Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bali, Sanur...13

To místo nám přirostlo k srdci. Kdybych měla definovat čím,  těžko bych hledala slova. Možná to bylo, mimo jiné,  to dokonalé prostředí k žití.       

Možná to bylo dokonalé ubytování, které nás čekalo napoprvé, tehdy v prosinci 2022. Majetek Putu. Je to vysmátá, srdečná žena ve věku mého mladšího syna. Úsměv ze rtů ji nemizí a vždy jí potěší,  když může něco vyvést. Nejlepší objekt jejich žertů se stal Tadeáš. Musel se mít na pozoru, protože nic netušící, měl často smeták mezi lopatkami (to v lepším případě) nebo Putu na zádech. V srpnu 2022 se vdávala za svého dlouholetého druha, australského farmáře Simona. Ten je trochu "odrostlejší" a na svých bedrech už má více než sedm desetiletí. Za tento vztah musela tvrdě zaplatit. Podle místních zvyků, děti vždy zůstávají v péči otce. Až  teď se dovídám, že dnes už dospělé děti ji navštěvují potají. Simon s Putu bydlí v jednom bytě z šesti,  které pronajímají. Vlastní ještě dům v Singaraja na severu. To město jsme navštívili před měsícem a ani se nám tam nelíbilo. 

Všechno musí být majetek Putu, protože ani tady nemůže být cizinec majitelem nemovitosti. To bydlení bylo asi navrženo architektem. Všechno mělo své místo, svůj smysl, svou funkcí. Využitý byl každý centimetr prostoru a to se tam toho vešlo. Terasy spodních bytů, prostor pro auto, kola, motorky. Bazén se dvěmi odpočinkovými zónami i hezký prostor pro kulečník. Nebylo možné se tady necítit dobře. Věděli jsme,  že se budeme chtít vrátit. Příslib bydlení na další rok jsme měli. Zanechali jsme si bednu s věcmi pro domácnost i kufr s oblečením. Dva měsíce před příjezdem jsme se dověděli,  že  všechno je obsazeno a ještě dlouho bude. Poměrně brzy se nám podařilo najít náhradu a poměrně lehce získat pochybnost, zda náhrada bude adekvátní. Velkou úlevou bylo, že naše současné útočiště je asi padesát metrů od Putu's Graceland. Jsme spokojeni. Sice chybí ta komornost předchozího prostředí, ale kdo hledá, chyby vždycky najde. Já našla nedostatky u bazénu v rozviklaných lehátkách, Tadeáš v odtoku sprchy a sklonu podlahy. Opět mě sžírají obavy, abych se nedočkala chvíle, kdy jej překvapím v monterkách a krumpáčem v ruce.

Když jsme vloni, vlastně už předloni, přijeli, čekala nás Soňa a Mirka. A bylo z toho padesátiprocentní zastoupení České republiky. Vyfasovali jsme strategicky nejlepší byt 2+kk v poschodí, kde terasa nebyla průchozí. Mám zřejmě prapředky z kočičí říše, cítím se nejlépe když mám rozhled. 

Soňa,  důchodkyně z Brna se v coroní době rozhodla pro život tady a tak tu tři roky přebývá.  Ne však na jednom místě. Vysloužila si mou přezdívku Sonda růžová. Druhé za barvu vlasů,  první jak jméno napovídá, za charakter. Neznám zatím obdobu tohoto stvoření, které sonduje pod vodou, ve výškách,  ve vzduchu a není problém sjet vodopád po zadku nebo se pověsit na obrovskou houpačku nad údolím. Já už při  zmínce omdlévám. Minulý rok jsme pojali aktívně, vyjížděli jsme na několikadenní výlety a když jsme spočítali kilometry zdolané na kole, do 500 km moc nechybělo. Letos jsme se stačili v Sanuru dvakrát opít a vyležet důlek u bazénu. S přísahou, že v lednu nevytáhneme paty z baráku, jsem měla být opatrnější. Už hledám loď na Lombok.

Před rokem nás fascinovaly všudypřítomné obětinky, které jsou pro hinduistické Bali charakteristické. Najdete je téměř na každém rohu. U vchodů domů,  u kořenů stromů,  v obchodech nebo u řidiče palubní desce. Tyto obětinky jsou malé dárky pro Bohy, jímž je lidé žádají o přízeň. Všude jsou vidět čtyřhranné mističky poskládané z palmových listů, které obsahují květiny,  rýži, vonné tyčinky, bonbóny, cigarety, peníze a další drobnosti, co by mohly Bohy potěšit. Darovat a rozmístit obětinky je pro místní obyvatele to první,  co každé ráno dělají. Někdy obětinky obsahují peníze, ale vzít si je by nepřineslo moc štěstí. Dnes už je obejdu poměrně bez zájmu a studia. Nedivila jsem se ani tolik nad rýži a sušenkami, jako cigaretám. Bohové by museli být šílení, aby si ničili zdraví.

