Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volby přinesly nejméně dvě dobré zprávy

Jen těžko může někdo definitivně a nezvratně vyargumentovat, proč to o víkendu dopadlo, jak to dopadlo. Tedy jestli je hlavní příčinou propadu sociální demokracie nabubřelý politický styl jejího dosavadního předsedy, kterého strana sice před volbami stáhla, ale zřejmě pozdě. Nebo jestli lidi naštval Bohuslav Sobotka tím, že se tvářil jako první chlap na světě, který dostal od někoho pěstí, a zveličoval tuto prkotinu vyzývavým předvolebním navlékáním límce na podporu krční páteře, aby si všichni všimli, jak za svou politickou aktivitu – a tedy za ně – osobně trpí. Jestli oranžoví udělali chybu svým zaměřením na deset milionů „obyčejných lidí“, když učitelé, zdravotníci, úředníci, účetní, počítačoví experti, vedoucí čehokoli a spousta dalších lidí se nejspíš necítí být „obyčejnými lidmi“.

Mnoho „jestli“ je samozřejmě možné diskutovat také v případě ODS, a ta diskuse se určitě ještě nějakou dobu povede. Strana teď má svou budoucnost jen ve svých rukou a musí se vyvarovat nových chyb, nových nedorozumění. Obavy z těch starších nejsou namístě – výhodou povolební situace je, že hrozí jen minimum starých skandálů, protože kdyby byly, v předchozí kampani by nepochybně vyplavaly na světlo.

Každopádně znamená nová realita nejméně dvě dobré zprávy pro naši zemi. První je, že se volbami prakticky k nule vyzmizíkovala možnost, že by Jiří Paroubek někdy byl prezidentem. A druhá, mnohem důležitější, je, že zůstala zachována šance, lépe řečeno že voliči zachovali šanci, aby byly provedeny reformy nezbytné pro ukončení výrazného růstu zadlužování České republiky. I když jsem to na tomto místě psal mnohokrát, dovolím si hlavní nezbytné kroky ještě jednou zopakovat.

Okamžitá bolestivá rozhodnutí budeme muset učinit hned při sestavování státního rozpočtu na rok 2011. Již předem jsme naznačili, že přijdeme s návrhem snížit ministerstvům o 5 procent provozní výdaje a o 4 procenta takzvané výdaje kapitálové, což není nic jiného než investice. Není jiné volby. Nemá smysl se tvářit, že z úrovně ministerstva financí je možné řešit úspory jinak – žádný ministr financí nemůže do jednotlivých resortů vidět tak podrobně, aby uměl detailně rozhodovat o tom, co se kde má škrtnout či omezit, to musí být úkolem pro konkrétní ministry. A ti proto musí být vybráni tak, aby byli takových škrtů schopni.

A pak je tu dlouhodobý pohled – to už mluvím o našem návrhu ústavního zákona pro dosažení cílů rozpočtové kázně a odpovědnosti, kde jsou tři zásadní nástroje. Prvním je zpráva vlády o rozpočtové strategii, kterou by musela vláda předložit sněmovně každoročně do konce dubna. Popisovala by dlouhodobé cíle rozpočtové politiky vlády na pětileté období jak v oblasti příjmů a výdajů státního rozpočtu jako takového, tak celé soustavy veřejných rozpočtů, tedy včetně státních fondů, zdravotních pojišťoven, krajů a obcí.

Druhou novinkou by bylo zavedení rozdílných způsobů schvalování pro dva různé typy návrhů státního rozpočtu. Pokud bude předpokládaný schodek veřejných rozpočtů (nejen rozpočtu státního) do 3 procent hrubého domácího produktu, půjde o rozpočtový režim limitního schodku, v němž ke schválení zákona o státním rozpočtu postačí jako dosud souhlas nadpoloviční většiny přítomných poslanců. V opačném případě, tedy když předpokládaný schodek veřejných rozpočtů bude vyšší než 3 procenta, půjde o režim nadlimitního schodku a podmínkou schválení státního rozpočtu bude souhlas nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy nejméně 101 hlasů. Navíc bude vládě zakázáno předložit návrh státního rozpočtu v režimu nadlimitního schodku ve třech po sobě následujících letech.

