Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jiří Paroubek pro všechny léky zadarmo

Když Jiří Paroubek v nedělní televizní debatě vyjmenovával priority své vlády, neopomněl patrně žádný ze sociálních výdobytků pro své voliče. Na konsolidaci veřejných financí si ale tak nějak nevzpomněl.

Zdá se proto být nad slunce jasnější, že mu rostoucí zadlužení České republiky ve skutečnosti na srdci neleží, i když na přímý dotaz vždycky povinně řekne, že ano. Popravdě řečeno, ani na billboardech se o dluzích nic neříká, oranžová záplava po celé zemi zase hlásá sliby o 13. důchodech, poplatcích ve zdravotnictví a splněných snech dětí Jiřího a Petry Paroubkových (zřejmě i těch ještě nenarozených, když spolu zatím mají jen to jedno).

Ale čemu se divit! Z cizího krev neteče. Z vlastního ano – proto museli sociální demokraté zrušit své velkolepé mítinky s pivem za dvoukorunu a párkem za devět. Ty tisíce návštěvníků, kteří se prý chodili podívat, se na jednu stranu předsedovi sociálních demokratů hodily, když opakovaně vysvětloval, jak je o jeho stanu na rozdíl od jiných zájem. Současně to ale muselo strašně lézt do peněz! Takže je spíš náhoda, že ČSSD vystavěla argumenty pro zrušení kampaně zrovna na ráně pěstí jakéhosi opilce do obličeje Bohuslava Sobotky. Kdyby se nestalo toto, stalo by se něco jiného, čímž ovšem neříkám, že krvavé útoky tohoto typu schvaluji.

Nemá asi smysl vést diskusi o tom, jestli série negativně pojatých kampaní začala před dvěma lety v krajských volbách bojem proti zdravotnickým poplatkům, anebo zda takovou kampaní byly už v roce 2006 billboardy „ODS minus“. Ta byla mimochodem velmi zvláštní – sociální demokraté chtěli vyjmenováváním programových cílů ODS strašit, ale u mnoha lidí pravděpodobně svou aktivitou dosáhli pravého opaku.

Když už ale několikrát padla slova jako krev a zdravotnictví, ještě se u tohoto tématu pro dnešek na chvíli zdržím… Socialisté svým voličům do omrzení opakují, že po volbách zruší poplatky zavedené od roku 2008 Topolánkovou vládou. Když se nějakou náhodou dostanou k vysvětlování, proč rušit opatření, které prokazatelně uvolňuje peníze na zvýšení dostupnosti léčby nejnákladnějších nemocí, obvykle řeknou, že poplatky jsou v rozporu s ústavním pořádkem naší země, který garantuje bezplatnou zdravotní péči.

To je samozřejmě pravda, ovšem „za podmínek stanovených zákonem“, jak dodává listina základních práv a svobod. Pokud bychom přistoupili na argumentaci, že zákonem stanovená podmínka úhrady regulačního poplatku je protiústavní, museli bychom minimálně přemýšlet o tom, jestli nejsou protiústavní také doplatky za léky. O tom ale finanční mágové ČSSD mlčí – zřejmě i oni chápou, že je v dnešní situaci nemožné někde najít 16 miliard korun na volně prodejné léky a zdravotnické prostředky a pomůcky a k tomu dalších 5 nebo 6 na doplatky k ceně léků na předpis. A to jsou navíc čísla za rok 2008, letos by to jistě bylo víc. Nemluvě o tom, že kdyby byly paraleny a ibalginy úplně zadarmo, jistě by si jich všichni rádi vzali dvakrát, třikrát, x-krát tolik, než když za ně musejí platit.

Ale kdoví, třeba socialisté někde prostor na další fiktivní zvýšení daní najdou. Možná bych měl být trochu nervózní, aby se zítra na oranžových billboardech neobjevilo něco jako „Jiří Paroubek PRO všechny léky zadarmo“.

Autor: Martin Kocourek | úterý 11.5.2010 15:20 | karma článku: 32,88 | přečteno: 1783x
  • Další články autora

Martin Kocourek

Evropská dluhová brzda – pozdě, ale přece

Takže Evropská unie chce, zatím ústy německé kancléřky Merkelové a francouzského prezidenta Sarkozyho, prosadit do ústav členských zemí Eurozóny protidluhové brzdy? Pozdě, ale přece, chce se mi říci.

18.8.2011 v 14:19 | Karma: 13,08 | Přečteno: 1397x | Diskuse| Politika

Martin Kocourek

Sociální demokraté se tetelí radostí, že penze řeší někdo jiný

Skutečnost, že tento týden v Poslanecké sněmovně prošly do druhého kola klíčové reformní zákony v oblasti zdravotnictví a důchodů, je zdánlivě pozitivní jen pro nás coby vládní koalici. Přinejmenším proto, že je důkazem naší schopnosti shodnout se na věcných řešeních, pokud se k nim přes vnitřní koaliční (a možná spíš vnitrostranické) problémy dostaneme.

14.7.2011 v 14:21 | Karma: 24,25 | Přečteno: 1421x | Diskuse| Ekonomika

Martin Kocourek

Co se stane, až do Porýní nebo Bavorska přijde tsunami?

Začnu dvěma výňatky ze zpráv na téma německé jaderné energetiky na idnes.cz. První je ze 7. září a pod titulkem «Německé jaderné elektrárny budou fungovat déle, prosadila Merkelová» se v něm mimo jiné píše: «Německá kancléřka Angela Merkelová prosadila, že místní jaderné elektrárny budou moci vyrábět elektřinu až o 14 let déle, než se dosud počítalo. Koaliční dohodu musí ještě schválit parlament. Merkelová jí však chce poslat jen do dolní komory, ve které má koalice většinu. Horní komoru hodlá vynechat. Středopravá německá koalice křesťanských (CDU/CSU) a svobodných demokratů (FDP) se dohodla, že sedm bloků postavených před rokem 1980 ponechá v činnosti o osm let déle, než počítá stávající plán. Deset novějších zařízení pak bude fungovat o 14 let déle. V praxi tak mohou elektrárny v zemi fungovat i po roce 2040.»

31.5.2011 v 15:08 | Karma: 45,75 | Přečteno: 16866x | Diskuse| Ekonomika

Martin Kocourek

Náklady na nemilované politiky stát neruinují

Různí lidé, známí i neznámí, čas od času zavzpomínají na někdejší slova Václava Havla o „blbé náladě“ v naší společnosti a vyvozují z nich závěry pro naši nynější realitu. Dopustím se toho též, ale jen proto, abych ukázal, že si někdy náladu kazíme sami.

11.5.2011 v 14:37 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1636x | Diskuse| Politika

Martin Kocourek

Nic proti angličtině – ale němčina pro nás nemůže být druhořadá řeč

Konec přechodného období na volný pohyb pracovních sil v sousedních zemích je samozřejmě dobrou zprávou. Neměli bychom však zároveň očekávat, že se v noci ze 30. dubna na 1. května počet našich občanů pracujících v Rakousku a Německu razantně zvýší.

29.4.2011 v 15:20 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Ministr průmyslu a obchodu České republiky (od 13.7.2010). V letech 2006-2010 předseda dozorčí rady akciové společnosti ČEZ (jako zástupce státu, majoritního vlastníka společnosti). V letech 1998-2006 místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Seznam rubrik