Mega svist po francouzsku

Jak jsem uvedl včera, situace se mění každou hodinu a co bylo ráno celkem jasné, je večer úplně jinak.

Jak jsem uvedl včera, situace se mění každou hodinu a co bylo ráno celkem jasné, je večer úplně jinak. Asi největší pozdvižení vyvolalo v úterý mediální prohlášení šéfa strany Republikánů E.Ciottiho o tom, že by se strana měla spojit s Marine Le Pen a její RN a vytvořit společnou kandidátku k blížícím se volbám. Dnes ráno (ve středu) se E.Ciotti zamkl v ústředí strany a nikoho nepustil dovnitř, no a tak se centrální orgán strany sešel jinde a jeho členové se jednomyslně rozhodli, že E.Ciottiho zbavují členství ve straně, vymazali ho ze stranické kandidátky pro příští volby a změnili hesla na stranickém webu, aby k němu neměl přístup. Při té příležitosti si také zvolili nové dočasné vedení. E.Ciotti na tvítu-X prohlásil, že je to nezákonné a že je stále šéfem strany.

Pokračování příště...

Drolí se i národovecká strana Reconquête E. Zemmoura, jejíž dvojka, Marion Maréchal Le Pen, což je neteř Marine Le Pen, se dnes se třemi dalšími nově zvolenými poslanci do Evropského parlamentu postavila proti zakladateli strany E.Zemmourovi a vyzvala voliče, aby v případě souběžných kandidátek volili kandidáta RN (Rassemblement national) a nikoli kandidáta Reconquête, což prezident RN J.Bardella označil jako zodpovědný čin jdoucí ve směru vlastenecké dynamiky k vítězství v blízké budoucnosti.

Do toho všeho zmateného hemžení potměšile vstoupil tiskovou konferencí tatíček národa Macron a postavil se jako oáza klidu a pevný pilíř stability do centra proti extremismu zprava i zleva. Nejsem však přesvědčen o tom, že běžný volič na tuto hru bude opět ochoten přistoupit. Myslím si, že hluboké rozdělení společnosti je skutečné a program RN už voliče neděsí, berou ho prostě jako jednu z možných alternativ.

Největší posun za těch pár dní má zatím za sebou levice, která se sjednotila do tzv. lidové fronty a dospěla k rámcové dohodě o počtu jednotlivých stranických mandátů pro všechny čtyři relevantní strany, které lidovou frontu vytvořily. Je v ní Mélenchonova extrémně levicová LFI, socialisté, zelení a komunisté, plus další nepodstatné smetí bez nároku na společného kandidáta (zatím) jako třeba Nová antikapitalistická strana a podobně.

Pro dnešek toho bylo dost, zítra to stejně bude úplně jinak.

Skol!

Dodatek z dnešního rána (čtvrtek):

Eric Zemmour včera večer vyhodil všechny čtyři zrádce ze strany, přičemž v BFM TV prohlásil: „Všichni čtyři poslanci Evropského parlamentu, kteří zradili své voliče čtyřicet osm hodin po svém zvolení, by měli vrátit mandát. Jedná se o světový rekord ve zradě. Marion Meréchal je lhářka obklopená profesionálními zrádci. Sama se vyloučila ze strany, kterou celou dobu pohrdala.“

Autor: Martin Mařák | středa 12.6.2024 22:03 | karma článku: 10,13 | přečteno: 363x
  • Další články autora

Martin Mařák

Fialova strategie vychází

16.6.2024 v 19:07 | Karma: 15,56

Martin Mařák

Macron do toho kopl

11.6.2024 v 20:36 | Karma: 13,15

Martin Mařák

Evropská pohanská renesance

18.5.2024 v 15:44 | Karma: 8,57

Martin Mařák

Beltaine aneb sex s robotem

29.4.2024 v 22:28 | Karma: 5,51

Martin Mařák

Umělec a úřednice

21.4.2024 v 14:45 | Karma: 10,77