Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rasová segregace na českých školách

Před vánocemi skončil na ČT dokumentární seriál Ptáčata. Popisoval osudy romské třídy, která vznikla na ZŠ jako důsledek petice bílých rodičů, kteří si vynutili, aby jejich děti nebyly v 1. třídě pohromadě s Romy. Je tato třída vyjimkou nebo jsou podobné případy obvyklé? Stane se podobná situace normou? Je na ní vůbec něco špatně?

Seriál Ptáčata měl celkem 16 dílů, lze ho najít v archivu ČT. Vznikl tak, že na jednu brněnskou ZŠ byl zapsán do 1. třídy větší počet romských dětí. Jejich rodiče nabourali nepsané pravidlo, že romské děti přece chodí většinou do jejich školy (dříve označované jako zvláštní) a ne na běžnou ZŠ. Slušní bílí rodiče ochránili své slušné bílé děti a podali vedení školy petici, v níž žádali, aby romské děti byly od bílých odděleny do zvláštní třídy. Vedení ZŠ jim vyhovělo  a vznikla téměř čistě romská třída, kde je jeden bílý chlapec – Ukrajinec. Třídu dostala na starost paní učitelka Jarmila, její dcera -filmová dokumentaristka se svými přáteli případ zdokumentovala v uvedeném seriálu.

Je vůbec něco špatně? Romské děti jsou spolu pohromadě asi spokojenější a ty bílé zvlášť asi taky. Jen si možná řekneme „chudák paní učitelka, jak k tomu přijde“. Četl jsem úvahu pána, který se označuje za konzervativce. Ten píše, že rodiče přece mají právo a dokonce povinnost dbát o vzdělání svých dětí a ti bílí rodiče toto právo svou peticí naplnili a je tedy vše v pořádku. Nemyslím si, že máme právo psát takové petice a že je v pořádku, když jsou vyslyšeny jako oprávněné. Dá se předpokládat, že bílé i tmavé děti pocházejí z blízkého okolí školy. Jestliže tedy bílí rodiče bydlí ve čtvrti s výrazným podílem romského obyvatelstva, tak je nemá překvapit, že se jejich děti setkají s malými Romy ve škole. Ale oni očekávají, že romské děti půjdou tam, kam patří – do zvláštní školy. Když je k tomu nemohou donutit, vynutí aspoň zvláštní třídu v rámci jedné ZŠ.  Bílí rodiče měli ještě jinou možnost – začít vozit své děti do jiné, vzdálenější ZŠ. Tuto možnost ovšem nechtělo připustit ani vedení ZŠ, jde o peníze, jde o existenci.

Je třeba ocenit odvahu romských rodičů: Chtějí, aby jejich děti měli slušné vzdělání a trvají na svém. Mají na to právo a dělají dobře. Je třeba řící, že bílí rodiče tak úplně nevyhráli – problematické mohou přece být i bílé děti a jejich rodiče. „Ideální stav“ by pak asi byl takový, že „ti správní rodiče“ by byli  u zápisu do 1. třídy a ukazovali kamsi stranou nejen, když se objeví tmavší dítě, ale i u bílých hyperaktivních dětí, nemytých dětí, dětí  problematických rodičů.

Romská třída se v seriálu jeví jako normání – jsou tam lepší i horší žákyně a žáci, u 2 z nich prý je šance přechodu na víceleté gymnázium. Osttní paní učitelka upozorňuje, že na 2. stupni ZŠ již nebudou spolu, že se třída rozdělí mezi ostatní a budou muset v této konkurenci obstát. Vedení školy zřejmě s rozdělením romské třídy mezi ostatní počítá a nečeká, že by bílí rodiče opět protestovali. Odchod bílých dětí na jinou ZŠ je asi méně pravděpodobný než při nástupu do 1. třídy.

Vytvoření romské třídy na základě petice bílých rodičů je jasný případ rasové segregace. Jak mohla ZŠ jinak reagovat? Popravdě řečeno bych jako rodič asi silně váhal, když by  moje dítě mělo být jedno ze 2-3 bilých dětí v jinak romské třídě. Kde bych viděl přijatelnou hranici těžko říci – kdesi pod polovinou třídy pro Romy? Snad. Zeptal jsem na názor svých 18-náctiletých studentů na gymnáziu (byla to závěrečná otázka v písemce z chemie a některří žáci z ní měli ohromnou radost – konečně svedli něco v písemce kromě podpisu napsat ). Názory se pohybovaly od souhlasu s čistě romskou třídou přes rozdělení asi půl a půl po 1-2 romské děti na třídu (“aby nedělaly bordel“). Jako logické se např. jeví rovnoměrné rozdělení do paralelních třídy – jsou možná celkem 3 asi po 20 žácích, romské děti by tvořily vždy asi 1/3 třídy. Ale tohle je reálně taky rasistický přístup – zařadí nejprve děti podle rasy, pak je podle nějakého klíče rozdělí.

