Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Dvacet let v EU – výhra či prohra?

Jsme členy Evropské unie již dvacet let. V následujícím článku rozeberu výhody a nevýhody našeho členství v této organizaci.

Na úvod je nutno říci, že Evropská unie prodělala za dvacet let od našeho vstupu mnoho změn. Je to zcela jiná organizace, než do jaké jsme vstupovali. Je méně demokratická, více byrokratická, více zeleno-socialistická, více migračně orientovaná. Když jsme se 1.5.2004 stali členy, tak jsme si nedokázali představit, že bude nějaká Lisabonská smlouva, která omezí naši svrchovanost. Nedokázali jsme si představit krizi eurozóny a to, že Řecko bude ze strany vrchních představitelů EU zcela poníženo a nuceno přijmout potupné podmínky pro jeho setrvání v eurozóně. Nedokázali jsme si představit masovou migraci lidí z Afriky a Blízkého východu. Evropská unie nutila státy jako Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Polsko, aby si k sobě vzaly tisíce nepřizpůsobivých migrantů, kteří přišli jen za lepším životem, přišli čerpat sociální dávky, ale rozhodně nechtěli pracovat, nebo se začlenit do společnosti. Nedokázali jsme si představit Green Deal a šílené nápady zelených fanatiků na bezemisní svět, kde všichni budeme jezdit na kolech, budeme žít v harmonii se zvířaty (nejspíše opět v jeskyních) a budeme všichni šťastni. Je to samozřejmě naprostý nesmysl a podobné utopie vždy selhaly.

Oblíbený argument eurofilů je ten, že Česká republika dostává obrovské množství peněz z rozpočtu EU. Čerpáme tolik různých dotací, Unie nám vždy se vším pomůže. V prvé řadě je třeba říci, že celý systém eurodotací je nespravedlivý. Příklad: Máte dva hotely v Krkonoších, jeden dostane dotaci 50 000 000, druhý nedostane nic. Jak si potom mají konkurovat? Podání žádosti o dotaci je doprovázené velmi náročnou administrativou, firmy si na to musí najímat externí lidi. Dotace je navíc udělena jen za konkrétních podmínek, subjekt nemůže obdržené peníze použít na co chce. Celé to má navíc korupční podhoubí, kdy nemalou částku si rozeberou hráči, kteří mají příslušné konexe, jak už mnohokrát bylo viděno v historii. (ROP Severozápad, podivné praktiky ministra Řebíčka atd.). Je potřeba mít také na paměti, že Česká republika přispívá do společného rozpočtu EU velkými částkami, není to jen o čerpání. Německé hospodářství se zadrhává, její ekonomika pod taktovkou zeleného blouznění ztrácí sílu. Je možné, že ostatní státy (ČR nevyjímaje) budou muset zvýšit své příspěvky.

Evropská unie zajišťuje tzv. čtyři svobody: Volný pohyb osob, služeb, zboží a kapitálu. Přináší to jistá pozitiva, ale také rizika. Volný pohyb osob může vést k přehlcení pracovního trhu migranty z cizích zemí. Služby mohou znamenat přehlcení Česka řetězci rychlého občerstvení. Zboží zase znamená, že například kupujeme španělská rajčata, namísto českých. Zahraniční kapitál přivádí do Česka nadnárodní korporace, které pak odvádí zisky do svých mateřských zemí a my pak odhadem přicházíme o 400 až 500 miliard každý rok. Liberální ekonomové se tváří, že je to všechno v pořádku, že svým způsobem vítězíme všichni. Já si to však nemyslím. Na řadu by měl přijít ekonomický protekcionismus a ochrana našich zaměstnanců, našich výrobků, služeb, kapitálu. O tom ale EU nechce ani slyšet, neboť to není přání nadnárodních korporací, kterým ekonomický liberalismus velmi vyhovuje.

