Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Oranžové slogany nelze brát vážně

Socialisté ústy svých největších mluvků při každé možné příležitosti obviňují nás z ODS, že nemáme žádnou rozpočtovou a hospodářskou politiku. Aby svým slovům dali váhu, opakují dokola své podivuhodné návrhy, za kterými je ale málokdy něco víc, než líbivá skořápka pro voliče a pak ještě budoucí dluhy. Ekonomická politika ČSSD tak je spíš sadou sloganů pro billboardy a novinové titulky.

Tak jsme se třeba za posledních několik měsíců mnohokrát dozvěděli, že v krizi se bude šetřit na státu, nikoli na lidech. Pokouším se představit si, co to znamená. Snad že nebudeme sahat na sociální dávky lidem, ale státu? Ale to je zjevná hloupost, protože stát žádné sociální dávky nepobírá! Takže může jít o zrušení státních výdajů typu investic do dálnic, o propuštění nepotřebných státních úředníků, snížení  nákladů na policii, učitele nebo např. na Národní divadlo. Jenže i ti státní úředníci jsou lidé, kteří by podle socialistů za krizi neměli platit. Když přestaneme stavět dálnice, tak jednak nebudeme mít dálnice, a navíc stavební a dodavatelské firmy budou muset propustit dělníky (tedy lidi!) kteří dálnice staví. Jak se projeví snížení nákladů na policii ani není třeba komentovat. Takže nakonec jsme stejně zase u lidí, protože cokoli stát přestane dělat, se někoho dotkne. Dotkne se to lidí, stát není něco, co existuje bez lidí. Stát jsou lidé!

Další oblíbenou větou socialistů je, že za krizi nemají platit chudí, kteří ji nezpůsobili, ale bohatí. Je třeba jim zvednout daně a rozdělit peníze těm chudým. Důsledek takového přístupu by byl jednoznačný – na daních od tzv. bohatých by se o mnoho víc nevybralo, protože kdo byl „bohatý“ před krizí, nemusí být už „bohatý“ v krizi nebo po ní, a lidé s vyššími příjmy (což jsou ti tzv. bohatí) také mohou snížit svou ekonomickou aktivitu na úroveň sociálně demokratických bossů (kde se zhruba nachází ona mez pro rozlišení na „bohaté“ a „chudé“) nebo své aktivity přestěhují někam jinam.  Zvýšené dávky pro méně vydělávající by ale stát vyplatit musel. Dále by se tak zhoršila jeho finanční situace a seskočili bychom o hezkých pár stupínků na cestě do řeckého pekla. Mimochodem – kdo by asi na státní bankrot doplatil nejvíc? Nebyli by to právě ti, kteří jsou zvyklí žít z toho, co od státu dostanou? Nepochybně ano – a právě oni by proto měli ze všech nejvíc doufat, že žádný státní bankrot nebude.

Největší legrace je, když v záchvatu pravdomluvnosti své pochybné slogany zadupou do země sami socialisté. Naposled se jim to povedlo návrhem praktické realizace toho jejich „zdanění nejbohatších“. Navrhli zvýšit sociální pojištění o 1,5 procenta ze mzdy. Zaměstnanec s hrubým příjmem 20 tisíc korun by si kvůli tomu měsíčně odnesl domů o 300 korun méně. Ale zaměstnanec s tímto příjmem přece nepatří mezi ty nejbohatší! V minulém týdnu sice svůj návrh dementovali s tím, že sociální pojištění zvýší „pouze“ o jedno procento, které by ale šlo na úkor zaměstnavatelů, nikoli zaměstnanců. To je ovšem ještě horší varianta! V průměru by za každého zaměstnance zaměstnavatel odváděl státu o 3000 korun ročně více. Firmy by pak rostoucí náklady kompenzovaly propouštěním zaměstnanců. Do rozpočtu by tak opět nepřišlo prakticky nic navíc, jen by se zvýšil počet nezaměstnaných. A to těch s nejnižšími mzdami, kterých se zaměstnavatelé vždy vzdávají snáze, než vysoce kvalifikovaných a potřebných odborníků s vyššími platy.

Vlastní gól do socialistické branky před pár dny vsítil také šéf Národohospodářské komise ČSSD Jan Mládek. V rozhovoru pro Lidové noviny otevřeně přiznal, že i vláda vedená sociálními demokraty, pokud ji budou sestavovat, bude muset po volbách dělat razantní škrty v rozsahu desítek miliard korun. Jaké, to ale naznačit nechtěl, to prý se veřejnost dozví až v srpnu, při předložení návrhu státního rozpočtu na rok 2011. Škoda. Možná by to voliče zajímalo už před nimi! Obrázek toho, oč běží, pak dokreslil zatloukající Jiří Paroubek, jehož LN také citovaly. „Tak uvažuje naše národohospodářská komise. Já takto neuvažuji,“ řekl prý.

