Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Geneticky modifikovaná vína

Geneticky modifikované potraviny stále více pronikají do nákupních košíků spotřebitelů po celém světě. Víno se snažilo dlouho odolávat genetickým vylepšením, ale zejména mimo Evropu se zastánci genetických úprav hroznů začínají stále více prosazovat. Naposledy se s geneticky vylepšenou révou přihlásili vědci z Austrálie.

Skupinka vědců z Adelaide minulý měsíc oznámila, že se jim po 10 letech laboratorních pokusů podařilo vypěstovat klon vinné révy, který je odolný vůči napadení plísní. Vzhledem k nestálému počasí vinaři ve zdejších zeměpisných šířkách bojují s plísněmi poměrně často. Díky velmi vlhkému a teplému létu například australským vinařům uhnila velká část poslední úrody. Znamená tedy nový objev spásu pro místní pěstitele révy? Spíše ne.

Výsledky, kterých vědci v Adelaide s geneticky upravenou révou dosáhli, jsou zatím prokazatelně otestovány jen v rámci laboratorních pokusů. Vinná réva odolná proti plísním doposud nebyla otestována v reálném prostředí místních vinic. Ostatně podobné pokusy v terénu jsou v Austrálii zakázány. Důvodem je zejména závislost australského vinařství na exportu a na udržení dobré pověsti místních vín. Největší překážkou rozvoje genetických modifikací vinné révy je konzervativní postoj evropských spotřebitelů. Evropa je největším konzumentem světových vín a napříč kontinentem je genetické inženýrství stále považováno za „sprosté slovo“.

I v Evropě tají genetické ledy

Ale i v Evropě se pomalu začínají dávat věci do pohybu. V loňském roce byl spuštěn projekt testování geneticky modifikované vinné révy ve francouzské oblasti Alsasko. O citlivosti tohoto kroku svědčí fakt, že povolení k zahájení projektu vydal Bruno Le Maire, francouzský ministr zemědělství. Geneticky modifikované keře vinné révy zde byly vysazeny v reálném prostředí místních vinohradů a pět let bude sledován jejich vývoj.  Projekt se setkal s bouřlivou reakcí mezi francouzskými vinaři, kteří se obávají poškození reputace francouzských vín v očích zahraničních konzumentů.

Zda projekt přežije až do plánovaného konce v tuto chvíli není jasné. Protesty vinařů například způsobily zrušení testování geneticky upravené révy, které probíhalo v roce 1999 v Champagne. Klíčové asi bude, jakou podporu podobným pokrokovým projektům vyjádří příští zemědělský ministr.

Geneticky modifikovaná Amerika

Nejdál jsou, co se týká geneticky vylepšených vín, zatím producenti na severoamerickém kontinentu. V Kanadě a USA je například povolen prodej vín vyrobených pomocí geneticky modifikovaných kvasinek s označením ML01. Tyto kvasinky, které byly vyvinuty vědci na univerzitě v Britské Kolumbii urychlují zaběhlý proces výroby vína. S využitím těchto kvasinek dochází k jablečno-mléčné fermentaci ve stejnou dobu jako k hlavnímu kvašení. Díky této inovaci se prý snižuje riziko znehodnocení vína a výsledný mok obsahuje méně alergenních látek, které mohou po konzumaci způsobit známou bolest hlavy či jiné nepříjemné následky.

Kvasinka ML01 byla vyvinuta již v roce 2006, ale teprve v poslední době padají bariéry ohledně jejího využívání. Kromě USA a Kanady s ní mohou legálně pracovat i vinaři v Jihoafrické republice. Vína určená pro tyto trhy navíc nemusí mít uvedenou informaci o použití kvasinky ML01 ani na etiketě. Evropa se zatím jejímu používání brání.

Rozhodne se v Evropě

Jak jsem již zmínil, právě vývoj postojů v Evropě bude pro rozvoj geneticky modifikovaných vín zásadní. V roce 2000 vznikla ve Francii skupina s označením Terre et Vin du Monde, jejíž cílem bylo přimět vládu schválit desetileté moratorium na geneticky upravovaná vína. Francouzská vláda se ovšem rozhodla ponechat si otevřená zadní vrátka a žádosti nevyhověla. Ne všechny argumenty zastánců genetického inženýrství totiž zní nesmyslně.