O euru se ani nemá cenu vyjadřovat. Je to zkrachovalý projekt, Evropská měnová unie nefunguje, jak jsme viděli a vidíme na případech jižního křídla. Ekonomiky jednotlivých evropských zemí jsou příliš odlišné, aby mohly mít jednu měnu. Česká republika by měla říct rázné ne nejnovějším snahám ze strany všech možných českých eurofilů včetně prezidenta Pavla o přijetí jednotné měny. Euro vyhovuje hlavně Německu, které tak může levně vyvážet své výrobky. To už se však také mění, neboť jak jednotlivé státy chudnou, tak o německé výrobky už přestává být zájem.

A řešení situace České republiky? Mělo by přijít vyhlášení referenda o setrvání v EU, kde bychom se měli vyslovit pro odchod. Jako alternativa přichází v úvahu dynamicky se rozvíjející organizace BRICS. Po pěti letech tu opět máme volby do Evropského parlamentu. Pojďme hlasovat pro kandidáty, kteří chtějí zachovat suverenitu České republiky, nechtějí nás zaprodat Bruselu, nechtějí euro, nechtějí zrušit právo veta, nechtějí Green Deal a migrační pakt. Kandiduje rekordní počet euroskepticky laděných stran a hnutí a existuje obrovská šance konečně zvrátit poměr v europarlamentu ve prospěch těchto subjektů. Takže ano, má to cenu jít k volbám.

Uvidíme se tedy u voleb. Přeji vám všem ve vašem výběru šťastnou ruku.

Autor: Šimon Miča | středa 1.5.2024 7:50 | karma článku: 18,90 | přečteno: 285x
  • Další články autora

Šimon Miča

Špatná fiskální a rozpočtová politika státu

Vláda nyní připravuje rozpočet na rok 2025. Asi netřeba zdůrazňovat, že Fialova vláda kazí, co může. Skutečně tragická je však její fiskální a rozpočtová politika.

22.7.2024 v 9:19 | Karma: 23,68 | Přečteno: 456x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Někteří to nepochopili

Ekonom a poslanec za ODS Jan Skopeček nedávno ve svém příspěvku na sociální síti X uvedl důvody, proč konzervativci v Británií prohráli.

15.7.2024 v 9:02 | Karma: 28,98 | Přečteno: 660x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Malá revoluce ve Velké Británii

Nigel Farage to opět dokázal. Založil politickou stranu, dal si oddych a pak se plnou silou vrátil do politiky.

8.7.2024 v 7:16 | Karma: 15,05 | Přečteno: 210x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Něco málo o Číně a geopolitice

O Číně si můžeme myslet, co chceme. Někdo je k této asijské zemi kritický, jiný ji vychvaluje. Faktem ale je, že Čína za posledních cca 50 let dokázala to, co žádná jiná země v historií naší planety.

3.7.2024 v 11:50 | Karma: 19,63 | Přečteno: 420x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Korespondenční volba je zlo

Poslanecká sněmovna schválila v pátek korespondenční hlasování pro Čechy žijící v zahraničí. Ve svém článku sdělím, proč je to špatně.

25.6.2024 v 8:36 | Karma: 34,32 | Přečteno: 852x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 70
  • Celková karma 23,41
  • Průměrná čtenost 572x
Jsem učitelem angličtiny na střední škole v Praze. Také jsem místopředsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie na Praze 4 a členem spolku Svatopluk. Popsal bych se jako národní konzervativec se sociálním cítěním. Mezi mé záliby patří mezinárodní vztahy a ekonomika. Mými oblíbenými autory jsou prezident Václav Klaus a jeho syn, Benjamin Kuras, Alexander Tomský, Petr Robejšek, Petr Hampl, Jiří Weigl, Ladislav Jakl a Ben Shapiro. Kromě mezinárodních vztahů a ekonomiky mám rád čtení knih, sledování filmů a potkávání se s kamarády u dobrého jídla a pití.

Seznam rubrik