Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

3 alsaské odrůdy

Naprostá většina alsaských vín se vyrábí z některé z těchto sedmi odrůd: Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Muškát, Rulandské šedé, Tramín, Sylvánské zelené, Rulandské modré.  Jen pro připomenutí v minula, 90 % alsaských vín je bílých, což činí tuto oblast naprostou anomálií v kontextu celé Francie. V následujícím příspěvku se blíže seznámíme se třemi alsaskými odrůdami. Ve zkratce to jsou RR, TČ a SZ.

Spolu s německými a rakouskými patří alsaské ryzlinky mezi nejlepší zástupce této odrůdy na světě. Ostatně krajina okolo Rýna je oficiálním domovem této „královské“ bílé odrůdy. První zmínky o vysázení Ryzlinku v oblasti Alsaska pochází z 15. století. Dnes je s přibližně 22 % plochy vinic nejvysazovanější odrůdou v této oblasti a synonymem pro alsaská vína.

Není ryzlink jako ryzlink

Ačkoliv Alsasko přímo sousedí s Německem, Ryzlinky z obou zemí se v řadě věcí odlišují.  V první řadě bývají německé ryzlinky o poznání sladší než ty alsaské. Rozdílný charakter vín utváří také odlišné půdní složení. Zatímco v Alsasku je pěstován ryzlink především na jílovitém podloží, v německé oblasti Rheingau je to hlavně břidlice. Alsaské ryzlinky mívají větší grády, rozumějte větší obsah alkoholu, konkrétně kolem 12 %. Místní ryzlinky také opravdu zřídka zrají v dubových sudech. Při výrobě francouzských ryzlinků je navíc povolen proces tzv. chaptalizace, tedy přidávání řepného cukru nebo rektifikovaného moštového koncentrátu, za účelem zvýšení obsahu alkoholu ve víně.

Z odrůd pěstovaných v Alsasku se právě Ryzlink rýnský asi nejvíce hodí pro delší archivaci. Ačkoliv ho lze pít i jako mladé víno, několikaletým ležením většinou získává na kvalitě. Ta nejlepší vína mohou zrát i několik desetiletí. Mladý alsaský ryzling má světle žlutou barvu, často se zelenými odlesky, které zdůrazňují jeho charakteristickou svěžest. Vína jsou velmi suchá se zřetelnou kyselinkou. Vůně bývá jemná s ovocnými (citron, grapefruit, broskev, hruška...) nebo květinovými tóny (např. kopřiva). Jak víno stárne, objevují se v typické svěží ovocné chuti minerální, medové někdy až petrolejové tóny. Vína nabízí výborný poměr ceny a kvality. Spolu s Tramínem, Sylvánským zeleným, Rulandským šedým a Muškátem je Ryzlink rýnský jednou z odrůd povolených pro výrobu místních Grand Cru vín.

Tramín červený (Gewürztraminer) sice patří mezi celosvětově rozšířené odrůdy, ale málokde si užívá takové pozornosti, jako v Alsasku.  Název odrůdy odkazuje na charakter vín a jejich původ. Gewurz totiž v němčině znamená „kořeněný“ a Traminer znamená „pocházející z Tramin“, což je ostatně městečko v jižních Tyrolách, kde odrůda vznikla.  V Alsasku se odrůda pěstuje od 19. století a v současnosti je s necelými 20 % vinic druhou nejrozšířenější.

Barva vín je intenzivní, světle zlatě žlutá přecházející až po tmavší odstíny, červená barva hroznů totiž ovlivňuje barvu vína. Alsaské tramíny nabízí silně aromatická a kořeněná vína. Buket povedených tramínů nabízí doslova explozi tropického ovoce (citrusy, banány, liči, ananas nebo kokosové ořechy), med a typické kořeněné vůně doplněné o aroma růží. Chuť v souladu s vůněmi vína. Místní tramíny bývají označovány jako „těžká váha“ mezi alsaskými víny. Je to dáno vysokým poměrem cukrů a kyselin. Hrozny bývají sklízeny později než ryzlink a produkují tak typicky vína s 13 % alkoholu a zhruba 8g zbytkového cukru.

Díky svému intenzivnímu projevu jsou alsaské tramíny výborným doplňkem ke kořeněným asijským jídlům stále populárnější thajské či indické kuchyni. I díky této vlastnosti se tramíny nemusí bát o svou budoucnost. 