Zejména využití genetických úprav vinné révy za účelem zvýšení odolnosti proti různým nákazám či nepřízni počasí je něco, na co někteří vinaři slyší. Je lepší volbou geneticky „vylepšit“ révu nebo použít chemických postřiků? Vinařina je velmi rizikovým podnikáním, které je až příliš odkázané na přízeň či rozmary počasí. Pokud by byla bezpečnější cesta zaručených výnosů, kolik vinařů by odolalo?

Finální slovo budou mít nakonec stejně ti kdo vína kupují, tedy evropští spotřebitelé. Ti jsou zatím vůči jakýmkoliv nepřirozeným úpravám a umělým vylepšením velmi obezřetní. Co když se jim ale nabídne nějaký úplateček? Například geneticky modifikovaná vína úplně nových vůní a chutí, nebo vína, která budou mít ještě vylepšené účinky na zdraví jejich konzumentů? Dali byste si říct?

 

Pili byste geneticky modifikovaná vína? Zapojte se do ankety na www.podkorkem.net

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mikuláš Duda | pondělí 7.11.2011 9:22 | karma článku: 17,70 | přečteno: 2979x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

Kinosálům aktuálně vládne nová bondovka Skyfall. Dle mého soukromého názoru oprávněně, protože James Bond se nachází po 50 letech své činnosti v mimořádně skvělé kondici. Co se týká vína, zůstává James Bond již od roku 1973 věrný jedné značce, a sice Champagne Bollinger. Ve filmu se lahev objeví na pár vteřin, ale jinak do sebe agent 007 klopí spíše Heinekena. Naštěstí i pro vínomily v posledních týdnech filmaři připravili několik zajímavých počinů. Hlavní roli hraje víno v dokumentech A Year in Burgundy,Chateau Chunder: A Wine Revolution nebo Somm.

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81 | Přečteno: 3598x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Americko - francouzské války o víno

Na poli gurmánském a vinařském to v posledních měsících celkem vře mezi USA a Francií. Určitě jste zaznamenali červencový zákaz podávání francouzské delikatesy foie gras, ke kterému přistoupili v Kalifornii. Francie v reakci na tento krok hrozila bojkotem amerických vín. A aktuálně se mezi oběma zeměmi rozhořelo nové kolo sporu o to, zda mohou Spojené státy americké do Evropské unie dovážet víno označované výrazem „chateau“ či „clos“.

8.10.2012 v 9:20 | Karma: 9,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

Když se mluví o vinařích, většinou si člověk představí léty protřelého a větrem ošlehaného pána středního či staršího věku, s jiskrou v oku a nějakou tou šedivou kadeří. Povolání vinař je podvědomě spojováno s letitou praxí. Jako by to bez pracně vydupaných zkušeností snad ani nešlo, uspět ve vinařské branži. Mezi protřelými vlky se ovšem i u nás najdou zapálení mladíci, kteří sice vypadají, že jim ještě neuschlo vysvědčení ze školy, už se ale pouští do vinařského businessu. Dnes si představíme tři z nich: Petra Mikulicu (22 let), Milana Nestarce (24 let) a Jana Stávka (31 let).

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

Tuzemští vinaři se bouří proti zavedení spotřební daně na víno. V rámci dosavadních protestů zatím proběhla recesistická demonstrace v Brně, podepisuje se petice a vinaři společně se zemědělci plánují zabarikádovat některé silniční tahy. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím zůstává neoblomný, tyto aktivity ho z klidu asi jen stěží vyvedou. Ale opravdu se vyplatí dráždit vinaře bosou nohou? Na Moravě jsou vinaři zdá se povahy celkem klidné, ale třeba ve Francii už to několikrát díky radikalizovaných vinařům doslova hořelo. Nejznámějším případem z poslední doby budiž násilné činy teroristické skupiny CRAV.

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41 | Přečteno: 647x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

Když si v regálech vinotéky nebo supermarketu vybíráte víno, díváte se také na údaj s obsahem alkoholu? Je pro vás tento údaj při volbě vína důležitý? Pokud máte rádi silnější vína, možná jste si všimli, že sehnat víno se 13, 14 nebo dokonce 15 % alkoholu je stále menší problém. Není pochyb o tom, že vlivem různých faktorů jsou vína produkovaná v Evropě i mimo ni stále silnější. Je to však skutečně to, co konzumenti vína chtějí?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1373x
Více na www.podkorkem.net nebo www.facebook.com/podkorkem

Seznam rubrik