Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úkolem politiků není říkat jen to, co chtějí lidé slyšet

Nemyslím si, že by se názory kohokoli během jeho života nemohly měnit, například pod vlivem získaných zkušeností, nebo třeba díky nalezení nových vzorů. Co ale během několika posledních měsíců předvádějí sociální demokraté, je skutečně nezvyklé.

První příklad je mateřská. Když vloni na konci září o její úpravě kvůli rozpočtu na rok 2010 hlasovala Poslanecká sněmovna, byli pro návrh všichni nejviditelnější sociální demokraté. Snad jen David Rath se zdržel, ale to zase není žádný sociální demokrat, to je zrovna shodou okolností člen sociální demokracie. Ovšem teď – po novém roce – se najednou zdá, že na světě není nic důležitějšího než vrátit nemocenskou i pro rok 2010 na původní úroveň.

Před předčasnými volbami, které nakonec nebyly, socialisté oblepili celou zemi billboardy s nápisem 13. DŮCHOD Z DIVIDENDY ČEZ. Posledního ledna v Partii na Primě Bohuslav Sobotka v naší diskusi připustil, že to byla jen taková mediální zkratka a že ČSSD nepožaduje žádnou mimořádnou dividendu z ČEZ. V pátek 26. února ale v Událostech-komentářích na ČT24 jeho spolustraník Jiří Havel náhle znovu potvrdil, že se zvláštní dividendou počítají, prý ve výši deseti miliard korun. Někdy příště se vrátím k tomu, proč by se nepřiměřené vysávání ČEZu kvůli plnění předvolebních slibů v budoucnu negativně vrátilo.

V únoru oznámili návrh na zvýšení sociálního pojištění. Po reakcích politiků z jiných stran řekli, že vlastně ne, že chtějí přihodit procento pouze k části, kterou platí zaměstnavatelé. V době, kdy atakujeme desetiprocentní hranici nezaměstnanosti je skutečně výborný nápad zvyšovat zaměstnavatelům náklady na zaměstnance!

Jako poslední ukázku jsem si nechal případ v minulých dvou týdnech opakovaně propíraných zaměstnaneckých benefitů. Sociální demokraté hlasovali pro změnu na podzim loňského roku, na počátku roku letošního roku je opět náhle všechno jinak.

Dovolím si v malé odbočce připomenout, že novela, kterou minulý týden schválila sněmovna a odmítl senát, a včera znovu schválila sněmovna, se nijak netýká velké většiny benefitů, které jsou u nás zaměstnancům poskytovány. Když totiž zaměstnavatel kupuje benefity zvenčí –  od firmy poskytující závodní stravování nebo různé kondičně-rehabilitační služby či vstupenky na kulturní představení – kupuje je samozřejmě v plné ceně a s řádnou DPH. Jestli je potom zaměstnancům poskytuje s nějakou slevou nebo zcela zadarmo, je jeho rozhodnutí, které již nemá na výši dávno předtím zaplacené DPH již žádný vliv.

Nová pravidla, která se sociální demokracie, komunisté s lidovci rozhodli zrušit, pak do podobného postavení chtějí dát i ty benefity, kterými zaměstnavatel poskytuje zaměstnancům své vlastní služby či výrobky – tedy když České dráhy vozí zadarmo kamkoli své zaměstnance, když zaměstnavatel ve své režii poskytuje zaměstnancům obědy ve vlastní závodní jídelně a podobně.

Ale zpátky k socialistickým obratům v názorech a hlasováních. Ministr Janota při představování návrhu ve sněmovně řekl, že „Cílem je umožnění stanovení výpočtu daně ze základu daně ve výši obvyklé ceny při transakcích mezi osobami majícím zvláštní vztah k plátci, a tím zabránění krácení daně. Těmito osobami jsou například kapitálově spojené osoby, osoby blízké a zaměstnanci.“ Připouštím, že to je složitá formulace, stejně jako to příslušné ustanovení v zákoně, ale slovo zaměstnanci bylo řečeno a zastánci odborářů měli čas reagovat, pokud byli duchem přítomni.

Závěr o socialistech je jednoduchý. Buď hlasovali a nevěděli o čem, a pak by se jejich voliči měli vážně zamyslet, zda takové politiky v parlamentu potřebují. Anebo dobře věděli, o čem hlasují, a pak by se za své názory neměli stydět a měli by si stát za svým. Úkolem politiků totiž není říkat jen to, co chtějí lidi slyšet. Že si odboráři dupli, to ještě neznamená, že mají pravdu. Odboráři budou vždycky proti. Celé Řecko stojí kvůli dluhům na špičkách, aby se neutopilo, přesto tamní odboráři s hesly o tom, kdo krizi zavinil a kdo ne, vytvářejí stávkami naprostý chaos a torpédují poslední šance k záchraně země.

