Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Chcípající kobyla kope

Něco málo o měnící se geopolitické situaci ve světě, který se nám mění před našima očima. Spousta lidí si to však neuvědomuje.

Žijeme v době, kdy se dramaticky mění rozložení moci ve světě. Západ v čele se Spojenými státy ztrácí na úkor dynamicky se rozvíjející Číny, Indie a jiných asijských států. Společenství BRICS nabírá nové a nové členy a má našlápnuto k tomu, aby převzalo iniciativu na geopolitickém poli. Evropská unie jen hledí s otevřenými ústy a nechce si připustit ztrátu dominantního postavení (které tedy nemá už několik desetiletí, ale ve své iluzi žije dále). Končí 250 let trvající období nadvlády Západu, které bylo způsobeno průmyslovou revolucí, jež byla motorem obrovského ekonomického a sociálního rozvoje naší západní civilizace.

Kde jsou ty časy, kdy Spojené státy tvořily polovinu světového HDP, v Německu se mluvilo o hospodářském zázraku a ve Francií o třiceti zázračných letech. Ty časy už dávno minuly a nyní se spíše hovoří o ekonomické stagnaci či úpadku, sociálních problémech spojených s masovou migrací, šíleném plánu EU na dekarbonizaci a zelené ekonomice. Evropská unie neustále kritizuje Čínu za všechno možné, přitom je zcela závislá na jejích dovozech. Byla to totiž naivní představa devadesátých let, že se veškerá výroba přesune do Číny, která to levně vyrobí a doveze do Evropy. Asijský obr se však postupně vymaňuje z těchto okovů a přebírá v globalizaci iniciativu, která bude v jeho režii. Historicky totiž vždy platilo, že stát s velkou průmyslovou základnou bude udávat tón ve světě. Služby to zkrátka nejsou a nebudou. Je potřeba podporovat technické vzdělávání a vychovávat opět kvalitní techniky a inženýry a začít zase vyrábět. Specialisté neziskového sektoru nás skutečně nespasí.

Evropským státům chybí inteligentní průmyslová politika. Jednou z nevýhod doktríny neoliberalismu je přesvědčení, že stát by se do ničeho neměl vměšovat, trh všechno vyřeší. Není to ale pravda a příkladů máme hned několik – Čína, Jižní Korea, Singapur, v minulosti Japonsko a Západní Německo. Všechny tyto státy měly svou vlastní průmyslovou politiku nastavenou na základě svých schopností, možností a historické zkušenosti. Vyžaduje to samozřejmě vytvořit pečlivý plán postupných kroků a získat sociální konsenzus mezi vládou, představiteli zaměstnavatelů a odbory (tzv. tripartita). Není to otázka jednoho či dvou let, ale deseti až patnácti let. Jako příklad nám může sloužit Polsko, které na své strategií pracuje od roku 2016 a je to vidět (vybudování mnoha kilometrů silnic a dálnic, masivní růst HDP, rozsáhlá síť polských maloobchodních prodejen s velkým množstvím polských výrobků a jiné). Rád bych zdůraznil pro všechny eurofily, že to dokázali, aniž by přijali euro. Řeči o chudých Polácích dávno neplatí. Podobným směrem se vydalo Maďarsko a snad se jím nyní vydá i Slovensko.

To, že euroatlantická civilizace ztratí své výsadní postavení ve světě ještě nemusí být katastrofou. Je potřeba se oprostit od ideologického blouznění a začít jednat pragmaticky. Rychle se zorientovat v současném poněkud chaotickém světě a činit kroky za alespoň zachování našeho současného blahobytu. Jak ale praví expert na mezinárodní vztahy profesor Petr Drulák, z historie víme, že ve většině případů je pád hegemona spojen s chaosem a válkami. Musíme se vyvarovat nějakého hlubšího a dlouhodobějšího konfliktu a snažit se nastolit mír na východ od našich hranic.

V současných eurovolbách můžou rekordně posílit vlastenecké strany. Vývoj v Evropě se tedy začne lámat. Je jen na nás, na kterou stranu se přikloníme. Je potřeba k těmto volbám vyrazit a hodit hlas konzervativním kandidátům, kteří budou v Bruselu hájit naše zájmy. Bruselských přisluhovačů typu Vondra, Niedermayer, Peksa, Kolaja jsme si za posledních 20 let užili více než dost.

Autor: Šimon Miča | pondělí 27.5.2024 14:06 | karma článku: 31,99 | přečteno: 903x
  • Další články autora

Šimon Miča

Špatná fiskální a rozpočtová politika státu

Vláda nyní připravuje rozpočet na rok 2025. Asi netřeba zdůrazňovat, že Fialova vláda kazí, co může. Skutečně tragická je však její fiskální a rozpočtová politika.

22.7.2024 v 9:19 | Karma: 23,68 | Přečteno: 456x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Někteří to nepochopili

Ekonom a poslanec za ODS Jan Skopeček nedávno ve svém příspěvku na sociální síti X uvedl důvody, proč konzervativci v Británií prohráli.

15.7.2024 v 9:02 | Karma: 28,98 | Přečteno: 660x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Malá revoluce ve Velké Británii

Nigel Farage to opět dokázal. Založil politickou stranu, dal si oddych a pak se plnou silou vrátil do politiky.

8.7.2024 v 7:16 | Karma: 15,05 | Přečteno: 210x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Něco málo o Číně a geopolitice

O Číně si můžeme myslet, co chceme. Někdo je k této asijské zemi kritický, jiný ji vychvaluje. Faktem ale je, že Čína za posledních cca 50 let dokázala to, co žádná jiná země v historií naší planety.

3.7.2024 v 11:50 | Karma: 19,63 | Přečteno: 420x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Korespondenční volba je zlo

Poslanecká sněmovna schválila v pátek korespondenční hlasování pro Čechy žijící v zahraničí. Ve svém článku sdělím, proč je to špatně.

25.6.2024 v 8:36 | Karma: 34,32 | Přečteno: 852x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Tajný trik na intimní hygienu v létě
Tajný trik na intimní hygienu v létě

Na trhu s intimní kosmetikou již existuje tolik produktů, ze kterých si můžeme vybrat: gely, emulze, pěny... My vám však pomůžeme s výběrem. Naše 3...

  • Počet článků 70
  • Celková karma 23,41
  • Průměrná čtenost 572x
Jsem učitelem angličtiny na střední škole v Praze. Také jsem místopředsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie na Praze 4 a členem spolku Svatopluk. Popsal bych se jako národní konzervativec se sociálním cítěním. Mezi mé záliby patří mezinárodní vztahy a ekonomika. Mými oblíbenými autory jsou prezident Václav Klaus a jeho syn, Benjamin Kuras, Alexander Tomský, Petr Robejšek, Petr Hampl, Jiří Weigl, Ladislav Jakl a Ben Shapiro. Kromě mezinárodních vztahů a ekonomiky mám rád čtení knih, sledování filmů a potkávání se s kamarády u dobrého jídla a pití.

Seznam rubrik