Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Boj o absolutní většinu ve Francii

Těžko říct, uvidíme v neděli večer. Až tehdy bude možné s konečnou platností konstatovat, jestli Macron svůj tah vyhrál, prohrál, nebo něco mezi tím.

Poté, co francouzský prezident po fiasku evropských voleb předčasně rozpustil dolní parlamentní komoru (Národní shromáždění), se ve Francii ustanovily tři hlavní politické bloky a vstoupily do krátké předvolební kampaně. Podle průzkumů veřejného mínění z nich bylo nejsilnější spojení národovců z RN (Národní sdružení) s šéfem pravicových republikánů a disidenty z Republikánské strany, následoval spolek ultralevicové Mélenchenovy LFI, socialistů, zelených a komunistů v tzv. Lidové frontě, no a na třetím místě byli vládnoucí Macronovi centristé seskupení pod značkou Společně za republiku.

V Národním shromáždění existuje pět set sedmdesát sedm poslaneckých křesel a v těchto předčasných volbách jde každému ze tří bloků o to, aby získal jednoznačnou absolutní většinu a mohl tak sestavit vládu z vlastních politiků a zároveň pohodlně vládnout a tvořit zákony bez nutnosti nějakých koalic s jinými stranami, či poslanci z odlišných politických proudů. Absolutní většinou se rozumí polovina poslanců plus minimálně jeden navíc, což je dvě stě osmdesát devět poslanců. První kolo voleb dopadlo zhruba podle očekávaných odhadů a průzkumů veřejného mínění a zároveň zhruba stejně jako volby do Evropského parlamentu. Vzestup RN je tedy skutečným trendem ve francouzské společnosti a volby do Evropského parlamentu nebyly jen varováním pro vládnoucí centristy.

Marine Le Pen pilnou prací dokázala změnit tvář strany, kterou založil její otec a odstraňováním, či obrušováním citlivých témat se jí podařilo přesvědčit občany, že se strana opravdu odklonila od vypjatého nacionalismu, antisemitismu a nechuti ke všemu evropskému spojené s touhou opustit společnou evropskou měnu a posléze i Evropskou Unii. V podstatě se jí zhruba podařilo to samé, co dokázala v Itálii Giorgia Meloni, no a realita je dnes taková, že voliči ve Francii se již nestydí za to, že volí RN, a veřejně se k tomu hlásí i v masmédiích, což dříve nebylo obvyklé. V médiích se začala ojevovat a probírat i témata, o kterých se doposud nemluvilo, což považuji za krok dobrým směrem.

Vzhledem k rozložení sil, které můžeme vidět po prvním kole voleb, má k absolutní většině blízko pouze Národní sdružení. Konglomerát levicových a ultralevicových politických stran sdružený za účelem voleb do Lidové fronty, na ni dosáhnout s největší pravděpodobností nemůže, no a vládní Macronovi centristé opět pohořeli. Co se týče Lidové fronty, je nutné si uvědomit, že se jedná o spolek politických stran, který se po druhém kole voleb rozpadne, a každá strana bude v dolní parlamentní sněmovně zastupovat svými poslanci sebe samu. Hrozba Mélenchonových revolucionářů z LFI a zelených fanatiků bude tedy rozředěna, i když je evidentní, že v rámci Lidové fronty bude LFI nejsilnější a Mélenchon své premiérské touhy nezastírá. Socialisté se ho sice snaží všemožně brzdit, protože si uvědomují, že je pro velkou část středových voličů zcela neakceptovatelný a navíc slouží jako největší strašák, se kterým v předvolebním klání mává RN. Jejich zástupci neustále tvrdí, že Mélenchon nebude ani premiérem a ani ministrem a snaží se ho neustále obrazně schovat pod koberec. Neúspěšně, řekl bych, Mélenchon vždy najde nějakou skulinu a zkušeně ji využije.

Ve druhém kole mělo být dvě stě devadesát devět tříčlenných soubojů s kandidátem RN, bude jich nakonec jen devadesát dva, dvě stě jedenáct kandidátů nakonec rezignovalo (89 z Lidové fronty a 59 z vládního tábora), což by mělo ještě ztížit snahy RN o získání absolutní většiny. Nikdo ale dopředu neví, jak budou reagovat centrističtí a levicoví voliči, jestli se zachovají stejně disciplinovaně a podpoří proti kandidátovi RN kandidáta, pro kterého nehlasovali v prvním kole, nebo zůstanou doma. To, jak se rozhodnou pravo-leví středoví voliči a voliči levicoví, bude asi hlavním klíčem nedělních voleb. Počet voličů RN se patrně výrazně měnit nebude. Přesuny jsou možné hlavně na centru.

