Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vaříme s Milošem Zemanem

Na příkladu úspěchu kuchařky Vaříme s Láďou Hruškou s 300 000 prodanými kusy se dá krásně ukázat, jak funguje sebezahledění tzv. "pražské kavárny" a jaká je realita mezi běžnými lidmi v ČR. Dovolím si trochu drsné přirovnání.

Hruška je takový Zeman nebo Babiš, či kdokoliv, kdo nabízí rychlé recepty na problémy "obyčejných lidí". Vaněk nebo Pohlreich jsou pak jejich protipóly, něco jako Havel nebo alespoň Schwarzenberg. Mají rádi kvalitu, jsou ochotni si za ní zaplatit, až to často přechází do určitého snobismu. Osobně miluji recepty od Vaňka, mám doma dvě jeho kuchařky, ale uvařit podle nich kvalitní oběd znamená nakoupit i kvalitní suroviny, což není levné. Pokud se výsledek vydaří, tak se s ním "musíte" okamžitě pochlubit na Facebooku, přidat podle koho jste vařili a že to kuře je z domácího chovu kousek za městem a ne vyhnané vším možným z chovu Agrofertu, který jich denně vyprodukuje stovky tisíc. Přátelé, kteří jsou podobného ražení, vám to vztekle "olajkují" a příště si také musí podle Vaňka něco uvařit, aby ukázali, že také jedí kvalitně. Taková malá "pražská kavárna", ač nemá s Prahou nic společného, je na světě. 

Zatímco ti, co vaří dle Hrušky, vědí, že nejedí nic extra. Chtějí jednoduché a co nejlevnější jídlo, které je zasytí a nenechají na něm polovinu výplaty. Chlubit se s tím před svými přáteli nebudou, kdo by se také chlubil chudobou? Možná se občas ukáží na tzv. farmářských trzích a zanadávají si na kvalitu potravin v ČR: že tu "žereme blafy". Jenže výsledky prodejů knih stejně jako prezidentské volby jen tak nezamaskujete. Dle sociálních sítí podle Hrušky nikdo nevaří, posmívají se mu a povyšují nad tím, že česká gastronomie jde do pekla. Kdo že to může jíst? Já nikoho neznám! A ejhle, je tu 300 000 prodaných kusů. Zemana také "nikdo" nevolil a zvítězil nadpoloviční většinou v přímých volbách. Jsou proti němu demonstrace pár tisíc lidí, ale další stovky tisíc ho na venkově a v menších městech milují. Nikdo z nich to nahlas neřekne, protože se to nesluší a někteří jejich "přátelé" by z nich udělali póvl a idioty, že můžou volit takového burana a hulváta, ale oni budou, potichu a v dalších volbách. A když ne jeho tak Babiše, či spíše oba dohromady. 

Změnit toto může jedno. "Pražská kavárna", či jak nazvat do sebe zahleděnou inteligenci naší země, se přestane povyšovat a začne pro ten jejich "prostý lid" něco dělat. Obráceně to bohužel nepůjde. Pokud máte hluboko do kapsy, tak nepřemýšlíte nad kvalitou, ale nad kvantitou. Stejně jako jsou vám šumák lidská práva a kdo si rozdělí Ukrajinu, když se potácíte na pokraji osobního bankrotu či vyhazovu z práce. To ale neznamená, že se má lidu dávat něco zadarmo, spíše pro něj připravit lepší a srozumitelnější "recepty".

Autor: Martin Schovanec | středa 10.12.2014 6:30 | karma článku: 26,80 | přečteno: 1307x
  • Další články autora

Martin Schovanec

Zkrachovalci vs. snílci

Česká společnost miluje stereotypy. Zkrachovalý či neúspěšný podnikatel rovná se bankrotář, tunelář či prostě jen zkrachovalec, kterému skončil život a v podstatě nic nedokázal a do smrti bude muset se svou prohrou žít. Je bez překvapení, že tyto soudy vynáší hlavně lidé, kteří pravda nezkrachovali, ale také se nikdy o nic nepokusili, říkám jim snílci.

10.7.2014 v 7:50 | Karma: 13,28 | Přečteno: 597x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Chyby minulosti

Po každých volbách, v kterých komunistům hodilo deset a více procent voličů svůj hlas, vždy nevěřícně kroutím hlavou a prostě nechápu.

3.7.2014 v 9:55 | Karma: 15,45 | Přečteno: 595x | Diskuse| Politika

Martin Schovanec

Hlavně nezakrnět

V mém okolí pár lidí v posledních měsících přišlo o práci a celkem neúspěšně hledají novou. Není to moc příjemné téma na probíraní, když spolu sedíme v hospodě a často si tam s nima připadám až nějak nepatřičně, když já práci mám a i přes občasné brblání jsem s ní spokojen a baví mě. Celkem je to vzalo a ten pád a pocit, že je nikdo nechce, nenesou moc dobře. Důvody ztráty a neúspěšnost v hledání nového zaměstnání jsou u nich různé, ale vysledoval jsem, že je spojuje jedna společná věc - za poslední roky strašně zakrněli.

30.6.2014 v 10:33 | Karma: 10,94 | Přečteno: 737x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Sbohem, EA Česká republika

Na konci března papírově skončí v ČR jedno s.r.o. , několik lidí přijde o práci a vyklidí své kanceláře ... řeč není o nikom jiném než herní firmě Electronic Arts Czech Republic s.r.o. a její konec v ČR (viz. Eurogamer.cz). Tak jednoduché a nijak dramatické bude ukončení více jak 10-leté české pobočky herního giganta Electronic Arts a vlastně i celé jedné kapitoly herního průmyslu u nás. Přesto, že drtivá většina hráčů jejich her nic takového nepostřehne, protože konec pobočky neznamená konec EA her v ČR, se jedná o velmi zásadní událost, která stojí za komentář i s rozebráním možných důsledků.

20.3.2014 v 14:55 | Karma: 13,15 | Přečteno: 1822x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

No jo, ale ty děláš alespoň sám na sebe!

Bavím se takhle se známým v pátek odpoledne a oba jsme po náročném předvánočním týdnu slušně vyšťaveni a na nohou nás drží jen vidina pátečního piva. Oba si zavzdycháme, jak toho máme teď hodně a známý dodá: “No jo, ale ty děláš alespoň sám na sebe!”

13.12.2013 v 18:39 | Karma: 23,82 | Přečteno: 1472x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1611x
Autor je provozovatel herního obchodu www.xzone.cz.