Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sbohem, EA Česká republika

Na konci března papírově skončí v ČR jedno s.r.o. , několik lidí přijde o práci a vyklidí své kanceláře … řeč není o nikom jiném než herní firmě Electronic Arts Czech Republic s.r.o. a její konec v ČR (viz. Eurogamer.cz). Tak jednoduché a nijak dramatické bude ukončení více jak 10-leté české pobočky herního giganta Electronic Arts a vlastně i celé jedné kapitoly herního průmyslu u nás. Přesto, že drtivá většina hráčů jejich her nic takového nepostřehne, protože konec pobočky neznamená konec EA her v ČR, se jedná o velmi zásadní událost, která stojí za komentář i s rozebráním možných důsledků.

Předně není na místě žádná panika, protože EA hry v ČR budou pořád k dostání. Starosti o náš region přechází pod polskou pobočku EA, která se rozhodla využít služeb polské firmy ABC Data a přes jejich českou pobočku je u nás distribuovat (zde si neodpustím upozornit na můj dřívější článek “Český herní průmysl v polských rukou” :-)). Evidentně tedy pojede “skoro” vše jako nyní, takže proč takové halo kolem v podstatě jen technické změny v distribuci?

Aniž bych chtěl nějak snižovat práci ABC Data, mají navíc už mnoholetou zkušenost s distribuováním Activison Blizzard her u nás, je markantní rozdíl pokud nějakou společnost na trhu zastupuje prostředník, který navíc má jako hlavní činnost dostat zboží z bodu A do bodu B a inkasovat, než když na trhu působí přímo dceřinná pobočka. Některé činnosti už z povahy podnikání buď dělat neumí a nebo na to ani nemá prostředky či know-how. Proto bych rád ve třech bodech sepsal věci, které EA Czech na trhu v posledních letech dělala a výrazně tím herní průmysl u nás posunula a proč nejsem ze zprávy, že tu končí nijak nadšen. V poslední době je moderní na EA nadávat, často i oprávněně, ale nikdo ji nemůže upřít tyto přinosy:

1. Ukázala nás na mapě světa
Mít v zemi pobočku obrovské nadnárodní firmy je vždy velká výhoda, protože ji ukáže na mapě i jiným firmám z odvětví a donutí je přemýšlet, zda by tam náhodou neměly být také. Když EA na našem trhu začínala (psal se rok 2003), tak to byla velká událost a následně se každý rok v herních kruzích vášnivě spekulovalo, potvrzovalo a zas dementovalo, že tento rok otevře u nás pobočku UBIsoft, jindy zas byl na spadnutí Blizzard a další. Podobná pobočka většinou dokáže v rámci korporace prosadit aktivity, které externí distributor zvládá vylobovat stěží. Např. dostat české novináře na utajované předváděčky, zajistit lokalizaci nějaké hry či zavést u nás některou službu dříve než jinde. Neříkám, že to ABC Data nemusí zvládnout, podmínky budou mít ale výrazně složitější než kmenový zaměstnanci firmy.

2. Edukovala trh
Ničeho nebylo (a stále není) na herním trhu v naší zemi potřeba více, než pořádná edukace a osvěta kolem her. Že počítačové hry nejsou hry na automatech, že na herní konzoli se nevěší záclony a že existují u televize i jiné aktivity než miliontý díl romatického seriálu… a toto EA dělala velkou měrou. S ohledem na typ jejich her, které směřují na mass market, se EA snažila učit Čechy, že tu existuje tento druh zábavy. Reklamy v televizi, v časopisech, na billboardech, prezentace v nákupních centrech, komunitní srazy apod. EA to nedělala samozřejmě jediná, ale určitě mezi prvníma a v největším měřítku. Pomáhala tak posunout povědomí o hrách v naší zemi z undergroundu do bežných domácností a přiblížila nás tak k západním trhům.