Třetí novinkou pak budou opatření k vyvození odpovědnosti za praktické naplňování rozpočtové kázně. K této odpovědnosti bude volána vláda, která bude muset požádat sněmovnu o důvěru např. při dosažení o pětinu horšího deficitu, než jaký byl rozpočtem schválen, anebo po dvojím zamítnutí zprávy o rozpočtové strategii vlády. Svou odpovědnost ale ponesou – zpětně – i jednotlivci, a to a členové vlády a poslanci, kteří se podíleli na schválení státního rozpočtu. Jejich platy se vždy od dubna pronásobí koeficientem rozpočtové odpovědnosti, který zhodnotí vývoj hrubého domácího produktu a rozdíl mezi příjmy a výdaji veřejných rozpočtů za uplynulý rok.

A i když jsem ve volbách nekandidoval, dovolím si na závěr poděkovat všem voličům za to, jak se svými hlasy naložili. Za to, že s nimi naložili ve prospěch České republiky.

Autor: Martin Kocourek | neděle 30.5.2010 13:58 | karma článku: 24,03 | přečteno: 1827x
  • Další články autora

Martin Kocourek

Evropská dluhová brzda – pozdě, ale přece

Takže Evropská unie chce, zatím ústy německé kancléřky Merkelové a francouzského prezidenta Sarkozyho, prosadit do ústav členských zemí Eurozóny protidluhové brzdy? Pozdě, ale přece, chce se mi říci.

18.8.2011 v 14:19 | Karma: 13,08 | Přečteno: 1397x | Diskuse| Politika

Martin Kocourek

Sociální demokraté se tetelí radostí, že penze řeší někdo jiný

Skutečnost, že tento týden v Poslanecké sněmovně prošly do druhého kola klíčové reformní zákony v oblasti zdravotnictví a důchodů, je zdánlivě pozitivní jen pro nás coby vládní koalici. Přinejmenším proto, že je důkazem naší schopnosti shodnout se na věcných řešeních, pokud se k nim přes vnitřní koaliční (a možná spíš vnitrostranické) problémy dostaneme.

14.7.2011 v 14:21 | Karma: 24,25 | Přečteno: 1421x | Diskuse| Ekonomika

Martin Kocourek

Co se stane, až do Porýní nebo Bavorska přijde tsunami?

Začnu dvěma výňatky ze zpráv na téma německé jaderné energetiky na idnes.cz. První je ze 7. září a pod titulkem «Německé jaderné elektrárny budou fungovat déle, prosadila Merkelová» se v něm mimo jiné píše: «Německá kancléřka Angela Merkelová prosadila, že místní jaderné elektrárny budou moci vyrábět elektřinu až o 14 let déle, než se dosud počítalo. Koaliční dohodu musí ještě schválit parlament. Merkelová jí však chce poslat jen do dolní komory, ve které má koalice většinu. Horní komoru hodlá vynechat. Středopravá německá koalice křesťanských (CDU/CSU) a svobodných demokratů (FDP) se dohodla, že sedm bloků postavených před rokem 1980 ponechá v činnosti o osm let déle, než počítá stávající plán. Deset novějších zařízení pak bude fungovat o 14 let déle. V praxi tak mohou elektrárny v zemi fungovat i po roce 2040.»

31.5.2011 v 15:08 | Karma: 45,75 | Přečteno: 16866x | Diskuse| Ekonomika

Martin Kocourek

Náklady na nemilované politiky stát neruinují

Různí lidé, známí i neznámí, čas od času zavzpomínají na někdejší slova Václava Havla o „blbé náladě“ v naší společnosti a vyvozují z nich závěry pro naši nynější realitu. Dopustím se toho též, ale jen proto, abych ukázal, že si někdy náladu kazíme sami.

11.5.2011 v 14:37 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1636x | Diskuse| Politika

Martin Kocourek

Nic proti angličtině – ale němčina pro nás nemůže být druhořadá řeč

Konec přechodného období na volný pohyb pracovních sil v sousedních zemích je samozřejmě dobrou zprávou. Neměli bychom však zároveň očekávat, že se v noci ze 30. dubna na 1. května počet našich občanů pracujících v Rakousku a Německu razantně zvýší.

29.4.2011 v 15:20 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Ministr průmyslu a obchodu České republiky (od 13.7.2010). V letech 2006-2010 předseda dozorčí rady akciové společnosti ČEZ (jako zástupce státu, majoritního vlastníka společnosti). V letech 1998-2006 místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Seznam rubrik