Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

A tak tedy Bardejov a Dukla a dřevěné kostelíky...

I rozhodlo se  šest nemladých chlapíků, vlastně chlapů před umíráčkem a jedna žena, prochodit oblasti Slovenské, a to pomocí dvou aut a vlastních vratkých nohou.

Denně se vyráželo z Bardejova-Dlhej Lúky křižovat louky a pastviny a krkolomná lesiska vůkol, packat přes pokřivené a pokroucené kmeny buků, občas hledat značenou-neznačenou cestu, občas z cesty sejít, občas si jí nevhodně zkrátit, sbírat zatracená klíšťata vlastním tělem, občas dejchat jako ucházející stará lokomotiva, náhodně zakopnout o pohřebiště 92 ruských vojáků z 1.světové války, všecko to zarostlé býlím, ale pravda jedna rudá kytička tam byla, a zase se vláčet dál, usednout na pařez, chléb vezdejší zapít vodou z čutory a pozorovat vodoměrky a pulce v kaluži.V lese nikde nikdo, žádné procesí jako u nás v Krkonoších, ale vůbec nikdo za celou dobu.A pak odpoledne se někam vyškrábeme, či doškrábeme, a když už nálada kulhá a nohy bolí a nikomu se už dál nechce, začne jeden z nás brněnským hantecem vykládat jak byl Žanek Husůj v Pakostnici, Žanek Husůj ten rovinové kořeň...,  v autě se pak řeší do které hospody v tom krásném Bardějově zajít, a zda na halušky, či na vyprážaný rezeň.

Večer pak debata s paní bytnou, že čo zrobil ten Mečiar a ten Klaus s rozdělením republiky, že to nikdo koho zná nechtěl, a že kdyby tehdy bylo lidové hlasování, tak by ti dva mezuláni jistě ostrouhali. A abychom si dali pozor na Cigány, aby nám nerozebrali auto.

A pak je tu zase ráno horké jako Hefaistova výheň  a dřevěné kostely z 15. až 17. století, je jich na celém Slovensku 61 a většinou řeckokatolické s babincem, oddělenou částí interieru kostela, kam se musely místní babušky,  paní a dívky, jednoduše baby, šplhat po žebříku, kdepak chlapi s babami dohromady. Kostely jsou většinou  památky Unesco, které byly dělány těmi původními machry bez jediného hřebíku, nyní jsou pečlivě opravené. Evropská unie hradí 85 % nákladů, to jsou desetitisíce eur. A v okolí sem tam nějaký hrob, některý z květinami, ty staré jenom s křížem a jméném.Třeba Elena Litvak, rozená Gudal, narozená 1822- zemřelá 1941, kdo ví, zda-li se někdo nepopletl století....

.Nenavštívit Duklu by byl morální hřch. Dukla,  to byl masakr Rusů, Čechů, Slováků i Němců, v muzeu mapa operace, fotky, v přízemí dobové letadlo, panorama 360 stupňů na okolní krvavě poznamenanou krajinu, která je pořád nebezbečná nevybuchlou municí v zemi.Sem tam někdo vyletí do vzduchu a nic po něm nezbude, když si udělá ohýnek na místě, kde je osud k němu nemilostivý, většinou jsou to nenechaví Češi, kteří se dloubou v zemi pro válečné artefakty, jak nám říká pracovník muzea.Před několika lety parta českých nenechavců rozebrala starý vojenský "hakl" a nafilmovala při tom místní Cigány, kteří jim to za sud pálenice udělali. Aby kryli svoje vlastní oumysle nahlásili místní žandarmerii to prefíkané chování Cigánů s příslušnými fotkami, ovšem ouha, Cigání vyklopili, že to bylo naopak.

U Zborova, tedy slovenského Zborova, blízko Bardejova je německý vojenský hřbitov s několika stovkami kamenných křížů a 1137 pohřbenými německými vojáky, mnoho jich nemá ani devatenáct jar.Na hřbitově je k přečtení zajímavá zpráva : cit."Náhlé vypuknutie Slovenského národného povstania zastihlo v Zborove umíestenú rotu Slovenské armády nepripravenú a kým sa slovenskí vojáci radili o dalšom postupe 30.augusta  ich prekvapil 4- členný nemecký predvoj, ktorý hladko odzbrojil aj ich, aj žandarov".

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michael Pálka | pondělí 2.7.2018 14:44 | karma článku: 12,57 | přečteno: 361x
  • Další články autora

Michael Pálka

Xaver Veselý a Pavel Novotný...

V naší politice mluví sprostě kdekdo a uráží kdekoho. Šlo to od nejvyššího postu před časem a jde to i nadále do politiky v nižších úrovních.

23.5.2024 v 19:08 | Karma: 24,70 | Přečteno: 3105x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

Čepiga a ti druzí....

jsou ruští hoši vyznamenaní za své skutky Vladimírem Putinem, kteří s velkou pravděpodobností měli svoje nepokojné prstíky v případě výbuchu skladu trhavin, zbraní, výbušnin a dělostřeleckých granátů v roce 2014 ve Vrběticích.

6.5.2024 v 22:42 | Karma: 12,74 | Přečteno: 296x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

Něco jsme vymysleli, získali na to eura od bohatších států, Ukrajina dostane, tedy snad, tolik potřebné dělostřelecké náboje, fajn, dobrý.

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,95 | Přečteno: 643x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

I stalo se před několika dny. Mladící a holčiny kladli otázky týkající se eura životem vycepovaným a opatrností překypujícím ekonomům u Václava Moravce v debatě o euru.

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,34 | Přečteno: 509x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

Horní Cerekev a ještě kousek dál...

Pravda, není to divočina jakou prožíval Alberto Vojtěch Frič, ale potloukat se po místech české a moravské historie, koukat na často pozoruhodnou rukodělnou lidskou invenci v městečkách a městysech kraje Vysočiny, vás uspokojí.

21.3.2024 v 12:15 | Karma: 11,29 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

  • Počet článků 320
  • Celková karma 15,66
  • Průměrná čtenost 961x
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Seznam rubrik