Král vína či nevína, je to jakobys čural do houslí...
Výstavy vín dříve u nás probíhaly poněkud neorganizovaně. Byla jiná chuťová i technická kriteria, jiné rozdělení vinařských oblastí, nebylo srovnání se světem. Vinařům mnohdy nezbylo nic jiného, než si ocenění rozdávat mezi sebou. No, člověk se alespoň nemohl splést. Téměř vždy pil oceněné víno. Ne, tohle není bezduchá kritika. Bydlím ve vinařském kraji a vím, že v jedné obci pod svatým Antonínkem není vinaře bez diplomu. Člověk si tehdy musel vyhodnotit víno po svém – většinou až druhý den. Kriteriem nebylo ono „chutná – nechutná“, ale „ bolí či nebolí hlava…“ Za dvacet let se odehrála v českomoravském vinařství plíživá, leč celkem viditelná revoluce. Změnila se technologie, zvýšila se kvalita vína, prosazují se biodynamické postupy a vinařské soutěže už nemají charakter vesnického souboje dvou šohajů o jednu galánku. Tedy, už ne všechny… Ale změnil se i spotřebitel. On totiž vyjel za hranice a prohlédl. Ano – mám na mysli „Pražáka“, bývalého hlavního zdroje příjmů moravských vinařů. Neoficiální marketingový slogan "Sudové víno z Moravy" už naštěstí moc nefunguje. Český milovník vína se už tak trochu vyzná. Možná že i víc než ten moravský. Toho hlava z vína dávno nebolí. Což ovšem neplatí o průměrném prototypu českomoravského spotřebitele bez specializace. Po hodinové rozhlasové debatě o hledání kvality na obranu zákazníka proti okrádání začaly telefonáty posluchačů. Někteří nás obvinili z propagace alkoholismu, někteří si spletli kvalitu s drahotou a spílali nám, že prostý občan na takové nóbl pití nemá. Že vysedává ve výčepech, kde se kultura konzumace zmítá v nulových hodnotách, zřejmě nikomu nevadí. Následoval dotaz posluchačky, co má dělat, když ji po pár doušcích vína pálí žáha. Utrousili jsme několik chlácholivých slov o snoubení vína se stravou a doporučili nápoje s minimem kyselin. Vzápětí jsem však pocítil silný pocit beznaděje. Telefonovala posluchačka a doporučovala své volající kolegyni moldavské víno. Po něm prý žáha nepálí. No… Branko Černý držel v dlaních svou hlavu a Dita Skřivánková měla v očích nechápavý výraz herečky Květy Fialové. (O moldavském víně jako průšvihu roku je na tomto blogu už řeč).
Řeknu vám, pořádáme výstavy našich domorodých vín, abychom uměli našemu běžnému spotřebiteli říct, jak se má orientovat při koupi lahve, abychom ho orientovali ke konzumaci darů naší země, abychom řekli, že není víno jako víno. Vše marno. Ta paní stejně sáhne po lahvi jen kvůli tomu, že je o třicet korun levnější. Moldávie nemoldávie. Víno jako víno. A nepotřebuje k tomu žádné soutěže. Jsme třicetikorunový národ. A tak namísto pocitu uspokojení, že člověk něco udělal pro osvětu vína, propadám beznaději. Zkrátka, je to jakoby hrách na stěnu házel. Francouzsky se to řekne "Jako bys čural do houslí". A když je beznaděj ještě větší, mají dokonce komparativ: "Je to jako bys čural do violoncella..."
Martin Severa
Víno prodávané v supermarketu obsahuje mléko
Víno je živý organismus. Obsahuje několik stovek různých druhů látek, většinou ve stopovém množství, které neustále bojují mezi sebou a rvou se i o trochu toho kyslíku, který v lahvi zbyl. V aroma pak cítíme látky, které ve víně nejsou, přesto je víno umí velice přesvědčivě napodobit: citrusy, fialky, lesní ovoce, kopřivy atd. V chuti pak nalézáme hořkou čokoládu, sušené švestky, ostružiny či višně. A ochutnáme-li po roce stejnou šarži, víno nikdy není stejné. Mění se. Někdy zvítězí sušené švestky nad lesním ovocem, někdy se objeví zcela jiné aroma a jiná chuť – výsledek toť boje mezi konkurenty. Jedna z látek, která ve víně nikdy nevznikne je mléko. A přesto se na jedné lahvi tuto informaci dočtete. Zakoupil jsem ji v prodejně Tesco v Dolních Břežanech. Chablis, dovoz z Francie (jak jinak). Jednoduché víno, které si na nic nehraje, příjemné denní pití. A asi také hodně zdravé, ovšem nikoli kvůli vitamínům či taninům. Na zadní pomocné etiketě pro české spotřebitele je napsáno: obsahuje siřičitany a mléko. To první slovo je v pořádku, to druhé práce diletanta. Aniž bych něco vysvětloval, uchýlím se k prosté citaci: „Jablečno-mléčné kvašení je biochemický proces, při kterém se mění kyselina jablečná na kyselinu mléčnou a oxid uhličitý.