3. Napumpovala do her u nás peníze
Ač v minulém roce rozpočet české pobočky prošel velkým zeštíhlením (přesun marketingového oddělení do Polska byla často komentovaná předzvěst nynějšího konce pobočky), disponovala EA CZ na české poměry velmi solidním rozpočtem. Díky němu si mohla např. dovolit zmíněnou edukaci trhu, byly na něm v podstatě závislé rozpočty mnoha herních médií, kde inzerovala a vychovala na našem trhu mnoho profesionálů, kteří by bez odpovídajícího hodnocení dávno dělali jinou práci. Penězovod z velké korporace do ČR asi úplně nevyschne, ale jeho silné omezení poznají určitě všichni, co se na výrazně podfinancovaném trhu pohybují.

Dalo by se samozřejmě pokračovat dále, za těch 10 let se toho stihlo udělat hodně, ale na druhou stranu hodně toho mohlo být uděláno také lépe. Každopádně stejně jako u filmového průmyslu, kdy tu před mnoha lety musel být aktivní každý filmový vydavatel (vzpomeňte si na Warner Bros. apod.), se postupně všichni stáhli a jsou tu aktivní přes lokalní partnery a aktivity řídí z jedné pobočky ve více zemí najednou, zpravidla z Polska :-). Podobně tak se uzavřela jedna kapitola herního průmyslu v Česku a nakročila do ještě více globálního a propojeného trhu. Zda to bude ku prospěchu nebo spíše krok zpět, se ukáže v dalších letech.

Autor: Martin Schovanec | čtvrtek 20.3.2014 14:55 | karma článku: 13,15 | přečteno: 1822x
  • Další články autora

Martin Schovanec

Může být monopol (v)hodný?

Před pár dny jsem se začetl do nové knihy "Od nuly k jedničce". Autorem je Peter Thiel, který investoval do online společností jako PayPal, Facebook, LinkedIn a většinou stál i u jejich zrodu, celkem celebrita...

22.7.2015 v 21:00 | Karma: 10,10 | Přečteno: 708x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Ustát kritiku a další schopnosti přežití v digitální éře

Stále slyšíme, co vše nadcházející generace budou muset zvládat v době, kdy internet a digitální zařízení naberou na ještě větší intenzitě, což není žádná daleká budoucnost, to se nyní již děje.

22.6.2015 v 11:11 | Karma: 7,30 | Přečteno: 519x | Diskuse| Média

Martin Schovanec

Druhý věk strojů

Zajímá vás, jaké to asi bylo žít v době, když vrcholila průmyslová revoluce v 19. století? Jaké to muselo být, když přicházela do měst elektřina a velké vynálezy, o kterých se teď učíme ve škole?

31.5.2015 v 20:00 | Karma: 9,42 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Dokonalý život od českého Coelha

Vždy, když čtu úspěšného brazilského autora Paula Coelha, si říkám, že jeho knihy patří spíše do regálu s označením Osobní rozvoj. Jeho postavy jsou většinou na pouti sebepoznání, prochází postupnou proměnou a na konci nachází smysl života ... a nebo taky ne, i cesta je v jeho knihách cíl. No a Pavel Vosoba je podle mě takový český Coelho. Až na to, že se na rozdíl od brazilského bestselleristy živí opravdu koučingem, knihu Dokonalý život najdete spíše v oddělení Osobní rozvoj a nedosahuje takových literálních kvalit jako vypsaný, možná někdy už moc, Coelho.

19.4.2015 v 12:57 | Karma: 7,17 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ostatní

Martin Schovanec

Havel podle Žantovského

Když se profesor Bouček ptal žáků, kdo jsou jejich rodiče a co dělají, Havel mlčel až do poslední chvíle a pak teprve neochotně prozradil, že jeho otec má hospodu, vlastně dvě hospody. „Hospody? Jaké hospody?“ zeptal se učitel. „Barrandov a Lucernu,“ špitl Havel.

2.3.2015 v 20:25 | Karma: 13,52 | Přečteno: 942x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1611x
Autor je provozovatel herního obchodu www.xzone.cz.