Každý balijský domek má svoji svatyni, kam chodí každé ráno Balijci uctívat místní božstvo. Při stavbě domků se musí budova řádně vysvětlit při ceremonii. Některé domy mají dva ploty s malou uličkou mezi nimi, která je určena pro zlé duchy. Svatyně najdeme také v každém hotelu, restauraci, rýžovém políčku...

Aby osoby a obsazení bylo úplné, napadá mě ještě významná postava Manika Ganzera,  který je rodilý Balijec, avšak český mluví líp než některý Čech. Už minimálně deset roků se věnuje výhradně česky mluvící klientele,  provází,  vozí po výletech. Před tím pracoval v českém resortu. Nejen že mluví on i zná výroky z filmů a průpovídky z hospodského prostředí. Dozvěděli jsme se od něj,  že i přemýšlel o české dívce a dětech barvy kapučíno, ale přece jen jsme moc emancipované. Vysvětlil nám i důchodový systém.  Vlastně neexistuje.  Tuto milou povinnost přebírá nejstarší syn. 

V mých příbězích se ještě může objevit Blanka, která tady provozuje penzión a je tak zaneprázdněná, že si ještě nestačila vyřídit důchod,  který jí v Česku náleží už spoustu let. Nebo Mirka důchodkyně z Prahy, která tu žije už rok a půl. 

To je teď náš svět. 

A máme ho rádi. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Matějáková | neděle 14.1.2024 4:45 | karma článku: 8,11 | přečteno: 193x
  • Další články autora

Alena Matějáková

Děvče, které prošlo stejnými chodníčky 8.4.1966-29.4.2014

Ten den nikdy nezapomenu. Ta zpráva nás dostihla na terase hotelu v Chorvatsku, po tom co jsme museli změnit plán. Na cestě do Španělska nás dostihla jiná zpráva, že ubytování tam, zaplacené před rokem - neexistuje.

29.4.2024 v 11:48 | Karma: 11,76 | Přečteno: 573x | Diskuse| Ona

Alena Matějáková

Žiji dál. Zásluhou jedné cigarety.

Prý jsem kočka. Říkají o mně. A já jim věřím. V opačném případě bych dvakrát nepřežila svoji jistou smrt.

27.2.2024 v 3:50 | Karma: 16,49 | Přečteno: 653x | Diskuse| Ona

Alena Matějáková

Stlala jsem postele americkým gentlemanům...4

Kdyby bylo všechno krásné a snadné, neměli bychom srovnání a chyběla by ta intenzita prožitků. Teď jsem se dokázala radovat hlavně z toho, že mám práci.

13.2.2024 v 7:29 | Karma: 18,22 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ona

Alena Matějáková

Stlala jsem postele americkým gentlemanům...3

Existují lidé, kteří se neštítí ničeho, když jde o peníze. Peníze jsou modlou a vítězí nad vším. Tady jsem to měla možnost ochutnat ve velmi silném vývaru.

6.2.2024 v 8:55 | Karma: 18,16 | Přečteno: 751x | Diskuse| Ona

Alena Matějáková

Stlala jsem postele americkým gentlemanům...2

Amerika země neomezených omezení. Tak jsem ji nazývala, když jsem se trochu rozhlédla. Zatím jsem na rozhlížení neměla mnoho možností.

4.2.2024 v 5:46 | Karma: 18,31 | Přečteno: 663x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 15,49
  • Průměrná čtenost 391x
Důchodkyně, která odmítá stárnout. Tvrdí, že je třeba být v neustálém pohybu, aby jsme nemysleli na věci nepodstatné a stárnout, je věc NEPODSTATNÁ. Většinu života propodnikala.  Vystudovala střední školu, obor ekonomika zemědělství a téměř sama vychovala dva obrovské syny.  V současné době žije střídavě v Bruntále, Frýdku Mistku a na Bali. Životní cíl je: ve 120 létech  jít z diskotéky a v pokoře skonat na rameni svého 40 letého milence.

Seznam rubrik