3 alsaské odrůdy

Naprostá většina alsaských vín se vyrábí z některé z těchto sedmi odrůd: Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Muškát, Rulandské šedé, Tramín, Sylvánské zelené, Rulandské modré.  Jen pro připomenutí v minula, 90 % alsaských vín je bílých, což činí tuto oblast naprostou anomálií v kontextu celé Francie. V následujícím příspěvku se blíže seznámíme se třemi alsaskými odrůdami. Ve zkratce to jsou RR, TČ a SZ.

Spolu s německými a rakouskými patří alsaské ryzlinky mezi nejlepší zástupce této odrůdy na světě. Ostatně krajina okolo Rýna je oficiálním domovem této „královské“ bílé odrůdy. První zmínky o vysázení Ryzlinku v oblasti Alsaska pochází z 15. století. Dnes je s přibližně 22 % plochy vinic nejvysazovanější odrůdou v této oblasti a synonymem pro alsaská vína.

Není ryzlink jako ryzlink

Ačkoliv Alsasko přímo sousedí s Německem, Ryzlinky z obou zemí se v řadě věcí odlišují.  V první řadě bývají německé ryzlinky o poznání sladší než ty alsaské. Rozdílný charakter vín utváří také odlišné půdní složení. Zatímco v Alsasku je pěstován ryzlink především na jílovitém podloží, v německé oblasti Rheingau je to hlavně břidlice. Alsaské ryzlinky mívají větší grády, rozumějte větší obsah alkoholu, konkrétně kolem 12 %. Místní ryzlinky také opravdu zřídka zrají v dubových sudech. Při výrobě francouzských ryzlinků je navíc povolen proces tzv. chaptalizace, tedy přidávání řepného cukru nebo rektifikovaného moštového koncentrátu, za účelem zvýšení obsahu alkoholu ve víně.

Z odrůd pěstovaných v Alsasku se právě Ryzlink rýnský asi nejvíce hodí pro delší archivaci. Ačkoliv ho lze pít i jako mladé víno, několikaletým ležením většinou získává na kvalitě. Ta nejlepší vína mohou zrát i několik desetiletí. Mladý alsaský ryzling má světle žlutou barvu, často se zelenými odlesky, které zdůrazňují jeho charakteristickou svěžest. Vína jsou velmi suchá se zřetelnou kyselinkou. Vůně bývá jemná s ovocnými (citron, grapefruit, broskev, hruška...) nebo květinovými tóny (např. kopřiva). Jak víno stárne, objevují se v typické svěží ovocné chuti minerální, medové někdy až petrolejové tóny. Vína nabízí výborný poměr ceny a kvality. Spolu s Tramínem, Sylvánským zeleným, Rulandským šedým a Muškátem je Ryzlink rýnský jednou z odrůd povolených pro výrobu místních Grand Cru vín.

Tramín červený (Gewürztraminer) sice patří mezi celosvětově rozšířené odrůdy, ale málokde si užívá takové pozornosti, jako v Alsasku.  Název odrůdy odkazuje na charakter vín a jejich původ. Gewurz totiž v němčině znamená „kořeněný“ a Traminer znamená „pocházející z Tramin“, což je ostatně městečko v jižních Tyrolách, kde odrůda vznikla.  V Alsasku se odrůda pěstuje od 19. století a v současnosti je s necelými 20 % vinic druhou nejrozšířenější.

Barva vín je intenzivní, světle zlatě žlutá přecházející až po tmavší odstíny, červená barva hroznů totiž ovlivňuje barvu vína. Alsaské tramíny nabízí silně aromatická a kořeněná vína. Buket povedených tramínů nabízí doslova explozi tropického ovoce (citrusy, banány, liči, ananas nebo kokosové ořechy), med a typické kořeněné vůně doplněné o aroma růží. Chuť v souladu s vůněmi vína. Místní tramíny bývají označovány jako „těžká váha“ mezi alsaskými víny. Je to dáno vysokým poměrem cukrů a kyselin. Hrozny bývají sklízeny později než ryzlink a produkují tak typicky vína s 13 % alkoholu a zhruba 8g zbytkového cukru.

Díky svému intenzivnímu projevu jsou alsaské tramíny výborným doplňkem ke kořeněným asijským jídlům stále populárnější thajské či indické kuchyni. I díky této vlastnosti se tramíny nemusí bát o svou budoucnost. 

Naopak odrůda, která zažila v Alsasku největší ústup ze své slávy je Sylvánské zelené. Během uplynulých 30 let poklesl její podíl na místních vinicích z 27 % na současných zhruba 11 %. Na vině je vysazování módnějších odrůd, v čele s Ryzlinkem rýnským. Naštěstí v poslední době se tato odrůda vrací na scénu a důkazem toho, že se v Alsasku produkují mimořádné sylvány, budiž její zařazení mezi tzv. Grand Cru odrůdy v roce 2005. Pokud chcete ochutnat ty nejlepší alsaské sylvány, hledejte na lahvích nápis Zotzenberg. Právě tato oblast totiž produkuje nejuznávanější Sylvánské zelené s označením Grand Cru.

Původem rakouská odrůda se do Alsaska dostala před dvěma stoletími. Vína z této odrůdy jsou lehká a svěží, jejich barva má často zelený nádech. Typické jsou pro ně květinové tóny, aroma posečené louky či citrusů. Pokud je tramín těžká váha, tak sylván je spíš střední lehká kategorie. Sylvánská vína s označením AOC mívají jen 8,5 % alkoholu a ta Grand Cru 11 %. Tato svěží vína se hodí k lehkým pokrmům z ryb a mořských plodů. O Sylvánském zeleném se také říká, že je ideálním společníkem do parních letních dní.

Více o vínech na www.podkorkem.net

 

Autor: Mikuláš Duda | pondělí 8.8.2011 9:20 | karma článku: 7,82 | přečteno: 883x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35