Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ondřej Liška se ohledně Temelína mýlí prakticky ve všem

Nemám povahu ani dostatek času, abych reagoval na každý mediální pšouk, kterým někdo uvádí ne zcela přesné informace nebo dokonce lže. Dnes si dopřeji výjimku, protože článek někdejšího ministra školství Ondřeje Lišky o dostavbě Temelína v posledním vydání časopisu Týden je skutečně neuvěřitelný. Píše se tam mimo jiné: „Jaderná technologie je totiž konkurenceschopná jen díky zcela deformovanému trhu; ve volném tržním prostředí by neuspěla, neboť vyžaduje stálý přísun veřejných prostředků, zvýhodňování investorů a provozovatelů.“ A o kousek dál se zase píše: „ČR má obrovský potenciál energetických úspor v kombinaci s využitím obnovitelných zdrojů.“

Sláva, konečně mi to někdo lapidárně vysvětlil! Po celé čtyři roky působení v dozorčí radě ČEZ i tři čtvrtě roku působení na ministerstvu jsem se mýlil a všichni kolem mne také, když jsme byli přesvědčeni, že je to přesně naopak. Dokonce i zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, se mýlí.

Anebo ne? Samozřejmě, že ne. Boom solárních elektráren, které u nás před několika lety začaly růst jako houby po dešti, byl možný jen proto, že stát uvedeným zákonem zavedl podporu výroby v obnovitelných zdrojích pomocí výkupních cen, které garantují patnáctiletou návratnost investic. Zájem o solární elektrárny pak navíc podpořila skutečnost, že výrazně poklesla cena solárních panelů. Protože není možné připojit do sítě nekonečné množství solárních elektráren (důvody jsem podrobněji popsal na tomto blogu 7. září 2010), musel stát před koncem loňského roku zatáhnout za ruční brzdu – zákonem garantovaná patnáctiletá doba návratnosti však zůstala nedotčena. Nemusím asi dodávat, že v žádném zákoně neexistuje obdobně stanovená podpora výroby v jaderné elektrárně.

Jediné, v čem se pan Liška blíží pravdě, je skutečnost, že trh s energiemi je deformován. Není tomu ale proto, jak naznačuje, že je podporována jaderná energie, ale proto, že jsou podporovány obnovitelné zdroje. Jsou podporovány právě proto, aby mohly být zavedeny, aby se vedle ostatních zdrojů prosadily. Neříkám, že jsem proti tomu, aby bylo jasno.

Mimochodem, co jiného by bylo možné označit jako deformaci trhu, než přimíchávání biosložky do benzínu a nafty – kdyby nebylo státem nařízeno, těžko by se k němu někdo sám od sebe odhodlal.

Zdá se zkrátka, že si zelení politikové (a s nimi některé ekologické iniciativy) vůbec nelámou hlavu s realitou, ale donekonečna tlačí své politické mantry, aniž by se ohlíželi na jejich technické a ekonomické možnosti. Pan Liška možná vidí situaci minulých dvou let tak, že o solární energii by byl obrovský zájem, kdyby ji stát uměle (tedy deformací trhu) nebrzdil, čímž vlastně podporuje jadernou energetiku. Takový pohled ale zapomíná na to, že tento krok byl proveden na trhu již dříve deformovaném podporou obnovitelných zdrojů. Je to pohled výsostně politický a s odborností nemá společného vůbec nic. Chápu, že se zelení i u nás snaží vykřesat z problémů japonské jaderné elektrárny politický kapitál, a připouštím, že na to mají právo. Současně ale udělám maximum pro to, abych jejich deformované postoje zůstaly tam, kde jsou, tedy na okraji politické diskuse.

(omlouvám se za teď už opravený překlep "bioložky" v předposledním odstavci)

Autor: Martin Kocourek | pátek 1.4.2011 15:58 | karma článku: 45,43 | přečteno: 10068x
  • Další články autora

Martin Kocourek

Evropská dluhová brzda – pozdě, ale přece

Takže Evropská unie chce, zatím ústy německé kancléřky Merkelové a francouzského prezidenta Sarkozyho, prosadit do ústav členských zemí Eurozóny protidluhové brzdy? Pozdě, ale přece, chce se mi říci.

18.8.2011 v 14:19 | Karma: 13,08 | Přečteno: 1397x | Diskuse| Politika

Martin Kocourek

Sociální demokraté se tetelí radostí, že penze řeší někdo jiný

Skutečnost, že tento týden v Poslanecké sněmovně prošly do druhého kola klíčové reformní zákony v oblasti zdravotnictví a důchodů, je zdánlivě pozitivní jen pro nás coby vládní koalici. Přinejmenším proto, že je důkazem naší schopnosti shodnout se na věcných řešeních, pokud se k nim přes vnitřní koaliční (a možná spíš vnitrostranické) problémy dostaneme.

14.7.2011 v 14:21 | Karma: 24,25 | Přečteno: 1421x | Diskuse| Ekonomika

Martin Kocourek

Co se stane, až do Porýní nebo Bavorska přijde tsunami?

Začnu dvěma výňatky ze zpráv na téma německé jaderné energetiky na idnes.cz. První je ze 7. září a pod titulkem «Německé jaderné elektrárny budou fungovat déle, prosadila Merkelová» se v něm mimo jiné píše: «Německá kancléřka Angela Merkelová prosadila, že místní jaderné elektrárny budou moci vyrábět elektřinu až o 14 let déle, než se dosud počítalo. Koaliční dohodu musí ještě schválit parlament. Merkelová jí však chce poslat jen do dolní komory, ve které má koalice většinu. Horní komoru hodlá vynechat. Středopravá německá koalice křesťanských (CDU/CSU) a svobodných demokratů (FDP) se dohodla, že sedm bloků postavených před rokem 1980 ponechá v činnosti o osm let déle, než počítá stávající plán. Deset novějších zařízení pak bude fungovat o 14 let déle. V praxi tak mohou elektrárny v zemi fungovat i po roce 2040.»

31.5.2011 v 15:08 | Karma: 45,75 | Přečteno: 16866x | Diskuse| Ekonomika

Martin Kocourek

Náklady na nemilované politiky stát neruinují

Různí lidé, známí i neznámí, čas od času zavzpomínají na někdejší slova Václava Havla o „blbé náladě“ v naší společnosti a vyvozují z nich závěry pro naši nynější realitu. Dopustím se toho též, ale jen proto, abych ukázal, že si někdy náladu kazíme sami.

11.5.2011 v 14:37 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1636x | Diskuse| Politika

Martin Kocourek

Nic proti angličtině – ale němčina pro nás nemůže být druhořadá řeč

Konec přechodného období na volný pohyb pracovních sil v sousedních zemích je samozřejmě dobrou zprávou. Neměli bychom však zároveň očekávat, že se v noci ze 30. dubna na 1. května počet našich občanů pracujících v Rakousku a Německu razantně zvýší.

29.4.2011 v 15:20 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Ministr průmyslu a obchodu České republiky (od 13.7.2010). V letech 2006-2010 předseda dozorčí rady akciové společnosti ČEZ (jako zástupce státu, majoritního vlastníka společnosti). V letech 1998-2006 místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Seznam rubrik