Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Život s bipolární poruchou - mánie

Proč mi vlastně na prvopočátku byla dána diagnóza „Bipolární afektivní porucha“? Jak se právě tato diagnóza pozná? Už název asi o něčem svědčí - bipolární: nahoře nebo dole. Povím Vám, jak vypadala mánie u mě.

V předešlém článku jsem psala jaksi více obsháhleji o dimenzi zváné – život s psychickými potížemi. Dnes Vám povím příběh, co se vlastně stalo, že padla dignóza bipolární poruchy.

Jak jsem psala, trvalo zhruba rok v naprosté temnotě depresí a úzkostí, rok v posteli, než jsem se dopotácela k pychiatrovi. Zřejmě jsem potřebovala chvíli urputného boje v „továrně na štěstí“- v mysli. Nechtěla jsem si připustit, že mám problém. Opravdu jsem si myslela, že umírám, jinak nešlo vysvětlit, jak je možné, že nemám absolutně žádnou energii, je mi nepopsatelně hrozně, a přísáhám – nejen, že jsem byla barvou pleti podobná popelu, ale začaly se mi dělat takové ty „posmrtné skvrny“, zapadlé oči,... krása na pohled. Co se dělo uvnitř bylo ovšem mnohem horší. Na ten začátek celkem nerada vzpomínám. To člověk opravdu nemá ponětí, co se to děje, a jediná možnost, jak to uchopit, byla, že zkrátka umírám. Samozřejmě jsem přišla o milovanou práci, můj osobní život, byl vskutku pouze osobní. S vrahem, který byl plně v akci.

Nicméně zhruba po půl roce mě napadlo, že pokud mám zemřít, měla bych napsat knihu pro svého tátu. A světe div se, když Vám smrt dýchá do ucha, napsala jsem ji. Díky psaní mi došlo mnohé o mém dětství. Bylo šílené, a neodvratně vedlo k nějakým psychickým problémům. Inu k věci. Začala jsem se asi poprvé v životě opravdu modlit. A to tak, že vroucně. Silně jsem prožívala Otčenáš. A jednoho dne, kdy jsem kouřila v garáži a modlila se mi cosi došlo: jak můžu po Bohu chtít, aby mi odpustil, když nejsem schopná odpustit svým viníkům? A právě tehdy se to stalo.

Jen jsem s naprostou upřímností řekla: „Bože, prosím, pomoz mi odpustit, sama to nedokážu, bez Tebe nedokážu nic.“ Poprvé v životě jsem připustila tak zjevný fakt, že sama opravdu něco nedokážu. V ten moment mě zalila tak ohromná vlna lásky, která je opravdu nepopsatelná, nebyla lidská. Měla jsem pocit, že mě Bůh bere do náruče a snímá ze mě veškerou bolest posledních měsíců. Najednou jsem mohla dýchat, měla sladkou chuť na jazyku, a skutečně měla dojem, že ta tíha bolesti je pryč, a já můžu snad i lehkostí levitovat. Je velmi náročné takový zážitek vůbec popsat. Začala jsem brečet. „Bože toto si nezasloužím, taková láska je nejspíš to, co mě nakonec zabije.“ Zkuste si představit, že v jediném okamžiku, kdy tak dlouho opravdu trpíte, najednou zažijete naprostý opak. Bez pekla nemůže být ráj, a toto byl bez debat ráj.

Když jsem řekla, že si to nezasloužím, přišla druhá, silnější vlna lásky, milosti, zkrátka něčeho, co se v lidském světě snad ani nedá zažít. Padla jsem vskutku na kolena a plakala. A přišla třetí – poslední obrovská vlna lásky, která v tu chvíli rozhodně udělala zázrak. Představte si, že Vás kolíbá Láska a dává Vám milost od všeho bolu, cítíte se naprosto v bezpečí, a náhle máte odpovědi na všechny Vaše otázky. Opravdu mi bylo vše najednou tak jasné. Mlha deprese, i mysli byla pryč a já jakobych poprvé uviděla barvy. Byl to ten nejkrásnější zážitek v celém mém životě, a mnohokrát mi později zachránil život.

Tři týdny jsem žila. Tím myslím opravdu žila. Byla jsem naprosto přítomna v okamžiku, vše náhle mělo obrovskou hodnotu a nádheru (i čištění zubů), každý nádech byl vědomý. Jakoby se vytvořil nějaký prostor mezi mnou a emocemi, i myšlenkami. Stala jsem se pouze pozorovatelem toho všeho dění. Ale toho skutečného Já se to nemohlo nijak dotknout. Dokonce jsem chodila ven, vrátila se mi zdravá barva pleti, oči byly opět vykulené, zkrátka paráda. Milovala jsem všechny a všechno bez rozdílu. A hlavně jsem opravdu milovala sama sebe – ne sobecky, ale za to, že jsem též dítě Boží, a tehdy mi přišlo jako naprostá nevědomost, nemilovat sama sebe, jako hřích.

