Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nech brouka žít…..nebo radši ne

V polovině 19. století zažili vinaři na starém kontinentě největší zkoušku ve své historii a doslova holý boj o přežití. Evropské vinice totiž napadl drobný, ale velmi účinný nepřítel – Mšička révokaz. Tento hmyz, označovaný někdy také jako fyloxéra révová zvládl jen mezi lety 1850 a 1870 zničit zhruba 40 % francouzských vinic. A neřádil jen tam, zasaženy byly vinice od Rheingau až po Sicílii.

Poprvé byla mšička ve Francii zaznamenána v roce 1863 v jihofrancouzské oblasti Languedoc. Ještě před tím, než dorazila na kontinent, stihla zlikvidovat vinice ve Velké Británii. A i ve Francii pak řádila vydatně. Jen pro představu: statistiky uvádí, že mezi lety 1875 a 1889 klesla produkce tamějších vinařství z 84,5 milionů hektolitrů na 23,4 milionů hektolitrů vína. Během svého „působení“ zlikvidoval škůdce podle některých odhadů dvě třetiny, podle jiných až 90 procent evropských vinic.

Zoufalá situace, zoufalé činy

Co stojí za velkou ničivou silou mšičky? Tento hmyz napadá víno v jeho nejslabším místě, tedy na kořenech. Mšička se na nich usazuje a svým působením vyvolává jejich postupné uhnívání. Konečným důsledkem této „péče“ pak nemůže být nic jiného než úhyn celého vinného keře. Zákeřnost škůdce dlouho vyvolávala bezradnost na straně francouzských vinařů. Snažili se vzdorovat i s použitím všemožné chemie a pesticidů. Do boje někteří vinaři v čilém zoufalství zkoušeli nasadit drůbež či žáby. Slepice, obojživelníci i samotní vinaři však dopadli jak sedláci u Chlumce. Mšička řádila dál.

Černý pasažér

Francouzi se s Mšičkou révokazem v 19. století nepotkali poprvé. První vzájemný střet se odehrál  v 16. století a to v domácím prostředí škůdce, na území Spojených států amerických. Francouzští kolonisté se tehdy snažili na Floridě vysadit dovezenou révu, ale ta se ne a ne uchytit. Nejpravděpodobnější příčinou byla právě fyloxéra révová.  O tři století později se souboj přesouvá do Evropy. Mšička révokaz se na starý kontinent  dostala pravděpodobně díky rozvoji využití páry. Na „rychlých“ parnících nebyl pro škůdce problém přečkat ve zdraví dlouhou cestu na starý kontinent a začít objevovat nový svět. Ostatně v 50. a 60. letech francouzští vinaři hojně experimentovali s americkou révou a právě tato záliba k celé věci významně přispěla. Kromě révy se načerno svezla i mšička. Nutno pro upřesnění dodat, že americká réva je vůči škůdci imunní.

To se také ukázalo být klíčem k záchraně evropských vinic. Francouzští vinaři z Bordeaux Leo Laliman a Gaston Bazille totiž navrhli metodu štěpování odrůd evropské vinné révy na odolné podnože vyšlechtěné z révy americké. V té době už byla vypsána vládou odměna 320 000 franků pro toho, kdo najde látku proti nepříjemnému škůdci. Když si však Laliman požádal o vyplacení odměny pohořel. Byl odmítnut, protože metoda, kterou oba vinaři zachránili vinice, prý jen zabránila šíření škůdce a nezpůsobila jeho likvidaci. Možnému vyplacení odměny nepřispěly ani spekulace části odborné veřejnosti, která Lalimana obviňovala ze spoluodpovědnosti za zavlečení mšičky do Francie.

I přes počáteční nedůvěru velké části vinařské obce se nakonec metoda roubování ukázala být jako úspěšná a postupně díky ní došlo k obnově francouzských vinic. Používá se dodnes, protože stále neexistuje účinná látka, která by zákeřný hmyz vyhubila. Jedinou známou evropskou odrůdou vinné révy, která je vůči napadení imunní je odrůda Assyrtiko, která se pěstuje na vulkanickém ostrově Santorini, patřícímu k Řecku. Proč je tomu tak je záhadou..

Vše zlé je k něčemu dobré

Nákaza, která v polovině 19. století postihla Evropu, mimo jiné napomohla k rozvoji vinařství v dalších oblastech světa. Evropští vinaři hledali nové destinace, kde začít s pěstováním révy a přispěli tak například k rozvoji vinařství v Argentině. Dokladem budiž královská odrůda Argentity – Malbec, která do země dorazila právě z Francie. Krize, která postihla evropská vinařství, pak také významně nahrála jiným producentům alkoholických nápojů. Například francouzští výrobci absintu zaznamenali nárůst spotřeby ze 700 000 litrů v roce 1874 na 36 000 000 litrů v roce 1910. Náhoda? Těžko.