“ Nutno dodat, že tento proces může, ale nemusí ve víně nastat – vše záleží na vinaři. Marně jsem tuto větu citoval osobě mně blízké, vína neznalé. „Já prostě víno s mlékem pít nebudu,“ zněla odpověď. Zaklínadlo „psali to přece v novinách“ pořád platí. Jediné, co mne může těšit, že dovozce Neubauer a syn, který na svých stránkách tvrdí, že chce být mezi nejlepšími co do výběru vín, spolehlivosti a servisu, si alespoň trochu nařezal větev, na které sedí. Neboť právě on je za takovou informaci zodpovědný. A potravinářská inspekce? Ta má dost starostí s falešnými lhůtami spotřeby, salámy bez masa či jogurty „bez tuku se zvýšeným obsahem vitaminu A“. Dodatek: Obchodníci brutálně hřeší na to, že českému národu je úplně jedno, co jí a pije, hlavně když to moc nestojí. Jídlo je primárně na to, aby se jím zacpal žaludek a víno na to, aby se motala hlava. To, že by mohlo vkládání uhynulých živočichů do dutiny ústní či polknutí ušlechtilé tekutiny zvyšovat kvalitu života, nás ještě nenapadlo. Jistěže, šetříme všichni. Jenže potraviny nám projdou celým tělem. Tak se k nim chovejme s úctou. Martin Severa
Martin Severa
Pryč s českým Merlotem, ať žije Vavřinec a vlašský salát se dvěma r
Můj dědeček byl ročník 1897 a svou pubertu strávil v zákopech na frontě. Můj otec 1927 a pubertoval za okupace. Moje puberta pak přišla se vstupem Varšavských vojsk, což byla docela „výhoda“, protože jsme byli na jedné názorové lodi s rodiči a nadávali na Rusáky. Když jsme je porazili v hokeji, vzájemně jsme se objímali a na pubertální odpor nebyl čas. Ani v následné normalizaci. Čímž ovšem nechci popírat obsah filmu Občanský průkaz, kde nespoutanému řádění hormonů nezabránil ani tatínek hrdina. No, lepší generační posloupnost byste si nemohli přát...
Martin Severa
Voda pro psa a světová česká kuchyně.
První restauratér, který si dal jako moto svého byznysplánu „Pro zákazníka všechno“, byl Caesar Ritz. Shodou okolností jsem nedávno navštívil jeho rodnou vísku Niederwald ve švýcarském kantonu Walis, tak si to pamatuju. A vy si možná pamatujete na obdobný slogan, se kterým přišli za socialismu naši soudruzi. Náš zákazník náš pán. Jenže křičet do světa nějaké heslo nestačí. Navíc, u nás to tehdy bylo dosti složité, protože v červenci se namísto sezónní zeleniny podávala čalamáda, a co se neprodalo v pátek, z toho se v pondělí udělal český karbanátek.
Martin Severa
Svobodu medvědům
Existuje typ vína, pro které se nadchnete v místě. Když ho přivezete domů, bezradně sedíte nad otevřenou lahví a po odchodu hostů, kteří si raději řeknou o kávu, ho vylejete do záchodu. Pro mnohé je takovým příkladem řecká retsina či jiné nápoje, například aperitiv uzo nebo francouzský pastis. Mluvím tady o chuťových zvyklostech nikoli o nekvalitních nápojích. V domorodém kraji mají tradici a nám nechutnají, protože jsou jiná. Jiný je ale i svět, který je obklopuje. A když se vydáváme do neznámých krajů, chceme ten svět přece poznat, odnést si zážitky a podělit se o ně se svými přáteli. Většinou se tak děje prostřednictvím fotografií. Já to zkouším s vínem. Když se napiju, vybaví se mi vůně toho kraje a ve svém vnitřním světě si díky chemickým procesům prožiju hezké chvíle intenzivněji než při pohledu na nevonící fotografii. A vůbec mi nevadí, když mým hostům víno z onoho kraje nechutná. Oni tam nebyli.
Martin Severa
Mýtus jménem Moravské sudové
10.dubna 1663 seděl třicetiletý anglický prozaik Samuel Pepys v krčmě Royal Oak Tavern v centru Londýna a popíjel jako už tolikrát víno. Do svého deníčku si tehdy poznamenal: „Pil jsem francouzské víno zvané Ho Bryan, které mělo tak jedinečnou chuť, že jsem se s podobnou nikdy nesetkal.“ Ano, pan Pepys pil víno z dnes proslulého Chateau Haut Brion a byl první člověk, který označil víno z Bordeaux jménem usedlosti, kde bylo vyrobeno. Chateau Haut Brion je tak dodnes prototypem vína typu Chateau.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma
Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Čína chce vyzkoušet bojové kapacity. Zahájila další cvičení v okolí Tchaj-wanu
Čínská armáda ve čtvrtek v okolí Tchaj-wanu zahájila cvičení, do kterého zapojila různé druhy...
Přežil jsem rakovinu, jsem spokojený, říká Kajínek. A trvá na obnově procesu
Premium Nejznámějšímu českému vězni Jiřímu Kajínkovi dnes vyprší sedmiletá podmínka, kterou dostal spolu s...
Blackface! Ne, jen mast na uhry. Škola v Kalifornii vyhodila žáky, teď jim zaplatí
Premium Mlýn války proti „systémovému rasismu“ a cynismus školy semlel i studenty, kteří se v roce 2014...
Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér
Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....
- Počet článků 18
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1435x