I pro ostatní ze mě sálala jiná energie, bylo mi opravdu tak nádherně, že se to nedá slovy popsat. Tři týdny! Cítila jsem se milovaně, a zároveň jsem milovala. Skutečně, bez jakýchkoli soudů. A mysl nakonec přenádherně mlčela. Nejen, že to byla úleva, ale naprosto jiný svět.

Začala jsem se ovšem bát, že o tento stav přijdu. Zprvu se ke mně tato emoce nemohla přímo dostat. Jenže strach začal být tak velký, že zvítězil. A já šupajdila hezky zpátky do odporných depresí, bolesti a všeho, jak to bylo před tím. Tento zážitek ovšem ale mnohé změnil. Zejména můj pohled na život, sebe, na to, co se mi děje.

A právě, když jsem se v depresi, nějakou dobu po tomto zážitku, dovlekla k psychiatrovi, vyprávěla jsem tento příběh. Proto byla má diagnóza jasná. Brala jsem to jako, že mi opravdu na chvíli dal Bůh milost, ovšem psychiatr pro to měl mnohem příkrejší název – mánie. A takto tedy vznikla tato první diagnóza. Samozřejmě mi byly předány mnohé léky, abych se mohla stát zeleninou. Ale o tom třeba zase příště.

Tato mánie byla opravdu krásná. Jsem spíše hlavně v depresivních fázích, když přijde mánie, je obvykle velmi nepříjemná. Je ve mně obrovský tlak, že musím dohnat vše, čeho jsem v depresi nebyla schopna, nezastavím se, pořád něco musím dělat, ale baterky se rychle vybijí, a opět nastává deprese. Nejkrásnější je doba stability. Určité harmonie mezi obojím. Tak, jak já už nevím, jaké to je, když tímto člověk netrpí, stejně nemůže právě tímto netrpící člověk chápat, jaké to je, žít v této dimenzi.

Příště napíšu zase více o onom boji, a kráse přijetí toho, že to je zkrátka tak, jak to je.

Mějte se krásně!

Vaše Mia

Autor: Mia Horová | pátek 31.5.2024 16:16 | karma článku: 21,87 | přečteno: 851x
  • Další články autora

Mia Horová

Bipolární život - příběh

Kdysi jsem napsala příběh pro kamarádku, která též prožívá muka bipolarity. Mnoho (nejen) bipolárníků, v tomto příběhu mohou vidět sama sebe. Kéž Vás pohladí po utrápené duši.

25.7.2024 v 8:56 | Karma: 6,26 | Přečteno: 289x | Diskuse | Osobní

Mia Horová

Život s psychickou nerovnováhou - asociace k muzice..:)

Dnes se pokusím, pomocí asociací, objasnit, že všichni tu a tam máme rozladěnou strunu. To neznamená, že již nejde spravit. Mít dlouhodobé psychické potíže třeba jen znamená, že se máme zaměřit na strunu, kterou dlouho opomíjíme.

22.7.2024 v 12:42 | Karma: 7,25 | Přečteno: 240x | Diskuse | Osobní

Mia Horová

Život s psychickými potížemi - když vás ostatní soudí podle vaší diagnózy

Pokud trpíte nějakým typem psychického pekla, máte diagnózu/y, jistě víte, že v nevědomém světě se jen málokdy setkáte s pochopením. Většinou mají lidé tendenci vás brát jako někoho, kdo není „normální“ v tom špatném slova smyslu.

18.7.2024 v 9:56 | Karma: 29,85 | Přečteno: 3217x | Diskuse | Osobní

Mia Horová

Život v psychickém pekle- Anorexie? Ne, kratom!

S čím bojuji momentálně? Co se na začátku zdálo jako lék na úzkosti i depresi, mě nakonec téměř zabilo. O závislosti na kratomu, a odvykání. Děsuplné stavy úzkostí, deprese,.. Opět boj o život.

7.7.2024 v 11:45 | Karma: 18,45 | Přečteno: 868x | Diskuse | Osobní

Mia Horová

Život s psychickými děsy - pohled nemocného

Dnes se alespoň trochu pokusím přiblížit fázi těžké deprese těm, co to sami znají, nebo i těm, kdo někoho takového má ve své blízkosti.

16.6.2024 v 22:02 | Karma: 14,92 | Přečteno: 586x | Diskuse | Osobní
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 0
  • Celková karma 17,76
  • Průměrná čtenost 0x
Blog bipolární hraničářky s pokusem o humor..

O mně
Mé jméno jest Mia Horová, jsem extrovertní introvert a hodlám psát pravdu bez příkras, ovšem s pokusem o nadhled, protože, co si budeme....je to určitá cesta, jak žít s psychickými potížemi, a to ještě s grácií.