Mšička révokaz se nevyhnula ani českým a moravským vinohradům. Vzhledem k informacím ze zahraničí byla již v roce 1873 založena ve Valticích vinařská škola, jejímž cílem bylo hledat vhodnou látku k hubení Mšičky révokazu. První oficiální výskyt škůdce na našem území pak pochází z roku 1890 a byl zaznamenán v Šatově u Znojma. K žádnému přelomovému objevu ohledně hubení mšičky révokazu ve Valticích nedošlo, takže vinaři na Moravě převzali úspěšnou metodu z Francie.

Zapojte se do ankety na www.podkorkem.net

 

Autor: Mikuláš Duda | čtvrtek 18.8.2011 9:14 | karma článku: 10,15 | přečteno: 1244x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

Kinosálům aktuálně vládne nová bondovka Skyfall. Dle mého soukromého názoru oprávněně, protože James Bond se nachází po 50 letech své činnosti v mimořádně skvělé kondici. Co se týká vína, zůstává James Bond již od roku 1973 věrný jedné značce, a sice Champagne Bollinger. Ve filmu se lahev objeví na pár vteřin, ale jinak do sebe agent 007 klopí spíše Heinekena. Naštěstí i pro vínomily v posledních týdnech filmaři připravili několik zajímavých počinů. Hlavní roli hraje víno v dokumentech A Year in Burgundy,Chateau Chunder: A Wine Revolution nebo Somm.

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81 | Přečteno: 3598x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Americko - francouzské války o víno

Na poli gurmánském a vinařském to v posledních měsících celkem vře mezi USA a Francií. Určitě jste zaznamenali červencový zákaz podávání francouzské delikatesy foie gras, ke kterému přistoupili v Kalifornii. Francie v reakci na tento krok hrozila bojkotem amerických vín. A aktuálně se mezi oběma zeměmi rozhořelo nové kolo sporu o to, zda mohou Spojené státy americké do Evropské unie dovážet víno označované výrazem „chateau“ či „clos“.

8.10.2012 v 9:20 | Karma: 9,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

Když se mluví o vinařích, většinou si člověk představí léty protřelého a větrem ošlehaného pána středního či staršího věku, s jiskrou v oku a nějakou tou šedivou kadeří. Povolání vinař je podvědomě spojováno s letitou praxí. Jako by to bez pracně vydupaných zkušeností snad ani nešlo, uspět ve vinařské branži. Mezi protřelými vlky se ovšem i u nás najdou zapálení mladíci, kteří sice vypadají, že jim ještě neuschlo vysvědčení ze školy, už se ale pouští do vinařského businessu. Dnes si představíme tři z nich: Petra Mikulicu (22 let), Milana Nestarce (24 let) a Jana Stávka (31 let).

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

Tuzemští vinaři se bouří proti zavedení spotřební daně na víno. V rámci dosavadních protestů zatím proběhla recesistická demonstrace v Brně, podepisuje se petice a vinaři společně se zemědělci plánují zabarikádovat některé silniční tahy. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím zůstává neoblomný, tyto aktivity ho z klidu asi jen stěží vyvedou. Ale opravdu se vyplatí dráždit vinaře bosou nohou? Na Moravě jsou vinaři zdá se povahy celkem klidné, ale třeba ve Francii už to několikrát díky radikalizovaných vinařům doslova hořelo. Nejznámějším případem z poslední doby budiž násilné činy teroristické skupiny CRAV.

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41 | Přečteno: 647x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

Když si v regálech vinotéky nebo supermarketu vybíráte víno, díváte se také na údaj s obsahem alkoholu? Je pro vás tento údaj při volbě vína důležitý? Pokud máte rádi silnější vína, možná jste si všimli, že sehnat víno se 13, 14 nebo dokonce 15 % alkoholu je stále menší problém. Není pochyb o tom, že vlivem různých faktorů jsou vína produkovaná v Evropě i mimo ni stále silnější. Je to však skutečně to, co konzumenti vína chtějí?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Byla to pecka, poprvé jsem oddával snoubence, pochlubil se Babiš

5. května 2024  10:04

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se na sociální síti pochlubil, že poprvé oddával. „Byla to pecka,“...

Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů, včetně Hilšera či Drahoše

5. května 2024  9:48

Senátorský mandát hodlá v zářijových volbách obhajovat většina z 27 členů horní parlamentní komory,...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1373x
Více na www.podkorkem.net nebo www.facebook.com/podkorkem

Seznam rubrik