Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Macron do toho kopl

Zatímco skvělému premiérovi a moudrému státníkovi Petru Fialovi jeho dlouhodobá strategie postavená na SPOLU vlastně docela vyšla, ve Francii se po volebním propadáku vládní strany semlela hotová Berezina.

Zatímco skvělému premiérovi a moudrému státníkovi Petru Fialovi jeho dlouhodobá strategie postavená na SPOLU vlastně docela vyšla, což mne osobně dost překvapilo, ve Francii se po volebním propadáku vládní strany semlela hotová Berezina. Petr Fiala upřednostnil společné zájmy koalice před zájmy své rodné strany a SPOLU sice volby nevyhrálo, ale dopadlo nakonec docela slušně, nejedná se o žádnou katastrofu a koalice SPOLU zůstává do sněmovních voleb jednotná a nerozhádaná. A to je vlastně strategicky vzato velká výhra. Zbytek se uvidí časem.

Ve Francii vládní strana zcela propadla a přestože také skončila na druhém místě, rozdíl mezi vítěznými národovci z Rassemblement national (RN) a vládními centristy z Renaissance byl opravdu mohutný. No a to vedlo prezidenta Macrona k tomu, že nelenil, použil jeden ze svých ústavních nástrojů a takřka okamžitě po ohlášení výsledků voleb rozpustil dolní parlamentní komoru a vyhlásil předčasné volby, které se budou konat třicátého června a sedmého července, tedy v nejbližším možném časovém termínu, který francouzská ústava nabízí.

Tento Macronův tah asi nikdo nečekal a na francouzskou politickou scénu dopadl jako blesk z čistého nebe, což bylo vidět i z překvapených vyjádření poslanců nejrůznějších parlamentních frakcí. Bůček a nohy v teple po roce a něco brutálně skončily a poslanci budou za tři týdny nuceni velmi předčasně obhajovat své mandáty, přičemž nic není vzhledem k rostoucím preferencím RN jisté a předem dané.

A o tom, že budou muset nadmíru urychleně pohnout šunkami svědčí i skutečnost, že termín k podání kandidatury na jednotlivých prefekturách vyprší tuto neděli o půlnoci. Tato vskutku šibeniční lhůta má samozřejmě vliv i na akceleraci procesu vzniku možných volebních koalic a z nich plynoucích dohod o společných kandidátech v jednotlivých volebních obvodech. Jako první se zatím obecně dohodla levice a vytvořila rámec pro další spolupráci s názvem lidová fronta. Její vznik velmi rychle zorganizovala zelená rakovina lidstva, která doposud nepochopila, že je jednou z hlavních příčin celého problému a nikoli nějaký lék, jenž by ho mohl napravit. Ve společném prohlášení, jež vydali, se uvádí, že jsou připraveni vládnout a odpovědět na mimořádné situace (urgences) demokratické, ekologické, sociální a na zachování míru. Ekologie je pro ně zkrátka pořád více než lidé a sociální politika, jejich vidění světa se nezměnilo ani po posledním volebním fiasku z minulého víkendu. Zeleným se tak podařilo shromáždit levici od socialistů až po Mélenchonovy revoluční extrémisty, kteří navíc podporují Hamás a Palestinu od řeky k moři.

Vítězní národovci z RN nabídli spolupráci republikánské pravici a jejich šéf dnes prohlásil, že by byl pro, což rozpoutalo obrovskou smršť v jeho straně, přičemž celé vedení se od jeho výroku distancovalo a vyzývá ho k rezignaci. Dalším možným partnerem Republikánů by mohla být Macronova vládnoucí centristická strana, se kterou často během dvou volebních období spolupracovali, ale vypadá to spíše tak, že půjdou do voleb sólově. Těžko říct, situace je ve zrychleném pohybu a vše se mění z hodiny na hodinu, ze dne na den. Třeba Zemmourova strana Reconquête se zdála být logickým partnerem vítězné RN, ale poté, co stranická dvojka Marion Maréchal Le Pen v pondělí navštívila stranický sekretariát k jednání s Jordan Bardellou a svou tetou Marine Le Pen, tak to pro ni skončilo špatně a odešla s nepořízenou.

No a Macron? Tomu již stejně o nic nejde, neboť po ukončení druhého prezidentského mandátu, jenž skončí v roce 2027, již stejně nemůže kandidovat. Tak do toho praštil a je to, stejně již nic neriskuje. Si asi řekl, že už toho má dost, jak všichni pořád vykřikují Macron demise a nedokáží se v parlamentu dohodnout na ničem smysluplném. Při této příležitosti bych chtěl zdůraznit, že Macron je první francouzský politik za takřka čtyřicet let, jenž jenom prázdně nemluví, ale má skutečně koule k tomu, aby i silou prosadil nejrůznější nutné reformy, které jsou však, jak už to chodí, u obecného všeholidu velmi nepopulární, přičemž celá levice z nich má nekončící kopřivky a jiná nemilá svědění. Řekl bych, že v následujících týdnech bude ve Francii veselo.

Autor: Martin Mařák | úterý 11.6.2024 20:36 | karma článku: 13,15 | přečteno: 485x
  • Další články autora

Martin Mařák

Fialova strategie vychází

Volby do Evropského parlamentu pro koalici SPOLU tedy nedopadly vůbec špatně a žádná katastrofa jako třeba ve Francii se nekonala.

16.6.2024 v 19:07 | Karma: 15,56 | Přečteno: 485x | Diskuse| Politika

Martin Mařák

Mega svist po francouzsku

Jak jsem uvedl včera, situace se mění každou hodinu a co bylo ráno celkem jasné, je večer úplně jinak.

12.6.2024 v 22:03 | Karma: 10,13 | Přečteno: 363x | Diskuse| Politika

Martin Mařák

Evropská pohanská renesance

Co vlastně ten jejich semitsko-orientální Bůh biblický chtěl té lidské drobotině sdělit, když postupně vybral z rodu Abrahámova tři rozdílné zvěstovatele slova Svého, tedy Mojžíše, Ježíše a Mohameda?

18.5.2024 v 15:44 | Karma: 8,57 | Přečteno: 307x | Diskuse| Společnost

Martin Mařák

Beltaine aneb sex s robotem

Stačí jen zajít do hypermarketu, vybrat si partnera-partnerku, který-která se mně bude fyzicky a esteticky líbit, a naladit programové vybavení tak, aby mně vyhovoval-a i intelektuálně a je to.

29.4.2024 v 22:28 | Karma: 5,51 | Přečteno: 207x | Diskuse| Společnost

Martin Mařák

Umělec a úřednice

Takřka neuvěřitelné setkání sochaře Davida Černého s pražskou úřednicí, kurátorkou umění ve veřejném prostoru paní Marií Foltýnovou.

21.4.2024 v 14:45 | Karma: 10,77 | Přečteno: 559x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

Prodej RD, 3+1, 97 m2, Lomnice nad Lužnicí
Prodej RD, 3+1, 97 m2, Lomnice nad Lužnicí

Nádražní, Lomnice nad Lužnicí, okres Jindřichův Hradec
2 590 000 Kč

  • Počet článků 148
  • Celková karma 14,48
  • Průměrná čtenost 1397x
Mám rád knihy, kytary, hudbu, vikigskou, keltskou a slovanskou mytologii, stromy, byliny a hory. Ve volném čase se hudbě i věnuji coby Umwurf.

Můj oficiální YouTube kanál:

https://www.youtube.com/@umwurf

Seznam rubrik