Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Moravské odrůdové zlato

Mezi nejrozšířenější odrůdy českých a moravských vinohradů patří Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský a rýnský. U modrých odrůd je to Svatovavřinecké a Frankovka. Všechny tyto odrůdy mají přitom jednu společnou charakteristiku. Ani jedna nepochází z České republiky. Jaké jsou tedy ty největší odrůdové poklady vyšlechtěné na území Moravy?

Morava má slušnou šlechtitelskou tradici, takže nacionalisté z řad milovníků vína mají poměrně velký výběr domácích odrůd, jejichž vína mohou s chutí konzumovat. Oproti světovým odrůdám, mají velkou výhodu v tom, že jsou tzv. ušity na míru tuzemským podmínkám pro pěstování vinné révy. Na následujících řádcích si dovolím popsat dle mého názoru pět nejzajímavějších z nich.

Pálava

Jednoznačná královna v tuzemsku vyšlechtěných odrůd. Vínům z této odrůdy začínají ve velké míře přicházet na chuť nejenom porotci světových soutěží, kam je moravští vinaři stále častěji hlásí, ale hlavně domácí fanoušci kvalitního vína. Proto je také Pálava několik posledních let nejvysazovanější odrůdou v rámci tuzemských vinic.

Pálava vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Její vznik se datuje do 50. let minulého století a „na svědomí“ ji má Ing. Josef Veverka (podobně jako odrůdu Aurelius). Vína z této odrůdy bývají hodně aromatická, ve vůni máte šanci potkat koření, muškát nebo vanilku. Pálava se hodí ke kořeněným jídlům, k paštikám nebo ovčím a kozím sýrům.

Zatím tvoří Pálava asi jen 1 % osázených vinic v České republice. Největší výsadby této odrůdy jsou na jižní Moravě v obcích Perná, Lechovice, Hrušky a Čejkovice. Ojediněle se pěstuje také na Slovensku.

Muškát moravský

Taková nedoceněná popelka mezi moravskými odrůdami vín.  Prokletím i největší devizou této odrůdy bývá výrazné aroma muškátového květu, které většinou vínům z této odrůdy dominuje. Ne každému muškát zavoní. Skalních fanoušků Muškátu proto není mnoho, ale o to větší „fanatici“ to jsou. Já rozhodně patřím do skupiny těchto muškátových extremistů, a vždy když chci poznat produkci některého vinaře, muškát v rámci nakoupených vín vynechávám jen zřídka.

Muškát moravský je „mišung“ Muškátu Ottonel a odrůdy Prachtraube. V roce 1987 na svět toto dítko přivedl Ing. V. Křivánkem. Do Státní odrůdové knihy byl zapsán pod názvem MOPR v roce 1987 a v roce 1993 přejmenován na Muškát moravský. V prvních letech výsadby byla odrůda velmi populární a stala se nejrozšířenějším novošlechtěncem tuzemských vinohradů. Později však zájem o vína Muškátu moravského opadal a podíl ve výsadbě se zmenšil na aktuální necelá 2 %. Radost mi ale dělá fakt, že díky opětovnému příklonu moravských vinařů k tradičním tuzemským odrůdám v posledních letech, zase patří Muškát mezi nejvíce vysazované odrůdy bílých vín.

Aurelius

Když máte rodiče s kvalitními geny, tak z toho přece nemůže vniknout nic špatného, řekli si asi pánové Veverka a Zatloukal. Vzali si tedy na paškál odrůdy Neuburské a Ryzling rýnský (aktuálně bývá označován za jednu z nejlepších odrůd vůbec) a v roce 1983 jejich kombinací vyšlechtili odrůdu s ušlechtilým jménem – Aurelius. Podobně, jako v případě odrůdy Pálava se tak stalo ve Šlechtitelské stanici v Perné.

Aurelius zatím čeká na svá léta slávy, aktuálně se pěstuje na asi jen 0,35 % plochy vinohradů České republiky, ale pomalu jeho význam roste. Její výhodou je poměrně dobrá odolnost vůči mrazu. Víno v sobě nezapře podobnost s Ryzlinkem rýnským, mívá ovocnou či lipovou vůni, v chuti lze nalézt jablko, citrusy či koření.

André

Mezi dvě nejlepší moravské modré odrůdy bych zařadil André. Ačkoliv její aktuální zastoupení v tuzemských vinohradech nedosahuje ani 1 %, podíl v mladých výsadbách modrých odrůd posledních let dosahuje slušných 8 %. André vyšlechtil Ing. J. Horák ve Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích, když spojil odrůdy Frankovka a Svatovavřinecké. Název odkazuje na Ch. K. Andrého (1763–1831), který byl zakladatelem spolku na podporu šlechtění ovoce a révy v Brně. Povedená vína odrůdy André se poznají podle tmavě granátové barvy, vůně borůvek a dalšího peckového ovoce. Na jazyku se objevují kromě borůvek také ostružiny či povidla. Vína odrůdy Alibernet často získávají na kvalitě, pokud se nechají několik let ležet v pohodě a klídku v lahvi ve sklepě.

Neronet

Mladá odrůdy, která byla do Státní odrůdové knihy zapsána teprve v roce 2001, vznikla složitým křížením našich odrůd Svatovavřinecké a Portugalské modré a francouzských odrůd Alicante Bouschet a Cabernet Sauvignon. Tu práci si dal v roce 1965 Prof. Vilém Kraus. Barva vína je velmi tmavě červená s modravými záblesky. Ve vůni a chuti ti bystřejší mohou ti trénovanější nalézt černý rybíz nebo višně. Vína této odrůdy se v nabídce tuzemských vinařství objevují zatím spíše sporadicky, ale kdo hledá, najde.

