Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dvacet let v EU – výhra či prohra?

Jsme členy Evropské unie již dvacet let. V následujícím článku rozeberu výhody a nevýhody našeho členství v této organizaci.

Na úvod je nutno říci, že Evropská unie prodělala za dvacet let od našeho vstupu mnoho změn. Je to zcela jiná organizace, než do jaké jsme vstupovali. Je méně demokratická, více byrokratická, více zeleno-socialistická, více migračně orientovaná. Když jsme se 1.5.2004 stali členy, tak jsme si nedokázali představit, že bude nějaká Lisabonská smlouva, která omezí naši svrchovanost. Nedokázali jsme si představit krizi eurozóny a to, že Řecko bude ze strany vrchních představitelů EU zcela poníženo a nuceno přijmout potupné podmínky pro jeho setrvání v eurozóně. Nedokázali jsme si představit masovou migraci lidí z Afriky a Blízkého východu. Evropská unie nutila státy jako Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Polsko, aby si k sobě vzaly tisíce nepřizpůsobivých migrantů, kteří přišli jen za lepším životem, přišli čerpat sociální dávky, ale rozhodně nechtěli pracovat, nebo se začlenit do společnosti. Nedokázali jsme si představit Green Deal a šílené nápady zelených fanatiků na bezemisní svět, kde všichni budeme jezdit na kolech, budeme žít v harmonii se zvířaty (nejspíše opět v jeskyních) a budeme všichni šťastni. Je to samozřejmě naprostý nesmysl a podobné utopie vždy selhaly.

Oblíbený argument eurofilů je ten, že Česká republika dostává obrovské množství peněz z rozpočtu EU. Čerpáme tolik různých dotací, Unie nám vždy se vším pomůže. V prvé řadě je třeba říci, že celý systém eurodotací je nespravedlivý. Příklad: Máte dva hotely v Krkonoších, jeden dostane dotaci 50 000 000, druhý nedostane nic. Jak si potom mají konkurovat? Podání žádosti o dotaci je doprovázené velmi náročnou administrativou, firmy si na to musí najímat externí lidi. Dotace je navíc udělena jen za konkrétních podmínek, subjekt nemůže obdržené peníze použít na co chce. Celé to má navíc korupční podhoubí, kdy nemalou částku si rozeberou hráči, kteří mají příslušné konexe, jak už mnohokrát bylo viděno v historii. (ROP Severozápad, podivné praktiky ministra Řebíčka atd.). Je potřeba mít také na paměti, že Česká republika přispívá do společného rozpočtu EU velkými částkami, není to jen o čerpání. Německé hospodářství se zadrhává, její ekonomika pod taktovkou zeleného blouznění ztrácí sílu. Je možné, že ostatní státy (ČR nevyjímaje) budou muset zvýšit své příspěvky.

Evropská unie zajišťuje tzv. čtyři svobody: Volný pohyb osob, služeb, zboží a kapitálu. Přináší to jistá pozitiva, ale také rizika. Volný pohyb osob může vést k přehlcení pracovního trhu migranty z cizích zemí. Služby mohou znamenat přehlcení Česka řetězci rychlého občerstvení. Zboží zase znamená, že například kupujeme španělská rajčata, namísto českých. Zahraniční kapitál přivádí do Česka nadnárodní korporace, které pak odvádí zisky do svých mateřských zemí a my pak odhadem přicházíme o 400 až 500 miliard každý rok. Liberální ekonomové se tváří, že je to všechno v pořádku, že svým způsobem vítězíme všichni. Já si to však nemyslím. Na řadu by měl přijít ekonomický protekcionismus a ochrana našich zaměstnanců, našich výrobků, služeb, kapitálu. O tom ale EU nechce ani slyšet, neboť to není přání nadnárodních korporací, kterým ekonomický liberalismus velmi vyhovuje.

O euru se ani nemá cenu vyjadřovat. Je to zkrachovalý projekt, Evropská měnová unie nefunguje, jak jsme viděli a vidíme na případech jižního křídla. Ekonomiky jednotlivých evropských zemí jsou příliš odlišné, aby mohly mít jednu měnu. Česká republika by měla říct rázné ne nejnovějším snahám ze strany všech možných českých eurofilů včetně prezidenta Pavla o přijetí jednotné měny. Euro vyhovuje hlavně Německu, které tak může levně vyvážet své výrobky. To už se však také mění, neboť jak jednotlivé státy chudnou, tak o německé výrobky už přestává být zájem.

A řešení situace České republiky? Mělo by přijít vyhlášení referenda o setrvání v EU, kde bychom se měli vyslovit pro odchod. Jako alternativa přichází v úvahu dynamicky se rozvíjející organizace BRICS. Po pěti letech tu opět máme volby do Evropského parlamentu. Pojďme hlasovat pro kandidáty, kteří chtějí zachovat suverenitu České republiky, nechtějí nás zaprodat Bruselu, nechtějí euro, nechtějí zrušit právo veta, nechtějí Green Deal a migrační pakt. Kandiduje rekordní počet euroskepticky laděných stran a hnutí a existuje obrovská šance konečně zvrátit poměr v europarlamentu ve prospěch těchto subjektů. Takže ano, má to cenu jít k volbám.

Uvidíme se tedy u voleb. Přeji vám všem ve vašem výběru šťastnou ruku.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Šimon Miča | středa 1.5.2024 7:50 | karma článku: 18,26 | přečteno: 274x
  • Další články autora

Šimon Miča

Eurovolby se blíží

Po více jak roční pauze tady máme opět volby. Tentokráte ty nejméně oblíbené, a sice do Evropského parlamentu.

9.5.2024 v 12:59 | Karma: 19,70 | Přečteno: 294x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Zemědělci toho mají dost

Není jednoduché být zemědělcem v dnešní době. Lidé, kteří pracují v zemědělství si zaslouží náš hluboký obdiv. Evropské unii je to ale jedno.

12.2.2024 v 14:11 | Karma: 24,92 | Přečteno: 393x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Česká republika je kolonie Západu

Pro někoho to může být překvapením, ale je to tak. Naše země je kolonie Západu, jeho politickým protektorátem a ekonomickou periferií.

5.2.2024 v 9:42 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1033x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Konzervativní pravice a levice se musí spojit

Politická situace v České republice je vážná. Vláda Petra Fialy si dělá, co chce a zdá se, že se jí nic nemůže stát. Je to však skutečně tak?

29.1.2024 v 13:53 | Karma: 29,59 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Euro je ekonomická past

Naše elity už nás zase straší zavedením společné měny. To by ale pro Českou republiku znamenalo hospodářské potažmo politické problémy.

22.1.2024 v 14:00 | Karma: 25,93 | Přečteno: 473x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 18,98
  • Průměrná čtenost 575x
Jsem učitelem angličtiny na střední škole v Praze. Také jsem místopředsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie na Praze 4 a členem spolku Svatopluk. Popsal bych se jako národní konzervativec se sociálním cítěním. Mezi mé záliby patří mezinárodní vztahy a ekonomika. Mými oblíbenými autory jsou prezident Václav Klaus a jeho syn, Benjamin Kuras, Alexander Tomský, Petr Robejšek, Petr Hampl, Jiří Weigl, Ladislav Jakl a Ben Shapiro. Kromě mezinárodních vztahů a ekonomiky mám rád čtení knih, sledování filmů a potkávání se s kamarády u dobrého jídla a pití.

Seznam rubrik