Seriál zachycoval děti ve škole, doma, u rodičů v práci, ve škole v přírodě. Něco mi vadilo a nevěděl jsem, co. Pak jsem si uvědomil, že romské děti nikdy nevidím spolu s jejich bílými spolužáky ze sousedních tříd – třeba o přestávce, na obědě, při sportovní akci. Proč je filmaři nenafilmovali i s nimi? Pak mi to došlo – tmavé děti se s bílými v této škole nikdy nesetkávají – je to součást dohody s bílými rodiči o vytvoření samostatné romské třídy. Vzpomněl jsem si totiž, že jsem před několika lety viděl v TV krátkou reportáž o tom, že na jakési ZŠ je speciální romská třída, která je natolik oddělená, že její žáci přicházejí do školy bočním vchodem a uvnitř školy mají přestávky jindy než ostatní, aby se s ostatními žáky školy nepotkávali. Takže je to asi takhle. Zbývá otázka: viděl jsem tehdy v Tv první informaci o Ptáčatech nebo je podobných případů v ČR již víc? Na tohle třeba mohou odpovědět čtenáři tohoto textu.

Je třeba říci, že náš genitální pan ministr si pozorně všímá složení populace žáků na ZŠ a brání oddělování některých dětí od většinové populace. Konkrétně chce zaútočit na víceletá gymnázia, která, jak je dávno známo, vykrádají chytré žáky ZŠ. A zřejmě nic nedá na případné petice učitelů gymnázií, jejichž existenci tak ohrozí, ani petice  rodičů, kteří by rádi víceleté gymnázíum pro děti zvolili. Mám ale podezření, že případné další petice slušných bilých rodičů požadující pro jejich děti rasově čistou školu, budou mít šanci i nadále. Mám podezření, že oddělování romských dětí z běžných ZŠ pana ministra moc nezajímá a raději o něm nechce vědět.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Matějka | čtvrtek 3.2.2011 12:20 | karma článku: 11,84 | přečteno: 1400x
  • Další články autora

Jaroslav Matějka

Skalákovy žáby

Miroslav Skalický kdysi vybudoval rybníček, obec nyní vyvíjí nátlak, aby ho zas zasypal a uvedl krajinu do původního stavu. Onen původní stav byl podle pana Skalického černá skládka + bažina. O co jde?

25.5.2013 v 11:45 | Karma: 26,16 | Přečteno: 1131x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Matějka

Reklama?

Co dělat s hnusnou reklamou, která znevažuje naše blogy? Bohužel - asi nemůžeme dělat prakticky nic.

7.1.2012 v 11:28 | Karma: 11,49 | Přečteno: 617x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Matějka

Co si pamatuji z národní školy z přelomu 50. a 60. let

Hlavně nemoci, horečky, ledové zábaly, antibiotika ... ,taky školní družinu a jinak velmi málo.

28.11.2010 v 22:33 | Karma: 9,75 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Matějka

Generálka státních maturit

V pondělí ráno přijdou maturanti do škol slavnostně oblečeni a celí nervózní .... Takhle to zatím nejspíše nebude. Maturantům se dokonce nic nestane ani v případě, že zůstanou doma a udělají si delší víkend. Nervóznější asi budou učitelé, kteří mají natrénovat chod celé akce.

9.10.2010 v 21:57 | Karma: 8,98 | Přečteno: 945x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Matějka

Česká škola včera, dnes a zítra

České školství se pronikavě mění. Jistě by to mělo znamenat, že jde vpřed, kamsi k lepším zítřkům (jak se říkávalo). Když se ale podíváme zpět, tak se nemůžeme ubránit dojmu, že skoro totéž už tu přece bylo - např. 8-letá ZŠ, jakou dnes navrhuje poradce ministra školství Václav Klaus ml.

1.10.2010 v 21:24 | Karma: 11,72 | Přečteno: 973x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  19:17

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli dva lidé. Na místě...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2176x
Střédoškolský učitel v.v., který učil ještě před krátkou dobou jako brigádník a který se stále o šklolství a vzdělávání zajímá a má dojem, že má k němu co říci.

Seznam rubrik