Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úspory jsou víc než okamžitá spotřeba. O spotřebě na dluh nemluvě!

Jak by měla vypadat Česká republika za deset let? To je klíčová otázka, která nás v ODS vedla k zahájení prací na dokumentu VIZE 2020. Desetiletý výhled je přínosný proto, že se dívá dál, než umožňuje realita čtyřletých volebních období, a současně se dívá do doby, která ještě není úplně mimo naši představivost a o níž je možné vést vážnou diskusi.

V pondělí 25. ledna jsme měli v Českých Budějovicích veřejnou diskusi k části VIZE 2020, která nese název Moderní veřejné finance. Asi jsme nepřinesli nic nového a převratného, co by zvrátilo nepříznivý trend v českých veřejných rozpočtech - o tom, že to ani nejde, byl ostatně můj předchozí první příspěvek na blog (děkuji všem čtenářům a diskutujícím). Posunuli jsme se ale, hlavně díky úvodnímu vystoupení Mirka Topolánka, výš. Z roviny diskuse o nezbytných opatřeních na výdajové či příjmové straně rozpočtu do roviny spíše filozofické, možná morální, kterou lze popsat jedinou prostou otázkou: Je správná okamžitá spotřeba nebo úspory?

Naše odpověď se nabízí: Úspory jsou víc, než okamžitá spotřeba. Lidé po tisíce let především mysleli na potomky, usilovali o to, aby jim měli co odkázat. Museli tak myslet, protože žili ze svého a věděli, že i jejich děti budou muset žít ze svého, že jim nikdo nic nedá zadarmo.

Rozdávání zadarmo - jinými slovy z toho, co vyprodukoval někdo jiný - se na světě objevilo teprve poměrně nedávno, když se začaly stále více prosazovat různé socialistické myšlenky. Nic proti tomu, aby se společnost postarala o ty, kteří sami nemohou. Tato péče se však léty nadměrně rozšířila i na ty, kteří mohou, ale nechtějí, a na ty, kteří to vlastně ani nepotřebují, ale proč by nebrali! To bohužel vedlo ke všeobecné neodpovědnosti v nakládání s penězi. Proč by lidé šetřili, když stačí natáhnout ruku a mít, co mají ostatní? A proč by stát neplatil, když - jak říkal Vladimír Špidla - zdroje tu jsou? Málo zadlužené České republice přece vždycky někdo půjčí...

A tak jsme v etapě, kdy je staromódní si na věci šetřit, ale kdy je naopak možné si na úvěr pořídit i vánoční dárky nebo dovolenou! Kdy je cílem maximalizace okamžité spotřeby, což vede lidi i celou společnost k falešným iluzím a prací nepodloženým přáním a neoprávněným nárokům, které je možné splnit jen vršením dluhů.

Dluhy se už prakticky berou jako norma. Jedno z takzvaných maastrichtských kritérií, která zemím připravujícím se na přijetí eura stanoví podmínky pro stav ekonomiky a veřejných financí, hovoří o tom, že deficit státního rozpočtu nesmí být větší než 3 procenta hrubého domácího produktu. Tedy že se stát nesmí v jednom roce zadlužit víc, než o 3 procenta ze všech hodnot, které v dané zemi v tom roce vzniknou. A tak se ve většině zemí uvažujících o přístupu k euru nesestavují rozpočty podle toho, aby například v dobách růstu vytvářely rezervy na krizová období, ale aby deficity nebyly větší než ta tři procenta. Ekonom Tomáš Sedláček, člen bývalé Národní ekonomické rady vlády (NERV), na zmíněné konferenci v Českých Budějovicích v pondělí připomněl příklad Slovenska, které v roce 2007 rostlo téměř deseti procenty, přesto vytvořilo dvouprocentní schodek státního rozpočtu, tedy se dále zadlužilo, ale i tak sklidilo potlesk, protože minus 2 procenta je lepší výsledek než minus 3!

Logickým řešením tohoto nesmyslu je navázat deficit státního rozpočtu na pevné číslo, ale na vývoj HDP. Například tak, jak ODS navrhuje ve své fiskální strategii, tedy že deficit může být maximálně o tři procentní body horší než vývoj HDP. Roste-li země o 4 procenta, musí být rozpočet aspoň procento v přebytku. Jsme-li s růstem na nule, je maximální povolený deficit 3 procenta. EU to po nás nechce, ale měli bychom to po sobě chtít sami. Po zdravých veřejných financích přece netoužíme proto, abychom přijali euro, ale protože nezdravé finance nás zavedou ke státnímu bankrotu, který bude bolet mnohem víc, než jakákoli průběžná léčba, kterou lze vymyslet.

Na závěr si dovolím z budějovické konference ocitovat jednu úvahu Mirka Topolánka: „Musíme se vrátit k heslu, že budoucnost je víc, než přítomnost. Nebo se snad chceme do dějin zapsat jako civilizace, která vydělávala více, než kterákoli jiná před ní, více, než kterákoli jiná na planetě, ale byla natolik rozmařilá, že svým dětem odkázala pouze dluhy?"

