Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tak copak je to za chlapáka....ten Novotný.

Nemám na mysli Novotného Antonína, svého času prezidenta, hráče mariáše, "krásný Tony" jak mu říkali, ale Novotného Pavla, řeporyjského šéfa, klauna a komedianta života a herce po tatíkovi, patrně maníka trochu cáklého,

člověka jistě s patřičnou dávkou ješitnosti, kterou  chlapi a hlavně herci  mají, ale  i s vlastnostmi, které musely zapůsobit na řeporyjské pantáty a panímámy, kteří ho zvolili za svého  šéfa. Do jaké míry s ním cloumají emoce, do jaké míry se předvádí, nevím, tu jistě zajímavou analýzu by mohl udělat třeba velezkušený Dr.Honzák.

Tento jistě zajímavý chlapík pobavil národ, když byl vyzván ruskou televizí v roce 2019, aby vysvětlil svoje stanovisko k  postavení pomníku 300 vlasovcům, kteří padli při osvobozování Prahy. Rusové i s moderátorkou byli konsternováni a nevěřili svým očím, když Řeporyjec začal koulet očima, jal se parodovat spaní a začal chrápat před veleváženou ruskou dumou jako reakci  na dlouhé vysvětlování ruských poslanců. 

A když se Řeporyjec zmínil o Katyni a ruských vraždách, oční panenky "vše znalých " ruských poslanců se protáčely vztekem, údivem a nepochopením, co si ten Čech dovoluje, tedy až na jednoho obrýleného odvážlivce, který se zastal Čechů v tom ruském kotli. Duma začala vřít, historie se v mžiku upravila- čeští běločeši byli nařčeni jistým Kalašnikovem, / jak příznačné/, že byli původci občanské války v Rusku,   další  bijec za Rusko od historie po současnost,  vyčetl Stalinovi, proč z Němců neudělal jenom pěstitele brambor, z Čechů  vařiče piva a párků, totéž s Maďary, Bulhary a ostatními nevděčnými, Rusy  osvobozenými státy střední Evropy. /To samozřejmě předpokládá ruskou přítomnost na těchto územích do skonání světa-dovoluji si dodat/. Ovšem míra byla dovršena a ruská televize hovor utla. 

V očích Rusů, myslím většiny, jsme se po tomto emočním a hereckém výkonu Novotného jistě jevili jako národ nevděčných  Švejků, ale možná alespoň některé napadlo -"ale sakra jak to vlastně s tou Katyní bylo", a jistě byla i nemalá skupina, která si myslela " co vykecal ten břídil Gorbačov".
 Nu, byť seděl Řeporyjec doma, chtělo to jistou odvahu. Opatrnost  a bázlivost v jednání s kýmkoliv jistě není vlastností Novotného. Inu povedlo se. Národ se bavil. Ten náš.

 "Ano pane obrlajtnat, provedu"...řekl Čech v dobách Rakouska-Uherska", ale myslel si " i polib mě .....".České  švejkování jak mistrně popsal Hašek. A důvod ? Češi velmi dobře věděli, že jinak by v Evropě systémem "chlap na chlapa" s německými, mnohem silnějšími sousedy jenom obtížně přežili. Možná by Hašek svého Švejka v tomto století popsal jako klauna  s nevymáchanou hubou.

 Ale....Novotný dostal zase jeden ze svých emočních průvanů ve své hlavince a jeho vyjádření o Češích,  po demonstraci proti současné vládě na Václavském náměstí v Praze, bylo skutečně odporné. Nemá význam opakovat  jeho nadávky, sprostoty, které šly  do rozhlasu, internetu, možná i televize. Dehonestace českého národa s přáním všeho nejhoršího pro české děti a české rodiny, je neuvěřitelná. 

Novotný si neuvědomuje, že jakýkoliv národ, není myšlením jednolitý celek, a že demokracie, tedy mimo jiné možnost říci svobodně svůj názor, pokud to nenaráží na příslušné paragrafy, je v tomto zřízení možná a normální. A jedině v tomto zřízení. Jistě v tom hraje i informovanost, rozumné posouzení věcí a příslušná inteligence jednotlivců.