Před dvěma týdny jsem v televizi Prima vedl diskusi s Bohuslavem Sobotkou. Zpochybnil jsem další z jejich sloganů, tentokrát z podzimní kampaně před zrušenými volbami. „13. důchod ze zisků ČEZ“ hlásali tehdy. Na Primě jsem vysvětlil, proč je to nesmysl, a pan Sobotka řekl, že vlastně žádnou mimořádnou dividendu nežádají, protože na to lze užít peníze z privatizačního účtu, celá věc prý byla taková mediální zkratka.

Pro mě osobně není pochyby, že stejnou mediální zkratkou a marketingovým sloganem jsou i vzkazy na nynějších oranžových billboardech, jimiž Jiří Paroubek bojuje za všechny a o všechno!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Kocourek | pondělí 15.2.2010 16:20 | karma článku: 31,27 | přečteno: 1384x
  • Další články autora

Martin Kocourek

Evropská dluhová brzda – pozdě, ale přece

Takže Evropská unie chce, zatím ústy německé kancléřky Merkelové a francouzského prezidenta Sarkozyho, prosadit do ústav členských zemí Eurozóny protidluhové brzdy? Pozdě, ale přece, chce se mi říci.

18.8.2011 v 14:19 | Karma: 13,08 | Přečteno: 1397x | Diskuse| Politika

Martin Kocourek

Sociální demokraté se tetelí radostí, že penze řeší někdo jiný

Skutečnost, že tento týden v Poslanecké sněmovně prošly do druhého kola klíčové reformní zákony v oblasti zdravotnictví a důchodů, je zdánlivě pozitivní jen pro nás coby vládní koalici. Přinejmenším proto, že je důkazem naší schopnosti shodnout se na věcných řešeních, pokud se k nim přes vnitřní koaliční (a možná spíš vnitrostranické) problémy dostaneme.

14.7.2011 v 14:21 | Karma: 24,25 | Přečteno: 1421x | Diskuse| Ekonomika

Martin Kocourek

Co se stane, až do Porýní nebo Bavorska přijde tsunami?

Začnu dvěma výňatky ze zpráv na téma německé jaderné energetiky na idnes.cz. První je ze 7. září a pod titulkem «Německé jaderné elektrárny budou fungovat déle, prosadila Merkelová» se v něm mimo jiné píše: «Německá kancléřka Angela Merkelová prosadila, že místní jaderné elektrárny budou moci vyrábět elektřinu až o 14 let déle, než se dosud počítalo. Koaliční dohodu musí ještě schválit parlament. Merkelová jí však chce poslat jen do dolní komory, ve které má koalice většinu. Horní komoru hodlá vynechat. Středopravá německá koalice křesťanských (CDU/CSU) a svobodných demokratů (FDP) se dohodla, že sedm bloků postavených před rokem 1980 ponechá v činnosti o osm let déle, než počítá stávající plán. Deset novějších zařízení pak bude fungovat o 14 let déle. V praxi tak mohou elektrárny v zemi fungovat i po roce 2040.»

31.5.2011 v 15:08 | Karma: 45,75 | Přečteno: 16866x | Diskuse| Ekonomika

Martin Kocourek

Náklady na nemilované politiky stát neruinují

Různí lidé, známí i neznámí, čas od času zavzpomínají na někdejší slova Václava Havla o „blbé náladě“ v naší společnosti a vyvozují z nich závěry pro naši nynější realitu. Dopustím se toho též, ale jen proto, abych ukázal, že si někdy náladu kazíme sami.

11.5.2011 v 14:37 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1636x | Diskuse| Politika

Martin Kocourek

Nic proti angličtině – ale němčina pro nás nemůže být druhořadá řeč

Konec přechodného období na volný pohyb pracovních sil v sousedních zemích je samozřejmě dobrou zprávou. Neměli bychom však zároveň očekávat, že se v noci ze 30. dubna na 1. května počet našich občanů pracujících v Rakousku a Německu razantně zvýší.

29.4.2011 v 15:20 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Senát rozhodne o nové definici znásilnění i výši příspěvku na péči

29. května 2024  8:20

Přímý přenos Změnu vymezení znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk bude...

Zlaté hokejisty ocení premiér Fiala, ve čtvrtek půjdou také na Hrad

29. května 2024  8:12

Premiér Petr Fiala odpoledne přijme tým hokejových mistrů světa. Setkání se uskuteční v Kramářově...

Odpor k migraci roste především u mladších generací, ukazuje průzkum

29. května 2024  8:07

Mladí lidé jsou více proti migraci než starší generace, ukazují data z posledního průzkumu...

Býčí zápasy končí i v Kolumbii, podle nového zákona do tří let

29. května 2024  6:44

Kolumbijský parlament schválil zákaz býčích zápasů. K tomuto kroku dospěl po sedmi letech...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Ministr průmyslu a obchodu České republiky (od 13.7.2010). V letech 2006-2010 předseda dozorčí rady akciové společnosti ČEZ (jako zástupce státu, majoritního vlastníka společnosti). V letech 1998-2006 místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Seznam rubrik