Naopak odrůda, která zažila v Alsasku největší ústup ze své slávy je Sylvánské zelené. Během uplynulých 30 let poklesl její podíl na místních vinicích z 27 % na současných zhruba 11 %. Na vině je vysazování módnějších odrůd, v čele s Ryzlinkem rýnským. Naštěstí v poslední době se tato odrůda vrací na scénu a důkazem toho, že se v Alsasku produkují mimořádné sylvány, budiž její zařazení mezi tzv. Grand Cru odrůdy v roce 2005. Pokud chcete ochutnat ty nejlepší alsaské sylvány, hledejte na lahvích nápis Zotzenberg. Právě tato oblast totiž produkuje nejuznávanější Sylvánské zelené s označením Grand Cru.

Původem rakouská odrůda se do Alsaska dostala před dvěma stoletími. Vína z této odrůdy jsou lehká a svěží, jejich barva má často zelený nádech. Typické jsou pro ně květinové tóny, aroma posečené louky či citrusů. Pokud je tramín těžká váha, tak sylván je spíš střední lehká kategorie. Sylvánská vína s označením AOC mívají jen 8,5 % alkoholu a ta Grand Cru 11 %. Tato svěží vína se hodí k lehkým pokrmům z ryb a mořských plodů. O Sylvánském zeleném se také říká, že je ideálním společníkem do parních letních dní.

Více o vínech na www.podkorkem.net

 

Autor: Mikuláš Duda | pondělí 8.8.2011 9:20 | karma článku: 7,82 | přečteno: 882x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

Kinosálům aktuálně vládne nová bondovka Skyfall. Dle mého soukromého názoru oprávněně, protože James Bond se nachází po 50 letech své činnosti v mimořádně skvělé kondici. Co se týká vína, zůstává James Bond již od roku 1973 věrný jedné značce, a sice Champagne Bollinger. Ve filmu se lahev objeví na pár vteřin, ale jinak do sebe agent 007 klopí spíše Heinekena. Naštěstí i pro vínomily v posledních týdnech filmaři připravili několik zajímavých počinů. Hlavní roli hraje víno v dokumentech A Year in Burgundy,Chateau Chunder: A Wine Revolution nebo Somm.

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81 | Přečteno: 3598x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Americko - francouzské války o víno

Na poli gurmánském a vinařském to v posledních měsících celkem vře mezi USA a Francií. Určitě jste zaznamenali červencový zákaz podávání francouzské delikatesy foie gras, ke kterému přistoupili v Kalifornii. Francie v reakci na tento krok hrozila bojkotem amerických vín. A aktuálně se mezi oběma zeměmi rozhořelo nové kolo sporu o to, zda mohou Spojené státy americké do Evropské unie dovážet víno označované výrazem „chateau“ či „clos“.

8.10.2012 v 9:20 | Karma: 9,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

Když se mluví o vinařích, většinou si člověk představí léty protřelého a větrem ošlehaného pána středního či staršího věku, s jiskrou v oku a nějakou tou šedivou kadeří. Povolání vinař je podvědomě spojováno s letitou praxí. Jako by to bez pracně vydupaných zkušeností snad ani nešlo, uspět ve vinařské branži. Mezi protřelými vlky se ovšem i u nás najdou zapálení mladíci, kteří sice vypadají, že jim ještě neuschlo vysvědčení ze školy, už se ale pouští do vinařského businessu. Dnes si představíme tři z nich: Petra Mikulicu (22 let), Milana Nestarce (24 let) a Jana Stávka (31 let).

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

Tuzemští vinaři se bouří proti zavedení spotřební daně na víno. V rámci dosavadních protestů zatím proběhla recesistická demonstrace v Brně, podepisuje se petice a vinaři společně se zemědělci plánují zabarikádovat některé silniční tahy. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím zůstává neoblomný, tyto aktivity ho z klidu asi jen stěží vyvedou. Ale opravdu se vyplatí dráždit vinaře bosou nohou? Na Moravě jsou vinaři zdá se povahy celkem klidné, ale třeba ve Francii už to několikrát díky radikalizovaných vinařům doslova hořelo. Nejznámějším případem z poslední doby budiž násilné činy teroristické skupiny CRAV.

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41 | Přečteno: 647x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

Když si v regálech vinotéky nebo supermarketu vybíráte víno, díváte se také na údaj s obsahem alkoholu? Je pro vás tento údaj při volbě vína důležitý? Pokud máte rádi silnější vína, možná jste si všimli, že sehnat víno se 13, 14 nebo dokonce 15 % alkoholu je stále menší problém. Není pochyb o tom, že vlivem různých faktorů jsou vína produkovaná v Evropě i mimo ni stále silnější. Je to však skutečně to, co konzumenti vína chtějí?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1373x
Více na www.podkorkem.net nebo www.facebook.com/podkorkem

Seznam rubrik