Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O sebehojení

Říznutí, spálení, opaření, odření. Pád, řez, bodnutí, klopýtnutí, smažení nebo prachobyčejné koupání se. To všechno jsou příklady stovek, ba dost možná i tisíce možných způsobů, jak si lidé dennodenně svou neopatrností „vyzdobí“ své tělo nějakou tou modřinou. 

Kdo může říci, že se v životě neřízl, neodřel, někde nezakopl nebo přinejmenším nedostal po nosánku. Pravděpodobně nikdo. Každý z nás vlastní od prvního okamžiku svého pozemského bytí tělo, které tu a tam poznamená nějaký ten šrám. Svým způsobem je tělo naším deníčkem, jež nese zápisky našich hloupostí, neopatrností, přehnaných rádoby akčních scén, opileckých eskapád, vztah s náruživějším sexuálním partnerem anebo ono pověstné „ve špatný čas na špatném místě“.

Leckdy to jsou zážitky úsměvné, leckdy s pesimistickým a sebemrskačským nádechem. Ať tak či onak, naše tělo si je pamatuje. Na rozdíl od paměti, která tak ráda zapomíná. Co mě však na lidském těle tolik fascinuje, je jeho schopnost regenerace. Je fascinující pozorovat kupříkladu řeznou ránu, jak se pomalu hojí. Nejprve se vytvoří stroupek, který se s až mučivým svěděním zmenšuje a zmenšuje, až vymizí úplně. A hle, kůže jako nová. Tedy až na tu jizvu, co má za úkol nám až nadosmrti (nebo do návštěvy hodného pana doktora) připomínat, že nůž je ostrý, krájí se vždy směrem od sebe a chceme-li prošpikovat králíka slaninou, tak už z principu nikdy ne proti prstu.

Vždyť je to de facto zázrak, to sebehojení. Přirozeně, příroda je plná takovýchto zázraků, které jsme se rozhodli přehlížet. Ale tělo je s námi bytostně spjaté, přistupujeme k němu, jako k tomu vůbec nejbližšímu, co máme; totiž sami k sobě. Jak by bylo krásné, kdybychom dokázali vdechnout tuto vlastnost plodům naší práce. Jen si to představme: rozbil se nám nový mobil poté, co jsme posilněni alkoholem zkoušeli jeho voděodolnost. Opatrně ho uložíme do postýlky, přikryjeme ho teplou přikrývkou, uvaříme horký černý čaj s citrónem a dáme pusinku na display. Za dva dny nám ten veselý rošťák znovu vyzvání v kapse a spojuje nás s lidmi, co nás ne a ne nechat na pokoji. Anebo takové nabourané autíčko. Stačilo by jej jen pohodlně zaparkovat, povolit rušní brzdu, vyřadit a vyčkat pár dní, než se marod hodí do kupy, stejně jako to činíme my.

Je to jako pozorování východu a západu slunce. Vznikaní z ničeho (definujeme-li hloupost jako absenci vědění) a mizení v nicotě. Je to neuvěřitelné, fascinující, zkrátka úžasné. A stejně tak, jako mě fascinuje schopnost těla sebe sama opravit a zdokonalit, mě neustále překvapuje a uchvacuje lidská blbost si svá těla ničit. Zkrátka neuvěřitelné. Zkrátka zázrak.

Autor: Matěj Kratochvíl | pátek 27.12.2013 20:49 | karma článku: 11,40 | přečteno: 534x
  • Další články autora

Matěj Kratochvíl

O povaze bolestné

Co svět světem stojí, každý ví, že zapnutá plotýnka pálí stejně jako právě uvařený čaj, jehož není zrovna nejmoudřejší se napít.

2.9.2015 v 21:13 | Karma: 5,94 | Přečteno: 267x | Diskuse| Ostatní

Matěj Kratochvíl

Jak být úspěšný v práci

„Tady dole to není zahrada štěstí, ale země lopoty, a každé potěšení, které k nám přichází, je jen povzbuzením k další práci, ve které máme uspět.“ Johann Gottlieb Fichte

25.7.2015 v 14:28 | Karma: 7,11 | Přečteno: 367x | Diskuse| Ostatní

Matěj Kratochvíl

Jak jsem prohrál svůj boj s vegetariány

Káva, cigareta, letmá návštěva toalety. Ranní rutina. Do styku s ostatními lidskými bytostmi přicházím hned po ránu skrze virtuální sítě. Ne že bych nějak bytostně toužil sledovat příběhy každého svého kamaráda, ale o zápisky k nadcházející zkoušce holt někde poprosit musím. S nadějí v srdci se proklikávám zoufalými výkřiky bývalých spolužaček po onom bájném panu božském – vyšpulené rty, spoře oděná těla a všudypřítomná koupelnová atmosféra. Ale tu mně najednou zarazí fotka zcela jiného charakteru; spolužák, zarytý vegetarián, si vyfotil svůj dnešní oběd s následujícím popiskem: SOTÝROVANÁ BROKOLICE S PLÁTKY MANDLÍ A HOME-MADE CIBULOVOU BAGETKOU. A opravdu, po notné chvilce šifrování čehosi zeleného a bílého na fotografii vidím něco, co s hodně velkou mírou nadsázky můžeme nazvat poživatelným. Dostávám hlad a v hlavě se mi rodí provokativní nápad.

25.1.2015 v 9:00 | Karma: 11,85 | Přečteno: 717x | Diskuse| Ostatní

Matěj Kratochvíl

Óda na pajzly

Pajzl. To tajuplné místo, jemuž se každý rozumný člověk snaží ze všech sil vyhnout. Zápach paralyzující nervovou soustavu, lepkavá podlaha, která vás znehybní a barman, u kterého nevíte, zda se smát, plakat anebo s křikem vyběhnout ven, do bezpečí venkovního světa, obejmout první strom na který narazíte předstírajíc, že je to vaše milovaná maminka. Přes to všechno si pajzl zachovává onen punc výjimečnosti a svou magickou atmosférou přitahuje ty nejprapodivnější individua z okolí, s největší pravděpodobností tedy i vás.

28.12.2014 v 9:00 | Karma: 14,08 | Přečteno: 559x | Diskuse| Ostatní

Matěj Kratochvíl

O tom svátečním šílenství

Vánoce. Svátky klidu a míru, šťastně prožité chvíle ve společnosti těch, jež jsou nám nejbližší. Nebo přibližně tak nějak nám prezentují všemocná a všudypřítomná média, všemocní a všudypřítomní pseudomoudří a taky ti ostatní, co si myslí, že znají pravou povahu Vánočních svátků. A já s nimi vlastně ani nechci polemizovat. Vlastně nechci ani psát o Vánocích, ale o tom, co jim předchází.

25.12.2014 v 15:30 | Karma: 10,79 | Přečteno: 566x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Byt 4+1, 2. N.P., cihla, ul. Krkonošská, Tanvald
Byt 4+1, 2. N.P., cihla, ul. Krkonošská, Tanvald

Krkonošská, Tanvald - Šumburk nad Desnou, okres Jablonec nad Nisou
2 900 000 Kč

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 958x
Ten s dlouhými vlasy.

Seznam rubrik