Jestliže je povoleno vše co není zakázáno, pak také se musí brát v potaz, že v jakékoliv společnosti existují a jsou publikovány, tak zvané hoaxy, nepravdy, nedoložené věci, které využívají ješitní a obvykle všeho schopní lidé či organizace, s cílem osobního prospěchu, nebo vlastní radosti z klamání. Předpokládá se, že v Česku je ovlivňována hoaxy 1/3 lidí.
Je ale třeba také říci, že sounáležitost většiny  našich lidí s Ukrajinci, osobní pomoc jednotlivcům a pomoc vlády, je hodna uznání. 

Je možné, že v bývalých státech, které byly vedeny komunisty, tedy i v našem státě , je v podvědomí touha lidí vyjádřit tímto způsobem svůj názor na věc,  byť neuvážený a zmanipulovaný, protože v minulosti se řídili heslem" držet hubu, držet krok". A jenom poměrně malá skupina lidí toho nedbala, projevila odvahu a také za to platila. Mnozí lidé si možná nyní léčí svá ponížení z minulosti. Systém " já jdu do toho, nic se mi nemůže stát, přece si mohu říci co chci". A před sebou je hrdina.

Pokud se týká Novotného, měl by se za svá slova minimálně veřejně omluvit, případně by ho k tomu měl vyzvat jeho guru, estét, premiér Fiala. Ale patrně to skončilo či skončí přátelským vzájemným obětím při tupláku piva.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Pálka | úterý 13.6.2023 12:15 | karma článku: 25,74 | přečteno: 1007x
  • Další články autora

Michael Pálka

Čepiga a ti druzí....

jsou ruští hoši vyznamenaní za své skutky Vladimírem Putinem, kteří s velkou pravděpodobností měli svoje nepokojné prstíky v případě výbuchu skladu trhavin, zbraní, výbušnin a dělostřeleckých granátů v roce 2014 ve Vrběticích.

6.5.2024 v 22:42 | Karma: 12,05 | Přečteno: 267x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

Něco jsme vymysleli, získali na to eura od bohatších států, Ukrajina dostane, tedy snad, tolik potřebné dělostřelecké náboje, fajn, dobrý.

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,46 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

I stalo se před několika dny. Mladící a holčiny kladli otázky týkající se eura životem vycepovaným a opatrností překypujícím ekonomům u Václava Moravce v debatě o euru.

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,06 | Přečteno: 501x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

Horní Cerekev a ještě kousek dál...

Pravda, není to divočina jakou prožíval Alberto Vojtěch Frič, ale potloukat se po místech české a moravské historie, koukat na často pozoruhodnou rukodělnou lidskou invenci v městečkách a městysech kraje Vysočiny, vás uspokojí.

21.3.2024 v 12:15 | Karma: 11,29 | Přečteno: 232x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

7 hodin do Volar-8 hodin do New Yorku...

Je to tak. Z Brna vlakem s jedním přestupem je to téměř časově stejné jako eroplánem z Vídně do New Yorku.Ale řeknu vám....je lepší zvolit úhledné Volary, než divočácký New York.

6.3.2024 v 20:28 | Karma: 12,94 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Budoucnost Česka není nejrůžovější. Islamizaci se nevyhneme, říká sociolog

12. května 2024

Premium Podle sociologa Martina Potůčka nefunguje český stát tak, jak by měl. Počet zemřelých pravidelně...

Advokátovi Jelínkovi zapálili dvě auta a přívěs. Byla to odpověď mafie, říká

12. května 2024  19:42

Úmyslně zapálený požár dvou aut a přívěsu pro koně vyšetřují karlovarští policisté. Žhář zapálil...

Válka o migranty na obzoru. Z Británie prchají do Irska, to je hodlá vracet

12. května 2024  19:32

Dublin podezírá Londýn, že jeho rozhodnutí posílat nelegální migranty do Rwandy vede k nárůstu...

Šest Čechů zadržených v případu falešných bankéřů na Ukrajině je ve vazbě

12. května 2024  19:14

Šest Čechů zadržených v půlce dubna na Ukrajině v případu česko-ukrajinského gangu falešných...

  • Počet článků 319
  • Celková karma 13,79
  • Průměrná čtenost 942x
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Seznam rubrik