Později také vysadil na svých vinicích Ryzlink a začal s produkcí sladkých vín. Ačkoliv nebyl jediných americkým vinařem, který vybočoval z normy ohledně pěstovaných odrůd, dostal díky své zarputilosti přezdívku Rhônský ranger.

První víno, které v roce 1984 uvedl Randall na trh, se jmenovalo Le Cigare Volant (Létající doutník). Šlo o směs odrůd Grenache, Syrah, and Mourvèdre a výsledné víno bylo ve stylu slavných červených Châteauneuf-du-Pape. Pro víno vytvořil etiketu tradičního francouzského vzezření, tedy malovanou černobílou se zámkem a vinicí. Do této malebné scenérie však umístil také létající talíř, který svým paprskem kosí vinici dole pod sebou. Malinko si rýpnul do Francouzů a jejich vyhlášky schválené v rhônské oblasti v roce 1954. Ta totiž zakazuje létajícím talířům přistávat ve vinicích. Řada Le Cigare Volant je vlajkovou lodí vinařství a postupně se rozrostla o bílé víno, růžové a dezertní víno.

Když etikety prodávají

Netradiční zpracování etiket vín je ostatně typickým rysem Bonny Doon. Randall Grahm kdysi prohlásil, že v Americe neexistuje pořádná kultura pití vína, a většina konzumentů láhve vybírá podle etikety. V duchu této myšlenky vinařství Bonny Doon svými etiketami vždycky dokázalo vzbudit zájem a údiv. Příkladem budiž další slavné víno vinařství - Big House. V roce 1992 Grahm koupil 150 hektarů vinic v městečku Soledad, které bylo známé jen díky velkému nápravnému zařízení. Víno Big House je tak pravděpodobně jediným na světě, které má na etiketě zobrazenou věznici a prchajícího vězně. Netřeba dodávat, že vína se výborně prodávají, i když obchodníci vína s takovou etiketou označovali za neprodejná. Za neobvyklou se dá označit i etiketa vína Cardinal Zin.

Vína Bonny Doon ovšem nezískala na popularitě jen díky svým netradičním etiketám, ale zejména díky mimořádné kvalitě. Směsky středomořských odrůd Big House (13 odrůd!) získaly desítky ocenění a v roce 2003 bylo víno dokonce oceněno časopisem Wine Entusiast jako nejlepší koupě v kategorii vín s body 90+. Cardinal Zin se zase stal synonymem pro mimořádné víno z odrůdy Zinfandel.

Tomu říkám funus

Za úspěchem vinařství stojí Randall Grahm a jeho neuvěřitelný talent marketingově či chcete-li PRově prodat vše, co vinařství dělalo. Když například zvažoval přechod od korkových uzávěrů na šroubovací, doporučoval mu management firmy opatrný postup a důkladné testování. On se naopak rozhodl využít možnosti být první, kdo se jednoznačně vyjádří ve prospěch šroubovacích uzávěrů a kdo vytěží veškerou popularitu plynoucí z tohoto kroku. Změnil tedy způsob uzavírání všech svých vín naráz a v souvislosti s tímto krokem v roce 2002 uspořádal pohřeb na centrálním hřbitově v New Yorku, v rámci kterého byl symbolicky pohřben "Monsieur Thierry Bouchon" (tire-bouchon je francouzský výraz pro vývrtku). Za účasti známé britské odbornice na víno Jancis Robinson byla pohřbena rakev s korkovým tělem. Vína Big House a Cardinal Zin se stala prvními super prémiovými víny z Kalifornie, která byla nabízena se šroubovacím uzávěrem. 

Na svém vrcholu v roce 2006 vinařství Bonny Doon prodalo více než 5 milionů lahví vína. Ve stejném roce také Randall Grahm přehodnotil svůj podnikatelský koncept a opět více upřednostnil kvalitu před kvantitou. Rozhodl se tedy prodat některé značky vín, jako například úspěšné Big House a Cardinal Zin. Produktovou řadu snížil zhruba z 35 položek na 10. Zaměřil se na aplikaci biodynamických postupů při výrobě vína. Snaha se vyplatila a v roce 2007 obdržela jedna jeho vinice oficiální certifikaci pro výrobu biodynamických vín.

Posedlost Rhônského rangera po neustálém poznávání hroznů a odrůd nemá meze. Stále zkouší nové postupy, a je jedno jestli ve vinici, ve sklepě nebo v prodeji svých vín. Randall Grahm prostě dělá věci po svém. Jako důkaz stačí navštívit internetové stránky jeho vinařství Bonny Doon, stejně jako on se nepodobají žádným jiným.