Autor: Martin Kocourek | pátek 29.1.2010 17:20 | karma článku: 22,53 | přečteno: 1272x
  • Další články autora

Martin Kocourek

Evropská dluhová brzda – pozdě, ale přece

Takže Evropská unie chce, zatím ústy německé kancléřky Merkelové a francouzského prezidenta Sarkozyho, prosadit do ústav členských zemí Eurozóny protidluhové brzdy? Pozdě, ale přece, chce se mi říci.

18.8.2011 v 14:19 | Karma: 13,08 | Přečteno: 1397x | Diskuse| Politika

Martin Kocourek

Sociální demokraté se tetelí radostí, že penze řeší někdo jiný

Skutečnost, že tento týden v Poslanecké sněmovně prošly do druhého kola klíčové reformní zákony v oblasti zdravotnictví a důchodů, je zdánlivě pozitivní jen pro nás coby vládní koalici. Přinejmenším proto, že je důkazem naší schopnosti shodnout se na věcných řešeních, pokud se k nim přes vnitřní koaliční (a možná spíš vnitrostranické) problémy dostaneme.

14.7.2011 v 14:21 | Karma: 24,25 | Přečteno: 1421x | Diskuse| Ekonomika

Martin Kocourek

Co se stane, až do Porýní nebo Bavorska přijde tsunami?

Začnu dvěma výňatky ze zpráv na téma německé jaderné energetiky na idnes.cz. První je ze 7. září a pod titulkem «Německé jaderné elektrárny budou fungovat déle, prosadila Merkelová» se v něm mimo jiné píše: «Německá kancléřka Angela Merkelová prosadila, že místní jaderné elektrárny budou moci vyrábět elektřinu až o 14 let déle, než se dosud počítalo. Koaliční dohodu musí ještě schválit parlament. Merkelová jí však chce poslat jen do dolní komory, ve které má koalice většinu. Horní komoru hodlá vynechat. Středopravá německá koalice křesťanských (CDU/CSU) a svobodných demokratů (FDP) se dohodla, že sedm bloků postavených před rokem 1980 ponechá v činnosti o osm let déle, než počítá stávající plán. Deset novějších zařízení pak bude fungovat o 14 let déle. V praxi tak mohou elektrárny v zemi fungovat i po roce 2040.»

31.5.2011 v 15:08 | Karma: 45,75 | Přečteno: 16866x | Diskuse| Ekonomika

Martin Kocourek

Náklady na nemilované politiky stát neruinují

Různí lidé, známí i neznámí, čas od času zavzpomínají na někdejší slova Václava Havla o „blbé náladě“ v naší společnosti a vyvozují z nich závěry pro naši nynější realitu. Dopustím se toho též, ale jen proto, abych ukázal, že si někdy náladu kazíme sami.

11.5.2011 v 14:37 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1636x | Diskuse| Politika

Martin Kocourek

Nic proti angličtině – ale němčina pro nás nemůže být druhořadá řeč

Konec přechodného období na volný pohyb pracovních sil v sousedních zemích je samozřejmě dobrou zprávou. Neměli bychom však zároveň očekávat, že se v noci ze 30. dubna na 1. května počet našich občanů pracujících v Rakousku a Německu razantně zvýší.

29.4.2011 v 15:20 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Desítky tisíc dětí v Česku nemají očkování proti spalničkám. Je povinné

10. června 2024  12:14,  aktualizováno  13:45

V Česku jsou podle ministerstva zdravotnictví desítky tisíc dětí neočkovaných proti spalničkám....

Výbuch v polské zbrojovce vyrábějící rakety zabil jednoho člověka

10. června 2024  13:36

Ve zbrojovce společnosti Mesko ve městě Skaržysko-Kamienna ve středním Polsku se v pondělí ozval...

Němci, mlčte! Jinak jste rasisti. Média a politici problémy s migrací přehlížejí

10. června 2024  13:33

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Německu Útoky noži, znásilnění. Politické elity realitu problémů s nelegální migrací přesto podle místních...

Tohle byl jen výkop trojboje, říká neúspěšný Paroubek a cílí na další volby

10. června 2024  13:32

Expremiér Jiří Paroubek se svou ČSSD v evropských volbách neuspěl. Sám ale uvádí, že takový...

Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin
Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin

Chcete podpořit svou imunitu? Zapojte se do soutěže a vyhrajte roční balení komplexního doplňku stravy ImuBerin. Přípravek obsahuje superkombinaci...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Ministr průmyslu a obchodu České republiky (od 13.7.2010). V letech 2006-2010 předseda dozorčí rady akciové společnosti ČEZ (jako zástupce státu, majoritního vlastníka společnosti). V letech 1998-2006 místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Seznam rubrik