Autor: Martin Kocourek | středa 10.3.2010 15:22 | karma článku: 18,52 | přečteno: 867x
  • Další články autora

Martin Kocourek

Evropská dluhová brzda – pozdě, ale přece

Takže Evropská unie chce, zatím ústy německé kancléřky Merkelové a francouzského prezidenta Sarkozyho, prosadit do ústav členských zemí Eurozóny protidluhové brzdy? Pozdě, ale přece, chce se mi říci.

18.8.2011 v 14:19 | Karma: 13,08 | Přečteno: 1397x | Diskuse| Politika

Martin Kocourek

Sociální demokraté se tetelí radostí, že penze řeší někdo jiný

Skutečnost, že tento týden v Poslanecké sněmovně prošly do druhého kola klíčové reformní zákony v oblasti zdravotnictví a důchodů, je zdánlivě pozitivní jen pro nás coby vládní koalici. Přinejmenším proto, že je důkazem naší schopnosti shodnout se na věcných řešeních, pokud se k nim přes vnitřní koaliční (a možná spíš vnitrostranické) problémy dostaneme.

14.7.2011 v 14:21 | Karma: 24,25 | Přečteno: 1421x | Diskuse| Ekonomika

Martin Kocourek

Co se stane, až do Porýní nebo Bavorska přijde tsunami?

Začnu dvěma výňatky ze zpráv na téma německé jaderné energetiky na idnes.cz. První je ze 7. září a pod titulkem «Německé jaderné elektrárny budou fungovat déle, prosadila Merkelová» se v něm mimo jiné píše: «Německá kancléřka Angela Merkelová prosadila, že místní jaderné elektrárny budou moci vyrábět elektřinu až o 14 let déle, než se dosud počítalo. Koaliční dohodu musí ještě schválit parlament. Merkelová jí však chce poslat jen do dolní komory, ve které má koalice většinu. Horní komoru hodlá vynechat. Středopravá německá koalice křesťanských (CDU/CSU) a svobodných demokratů (FDP) se dohodla, že sedm bloků postavených před rokem 1980 ponechá v činnosti o osm let déle, než počítá stávající plán. Deset novějších zařízení pak bude fungovat o 14 let déle. V praxi tak mohou elektrárny v zemi fungovat i po roce 2040.»

31.5.2011 v 15:08 | Karma: 45,75 | Přečteno: 16866x | Diskuse| Ekonomika

Martin Kocourek

Náklady na nemilované politiky stát neruinují

Různí lidé, známí i neznámí, čas od času zavzpomínají na někdejší slova Václava Havla o „blbé náladě“ v naší společnosti a vyvozují z nich závěry pro naši nynější realitu. Dopustím se toho též, ale jen proto, abych ukázal, že si někdy náladu kazíme sami.

11.5.2011 v 14:37 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1636x | Diskuse| Politika

Martin Kocourek

Nic proti angličtině – ale němčina pro nás nemůže být druhořadá řeč

Konec přechodného období na volný pohyb pracovních sil v sousedních zemích je samozřejmě dobrou zprávou. Neměli bychom však zároveň očekávat, že se v noci ze 30. dubna na 1. května počet našich občanů pracujících v Rakousku a Německu razantně zvýší.

29.4.2011 v 15:20 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Pražští policisté pátrají po sedmnáctileté dívce. Bere léky, které nesmí vysadit

10. června 2024  12:04

Kriminalisté pátrají po sedmnáctileté Daniele Janě Kloubkové, která v sobotu odešla z kulturní akce...

Většina je na straně míru, prohlásil o eurovolbách Blaha ze Směru-SD

10. června 2024  10:56,  aktualizováno 

Pětice nově zvolených europoslanců za slovenskou vládní stranu Směr-SD se v pondělí vyjádřila k...

Vandalové v Táboře shodili žulové desky z hradeb na cestu, strážníci ji zavřeli

10. června 2024  11:58

Žulové desky kryjící městské hradby v Táboře někdo shodil dolů na cestu, která prochází bývalou...

Souboje mezi Přísahou a Stačilo! a Piráti na chvostu. Jak se volilo v krajích

10. června 2024  11:55

Přestože hnutí ANO ovládlo všechny kraje vyjma hlavního města, celorepublikové modelu odpovídají...

Díky této chůvičce už nikdy s miminkem neprobdíte noc!
Díky této chůvičce už nikdy s miminkem neprobdíte noc!

Rodiče budou jistě souhlasit, že vybrat tu správnou dětskou chůvičku je občas dost fuška. Abychom vám pomohli s rozhodnutím, naše dvě redaktorky...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Ministr průmyslu a obchodu České republiky (od 13.7.2010). V letech 2006-2010 předseda dozorčí rady akciové společnosti ČEZ (jako zástupce státu, majoritního vlastníka společnosti). V letech 1998-2006 místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Seznam rubrik