Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hlavně nezakrnět

V mém okolí pár lidí v posledních měsících přišlo o práci a celkem neúspěšně hledají novou. Není to moc příjemné téma na probíraní, když spolu sedíme v hospodě a často si tam s nima připadám až nějak nepatřičně, když já práci mám a i přes občasné brblání jsem s ní spokojen a baví mě. Celkem je to vzalo a ten pád a pocit, že je nikdo nechce, nenesou moc dobře. Důvody ztráty a neúspěšnost v hledání nového zaměstnání jsou u nich různé, ale vysledoval jsem, že je spojuje jedna společná věc - za poslední roky strašně zakrněli.

I když jsou to všechno muži v pruduktivním věku a z mé optiky i celkem ještě mladí, velmi zpohodlněli a přístupem k životu bych je spíše zařadil do kategorie "Pár let do důchodu". Tím zakrněním, které je spojuje, myslím např. absence jakéhokoliv rozvoje v práci (dělal, co mu bylo řečeno, žádné vylepšení či snaha o posun), žádné pořádné koníčky ve volném čase, nulové samostudium či četba nějaké odbornější literatury, neznalost jazyků či jen povrchní co se naučili pro postupy v práci či základy ještě ze školy, nezájem o dění ve svém okolí (názory ve stylu volby jsou k ničemu) a tak bych mohl pokračovat dlouho.

A to nejsou hloupí, dostat se a udržet hezkých pár let na pozici manažera či prodejce, pro to museli něco umět a co neuměli při nástupu, se velmi rychle a pod tlakem naučili během prvních měsíců. Pak jakoby ale jejich rozvoj skončil. Zjistili, jak co funguje, kde má smysl vynaložit energii a kde jim to něco přinese a konec. Doma děti, sednout k televizi, o víkendu hospoda, občas dovolená v hotelu u moře a tak dokola. Ze strany zaměstnavatele nepřicházel impuls a tlak na rozvoj a když pak nakonec přišel, oni byli už tak zakrnělí, zpohodlnělí a nepružní, že už na něj nedokázali reagovat. Resp. reagovali tak, jak reaguje každý nepružný zaměstnanec na větší změnu v práci - negativně a s opozicí. Vyhazov pak na sebe nenechal dlouho čekat.

Z pohledu zaměstnavatele vím, že snaha o rozvoj, což se většinou rovná kritika současné práce či přidávání nových úkolů, je ze strany zaměstnance neseno velmi nelibě - čest uvědomělým vyjímkám. Na druhou stranu, pokud toto člověk nepodstoupí, tak vám lidé ve firmě zakrní ještě více než normálně, a nakonec ještě bude vina na vás, že v práci nebylo dost impulsů pro rozvoj :-). Každopádně pokud nepracujete v nějaké velké korporaci, kde mají na tohle promakaný systém s kolečkem po různých pozicích, tréninkové programy (které všichni zaměstnanci samozřejmě ze srdce nesnáší), tak velká část osobního rozvoje a produktivity je jen ve vašich rukách.

Nemusíte si hned hledat druhou práci, rozjet vlastní projekt či po večerech studovat vysokou (i když to velmi doporučuji). Stačí začít třeba pravidelně číst, máknout na cizím jazyce (studovat se to dá i zdarma), věnovat se pořádně nějakému koníčku, poznávat cizí země nebo alespoň lidi a k tomu všemu dělat svoji práci, co nejlépe to jen jde. Když pak přeci jen o práci přijdete, tak se budete mít o co opřít, budete více pružní a přízpůsobiví změnám na trhu a hledání nového místa vám nemůže zabrat zas až tolik času. A navíc ze sebe budete mít dobrý pocit, že jste nezakrněli a máte svému okolí a i sobě stále co nabídnout.

Autor: Martin Schovanec | pondělí 30.6.2014 10:33 | karma článku: 10,94 | přečteno: 737x
  • Další články autora

Martin Schovanec

Může být monopol (v)hodný?

Před pár dny jsem se začetl do nové knihy "Od nuly k jedničce". Autorem je Peter Thiel, který investoval do online společností jako PayPal, Facebook, LinkedIn a většinou stál i u jejich zrodu, celkem celebrita...

22.7.2015 v 21:00 | Karma: 10,10 | Přečteno: 708x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Ustát kritiku a další schopnosti přežití v digitální éře

Stále slyšíme, co vše nadcházející generace budou muset zvládat v době, kdy internet a digitální zařízení naberou na ještě větší intenzitě, což není žádná daleká budoucnost, to se nyní již děje.

22.6.2015 v 11:11 | Karma: 7,30 | Přečteno: 519x | Diskuse| Média

Martin Schovanec

Druhý věk strojů

Zajímá vás, jaké to asi bylo žít v době, když vrcholila průmyslová revoluce v 19. století? Jaké to muselo být, když přicházela do měst elektřina a velké vynálezy, o kterých se teď učíme ve škole?

31.5.2015 v 20:00 | Karma: 9,42 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Dokonalý život od českého Coelha

Vždy, když čtu úspěšného brazilského autora Paula Coelha, si říkám, že jeho knihy patří spíše do regálu s označením Osobní rozvoj. Jeho postavy jsou většinou na pouti sebepoznání, prochází postupnou proměnou a na konci nachází smysl života ... a nebo taky ne, i cesta je v jeho knihách cíl. No a Pavel Vosoba je podle mě takový český Coelho. Až na to, že se na rozdíl od brazilského bestselleristy živí opravdu koučingem, knihu Dokonalý život najdete spíše v oddělení Osobní rozvoj a nedosahuje takových literálních kvalit jako vypsaný, možná někdy už moc, Coelho.

19.4.2015 v 12:57 | Karma: 7,17 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ostatní

Martin Schovanec

Havel podle Žantovského

Když se profesor Bouček ptal žáků, kdo jsou jejich rodiče a co dělají, Havel mlčel až do poslední chvíle a pak teprve neochotně prozradil, že jeho otec má hospodu, vlastně dvě hospody. „Hospody? Jaké hospody?“ zeptal se učitel. „Barrandov a Lucernu,“ špitl Havel.

2.3.2015 v 20:25 | Karma: 13,52 | Přečteno: 942x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1611x
Autor je provozovatel herního obchodu www.xzone.cz.