Řada příležitostných pijáků vína většinou instinktivně sáhá po láhvi, na jejíž etiketě vidí nápis Chardonnay či Cabernet Sauvignon. Vinaři přitom z těchto odrůd v řadě případů v tuzemských podmínkách nedokáží dostat to nejlepší. Malinko kuráže a originality při výběru tak může přinést zajímavý a někdy i lepší zážitek z vína. Navíc pánové Veverka, Kraus nebo Zatloukal měli s křížením odrůd určitě dost práce, tak by to chtělo trošku úcty k jejich dílu:)

Jakou moravskou odrůdu máte nejraději Vy? Hlasujte na www.podkorkem.net

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mikuláš Duda | pátek 27.5.2011 12:30 | karma článku: 11,75 | přečteno: 1060x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

Kinosálům aktuálně vládne nová bondovka Skyfall. Dle mého soukromého názoru oprávněně, protože James Bond se nachází po 50 letech své činnosti v mimořádně skvělé kondici. Co se týká vína, zůstává James Bond již od roku 1973 věrný jedné značce, a sice Champagne Bollinger. Ve filmu se lahev objeví na pár vteřin, ale jinak do sebe agent 007 klopí spíše Heinekena. Naštěstí i pro vínomily v posledních týdnech filmaři připravili několik zajímavých počinů. Hlavní roli hraje víno v dokumentech A Year in Burgundy,Chateau Chunder: A Wine Revolution nebo Somm.

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81 | Přečteno: 3598x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Americko - francouzské války o víno

Na poli gurmánském a vinařském to v posledních měsících celkem vře mezi USA a Francií. Určitě jste zaznamenali červencový zákaz podávání francouzské delikatesy foie gras, ke kterému přistoupili v Kalifornii. Francie v reakci na tento krok hrozila bojkotem amerických vín. A aktuálně se mezi oběma zeměmi rozhořelo nové kolo sporu o to, zda mohou Spojené státy americké do Evropské unie dovážet víno označované výrazem „chateau“ či „clos“.

8.10.2012 v 9:20 | Karma: 9,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

Když se mluví o vinařích, většinou si člověk představí léty protřelého a větrem ošlehaného pána středního či staršího věku, s jiskrou v oku a nějakou tou šedivou kadeří. Povolání vinař je podvědomě spojováno s letitou praxí. Jako by to bez pracně vydupaných zkušeností snad ani nešlo, uspět ve vinařské branži. Mezi protřelými vlky se ovšem i u nás najdou zapálení mladíci, kteří sice vypadají, že jim ještě neuschlo vysvědčení ze školy, už se ale pouští do vinařského businessu. Dnes si představíme tři z nich: Petra Mikulicu (22 let), Milana Nestarce (24 let) a Jana Stávka (31 let).

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

Tuzemští vinaři se bouří proti zavedení spotřební daně na víno. V rámci dosavadních protestů zatím proběhla recesistická demonstrace v Brně, podepisuje se petice a vinaři společně se zemědělci plánují zabarikádovat některé silniční tahy. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím zůstává neoblomný, tyto aktivity ho z klidu asi jen stěží vyvedou. Ale opravdu se vyplatí dráždit vinaře bosou nohou? Na Moravě jsou vinaři zdá se povahy celkem klidné, ale třeba ve Francii už to několikrát díky radikalizovaných vinařům doslova hořelo. Nejznámějším případem z poslední doby budiž násilné činy teroristické skupiny CRAV.

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41 | Přečteno: 647x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

Když si v regálech vinotéky nebo supermarketu vybíráte víno, díváte se také na údaj s obsahem alkoholu? Je pro vás tento údaj při volbě vína důležitý? Pokud máte rádi silnější vína, možná jste si všimli, že sehnat víno se 13, 14 nebo dokonce 15 % alkoholu je stále menší problém. Není pochyb o tom, že vlivem různých faktorů jsou vína produkovaná v Evropě i mimo ni stále silnější. Je to však skutečně to, co konzumenti vína chtějí?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Putin chce zmrazit válku a obnovit mírové rozhovory. Ne se Zelenským

24. května 2024  14:15,  aktualizováno  19:33

Je potřeba obnovit mírové rozhovory, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Jednání ale podle...

Soud v Haagu nařídil zastavit ofenzivu, Izrael vzápětí v Rafáhu bombardoval

24. května 2024  15:41,  aktualizováno  19:14

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) nařídil Izraeli zastavit ofenzivu ve městě Rafáh v Pásmu Gazy a...

Zemřel autor dokumentu, v němž jedl měsíc pouze jídlo z McDonald’s

24. května 2024  19:01

Americký dokumentarista Morgan Spurlock, kterého před 20 lety proslavil experiment, při němž se...

Soros, dárky a zájem o domácí témata. Jak Češi prožívají kampaň k eurovolbám

24. května 2024  18:51

Kolotoč předvolebních mítinků dorazil v pátek v poledne i na kladenské náměstí Svobody. Černobílé...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1375x
Více na www.podkorkem.net nebo www.facebook.com/podkorkem

Seznam rubrik