Více článků a recenze vín na www.podkorkem.net. Zapojte se do ankety o nejoblíbenější odrůdu VOC.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mikuláš Duda | středa 29.6.2011 9:12 | karma článku: 7,86 | přečteno: 947x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

Kinosálům aktuálně vládne nová bondovka Skyfall. Dle mého soukromého názoru oprávněně, protože James Bond se nachází po 50 letech své činnosti v mimořádně skvělé kondici. Co se týká vína, zůstává James Bond již od roku 1973 věrný jedné značce, a sice Champagne Bollinger. Ve filmu se lahev objeví na pár vteřin, ale jinak do sebe agent 007 klopí spíše Heinekena. Naštěstí i pro vínomily v posledních týdnech filmaři připravili několik zajímavých počinů. Hlavní roli hraje víno v dokumentech A Year in Burgundy,Chateau Chunder: A Wine Revolution nebo Somm.

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81 | Přečteno: 3598x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Americko - francouzské války o víno

Na poli gurmánském a vinařském to v posledních měsících celkem vře mezi USA a Francií. Určitě jste zaznamenali červencový zákaz podávání francouzské delikatesy foie gras, ke kterému přistoupili v Kalifornii. Francie v reakci na tento krok hrozila bojkotem amerických vín. A aktuálně se mezi oběma zeměmi rozhořelo nové kolo sporu o to, zda mohou Spojené státy americké do Evropské unie dovážet víno označované výrazem „chateau“ či „clos“.

8.10.2012 v 9:20 | Karma: 9,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

Když se mluví o vinařích, většinou si člověk představí léty protřelého a větrem ošlehaného pána středního či staršího věku, s jiskrou v oku a nějakou tou šedivou kadeří. Povolání vinař je podvědomě spojováno s letitou praxí. Jako by to bez pracně vydupaných zkušeností snad ani nešlo, uspět ve vinařské branži. Mezi protřelými vlky se ovšem i u nás najdou zapálení mladíci, kteří sice vypadají, že jim ještě neuschlo vysvědčení ze školy, už se ale pouští do vinařského businessu. Dnes si představíme tři z nich: Petra Mikulicu (22 let), Milana Nestarce (24 let) a Jana Stávka (31 let).

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

Tuzemští vinaři se bouří proti zavedení spotřební daně na víno. V rámci dosavadních protestů zatím proběhla recesistická demonstrace v Brně, podepisuje se petice a vinaři společně se zemědělci plánují zabarikádovat některé silniční tahy. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím zůstává neoblomný, tyto aktivity ho z klidu asi jen stěží vyvedou. Ale opravdu se vyplatí dráždit vinaře bosou nohou? Na Moravě jsou vinaři zdá se povahy celkem klidné, ale třeba ve Francii už to několikrát díky radikalizovaných vinařům doslova hořelo. Nejznámějším případem z poslední doby budiž násilné činy teroristické skupiny CRAV.

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41 | Přečteno: 647x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

Když si v regálech vinotéky nebo supermarketu vybíráte víno, díváte se také na údaj s obsahem alkoholu? Je pro vás tento údaj při volbě vína důležitý? Pokud máte rádi silnější vína, možná jste si všimli, že sehnat víno se 13, 14 nebo dokonce 15 % alkoholu je stále menší problém. Není pochyb o tom, že vlivem různých faktorů jsou vína produkovaná v Evropě i mimo ni stále silnější. Je to však skutečně to, co konzumenti vína chtějí?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Co teď dělají Zemanovi muži. Mynář má novou firmu, Kruliš si v ČNB polepšil

25. května 2024

Premium Někdejší hradní kancléř Vratislav Mynář rozšířil své podnikatelské portfolio o novou firmu. Bývalý...

Po práci na vojnu. Poláci trénují střelbu i první pomoc, vojenský výcvik lidi láká

25. května 2024

Premium Dobrovolnický vojenský výcvik byl v Polsku zaveden v roce 2016. Od té doby jeho popularita strmě...

Útok ze severu už máme pod kontrolou, řekl Zelenskyj. Navštívil Charkov

24. května 2024  21:19,  aktualizováno  21:41

Ukrajinské síly získaly „bojovou kontrolu“ nad oblastmi, kterými ruské jednotky tento měsíc...

Víme, kde má Putin bunkry, tvrdí Kyjev. Šéfa Kremlu přirovnal k upírovi

24. května 2024  20:40

Známe polohu bunkrů ruského vůdce Vladimira Putina, prohlásila ve čtvrtek ukrajinská vojenská...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1375x
Více na www.podkorkem.net nebo www.facebook.com/podkorkem

Seznam rubrik