Je stále možných několik scénářů. RN by mohla získat absolutní většinu a vládnout. Je to možné, ale vypadá to jako málo pravděpodobné. RN postaví koaliční vládu s potřebným počtem poslanců z tábora republikánské pravice. Tato varianta mně připadá reálnější a i když volební lídr národovců Bardella do toho nemíní jít bez absolutní většiny, od Marine Le Pen nakonec zazněly zprávy o možné koalici s pravicí. Lidová fronta na absolutní většinu nedosáhne, nezdá se mně, že by to za současného stavu bylo možné. Strany Lidové fronty se mohou pokusit sestavit koalici s centristy, nebo může vzniknout ještě širší model i s pravicovými republikány, proti oběma možnostem se zcela odmítavě staví Mélenchon, ale kdo ví, co bude po volbách. V patové situaci není také vyloučen vznik úřednické vlády odborníků. Těžko říct, uvidíme v neděli večer. Až tehdy bude možné s konečnou platností konstatovat, jestli Macron svůj tah vyhrál, prohrál, nebo něco mezi tím.

Autor: Martin Mařák | úterý 2.7.2024 23:01 | karma článku: 12,61 | přečteno: 353x
  • Další články autora

Martin Mařák

Babišova nová piškuntálie

Ale to je prostě Babiš, nic překvapivého, příště se prostě zase přesune někam jinam. Kam vítr, tam plášť.

30.6.2024 v 13:08 | Karma: 23,50 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Martin Mařák

Fialova strategie vychází

Volby do Evropského parlamentu pro koalici SPOLU tedy nedopadly vůbec špatně a žádná katastrofa jako třeba ve Francii se nekonala.

16.6.2024 v 19:07 | Karma: 15,82 | Přečteno: 494x | Diskuse| Politika

Martin Mařák

Mega svist po francouzsku

Jak jsem uvedl včera, situace se mění každou hodinu a co bylo ráno celkem jasné, je večer úplně jinak.

12.6.2024 v 22:03 | Karma: 10,13 | Přečteno: 365x | Diskuse| Politika

Martin Mařák

Macron do toho kopl

Zatímco skvělému premiérovi a moudrému státníkovi Petru Fialovi jeho dlouhodobá strategie postavená na SPOLU vlastně docela vyšla, ve Francii se po volebním propadáku vládní strany semlela hotová Berezina.

11.6.2024 v 20:36 | Karma: 13,15 | Přečteno: 486x | Diskuse| Politika

Martin Mařák

Evropská pohanská renesance

Co vlastně ten jejich semitsko-orientální Bůh biblický chtěl té lidské drobotině sdělit, když postupně vybral z rodu Abrahámova tři rozdílné zvěstovatele slova Svého, tedy Mojžíše, Ježíše a Mohameda?

18.5.2024 v 15:44 | Karma: 8,57 | Přečteno: 307x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Děti z Putinovy organizace pojedou do tábora v KLDR. Čistí se tam sochy vůdců

5. července 2024  19:38

Děti z ruské mládežnické organizace Hnutí prvních založené ruským prezidentem Vladimirem Putinem...

Lex Anička. Nový zákon má zakotvit povinné vzdělávání soudců

5. července 2024  18:35

Soudci by se měli od příštího roku povinně a pravidelně vzdělávat. Nyní jsou pro ně školení...

Přijde úder ze Západního břehu? Tábory ovládly radikální milice, adorují Hamás

5. července 2024  18:26

Palestinské uprchlické tábory na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu se stávají hnízdišti...

VIDEO: Turisté se na Everestu poprali o místo na fotce, zasahovala policie

5. července 2024  18:19

Nejprve nevinná slovní přestřelka, pak pořádná rvačka. Dva páry čínských turistů se při výstupu na...

  • Počet článků 150
  • Celková karma 14,30
  • Průměrná čtenost 1384x
Mám rád knihy, kytary, hudbu, vikigskou, keltskou a slovanskou mytologii, stromy, byliny a hory. Ve volném čase se hudbě i věnuji coby Umwurf.

Můj oficiální YouTube kanál:

https://www.youtube.com/@umwurf

Seznam rubrik