Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se popasují francouzští vinaři se suchem století?

Počasí si v letošním roce dělá z evropských vinařů dobrý den. Zatímco v květnu české a německé vinice spálil mráz, ve Francii se vinaři musí popasovat s extrémním suchem, které prý nemá obdoby za posledních 100 let. Jaká budou francouzská vína ročníku 2011?

Na české vinaře přišla pohroma rychle a nečekaně v první polovině května. Mráz spálil až 80 % vinic na litoměřicku a zdejší vinaři tak již nyní mají jasno. Nesklidí téměř nic. Po loňském spíše podprůměrném ročníku tedy žádné dobré zprávy. Podobně dopadli i naši západní sousedé. V některých oblastech Německa očekávají až 50 % propad produkce oproti roku 2010.

To francouzští vinaři zatím ztráty nevyčíslují, rekordní horka zatím nemusí znamenat takovou pohromu jako nečekaný mráz. Postiženy jsou aktuálně jiné zemědělské sektory více závislé na užitkové vodě. Francouzská armáda pomáhá s distribucí vody pro vyžízněný dobytek, producenti pšenice již oznámili nejnižší úrodu za posledních 10 let. O vážnosti situace svědčí i fakt, že prezident Sarkozy již farmářům slíbil mimořádnou pomoc ve výši jedné miliardy euro.

Vinaři zatím zůstávají spíše optimističtí. Pravděpodobně je čekají nižší výnosy, ale o to kvalitnější by produkce mohla být. Eve Guyan, zástupce obchodní asociace burgundských vín do médií prohlásil: "V tuto chvíli nám počasí nedělá žádné starosti. Ostatně v minulosti některé mimořádně suché ročníky vyprodukovaly mimořádná vína.“ Bylo tomu tak například v letech 1976 nebo 2003, kdy taktéž po dešti nebylo ani vidu ani slechu, ale vína byla následně hodnocena jako velmi povedená.

Vinná réva není tak náchylná na extrémní sucho, jako jiné zemědělské plodiny, zejména díky svému hlubokému kořenovému systému. Současné počasí ji bude nutit hledat živiny ještě více hluboko pod zemí a právě tento fakt by mohl přispět k vyšší expresivnosti a kvalitě vín.

Ne všichni ovšem mluví optimisticky. Stephane Roy, víceprezident Cognac Union of Wine Distillers, vyjádřil v souvislosti rekordním suchem obavy ohledně množství a kvality vypěstovaných hroznů. Z Champagne se ozývají podobné hlasy a v oblasti Jura pěstitelé ve vinohradech zaznamenávají zpomalení růstu hroznů a případy spálení listů vinné révy.

Již dnes vinaři počítají s tím, že hrozny se budou muset sklízet dříve, než tomu bylo v předcházejících letech. Vinařům, kteří běžně vyrážejí do vinic v říjnu letos sklizeň začne pravděpodobně již v září. V jihofrancouzské oblasti Languedoc je údajně nyní vinná réva zhruba tři týdny napřed oproti svému normálnímu vývoji.

Jaký dopad bude mít současné extrémní počasí na vína ročníku 2011 bude pravděpodobně jasné až v září, kdy se bude tzv. lámat chleba. Období těsně před sklizní hodně napoví. Sucha, která Francii postihují stále častěji, každopádně vyvolávají obavy ohledně typického charakteru vín z jednotlivých francouzských oblastí. Vína stále častěji budou chutnat jinak, než jsou jejich obdivovatelé zvyklí.

Více o tématu v článku Globální oteplování vinic.

Autor: Mikuláš Duda | čtvrtek 16.6.2011 12:47 | karma článku: 6,67 | přečteno: 469x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

Kinosálům aktuálně vládne nová bondovka Skyfall. Dle mého soukromého názoru oprávněně, protože James Bond se nachází po 50 letech své činnosti v mimořádně skvělé kondici. Co se týká vína, zůstává James Bond již od roku 1973 věrný jedné značce, a sice Champagne Bollinger. Ve filmu se lahev objeví na pár vteřin, ale jinak do sebe agent 007 klopí spíše Heinekena. Naštěstí i pro vínomily v posledních týdnech filmaři připravili několik zajímavých počinů. Hlavní roli hraje víno v dokumentech A Year in Burgundy,Chateau Chunder: A Wine Revolution nebo Somm.

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81 | Přečteno: 3598x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Americko - francouzské války o víno

Na poli gurmánském a vinařském to v posledních měsících celkem vře mezi USA a Francií. Určitě jste zaznamenali červencový zákaz podávání francouzské delikatesy foie gras, ke kterému přistoupili v Kalifornii. Francie v reakci na tento krok hrozila bojkotem amerických vín. A aktuálně se mezi oběma zeměmi rozhořelo nové kolo sporu o to, zda mohou Spojené státy americké do Evropské unie dovážet víno označované výrazem „chateau“ či „clos“.

8.10.2012 v 9:20 | Karma: 9,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

Když se mluví o vinařích, většinou si člověk představí léty protřelého a větrem ošlehaného pána středního či staršího věku, s jiskrou v oku a nějakou tou šedivou kadeří. Povolání vinař je podvědomě spojováno s letitou praxí. Jako by to bez pracně vydupaných zkušeností snad ani nešlo, uspět ve vinařské branži. Mezi protřelými vlky se ovšem i u nás najdou zapálení mladíci, kteří sice vypadají, že jim ještě neuschlo vysvědčení ze školy, už se ale pouští do vinařského businessu. Dnes si představíme tři z nich: Petra Mikulicu (22 let), Milana Nestarce (24 let) a Jana Stávka (31 let).

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

Tuzemští vinaři se bouří proti zavedení spotřební daně na víno. V rámci dosavadních protestů zatím proběhla recesistická demonstrace v Brně, podepisuje se petice a vinaři společně se zemědělci plánují zabarikádovat některé silniční tahy. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím zůstává neoblomný, tyto aktivity ho z klidu asi jen stěží vyvedou. Ale opravdu se vyplatí dráždit vinaře bosou nohou? Na Moravě jsou vinaři zdá se povahy celkem klidné, ale třeba ve Francii už to několikrát díky radikalizovaných vinařům doslova hořelo. Nejznámějším případem z poslední doby budiž násilné činy teroristické skupiny CRAV.

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41 | Přečteno: 647x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

Když si v regálech vinotéky nebo supermarketu vybíráte víno, díváte se také na údaj s obsahem alkoholu? Je pro vás tento údaj při volbě vína důležitý? Pokud máte rádi silnější vína, možná jste si všimli, že sehnat víno se 13, 14 nebo dokonce 15 % alkoholu je stále menší problém. Není pochyb o tom, že vlivem různých faktorů jsou vína produkovaná v Evropě i mimo ni stále silnější. Je to však skutečně to, co konzumenti vína chtějí?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Rakouská policie překazila útok 14leté islamistky, chtěla použít nůž a sekeru

18. května 2024  16:46

Rakouská policie oznámila, že překazila teroristický útok nožem ve Štýrském Hradci, který plánovala...

Charkovská oblast evakuovala deset tisíc lidí. Situace je kritická, míní expert

18. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:10

Sledujeme online Ukrajina od zahájení ruského pozemního útoku v Charkovské oblasti v minulém týdnu evakuovala už...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1373x
Více na www.podkorkem.net nebo www.facebook.com/podkorkem

Seznam rubrik