Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jestli se má někdo omlouvat za své vládnutí, není to ODS

Původně jsem myslel, že své víkendové psaní budu věnovat setkání předsedy ČSSD Paroubka s vedením Hospodářské komory České republiky. Strana prý podnikům a podnikatelům nezvedne daně a v roce 2018 dosáhne vyrovnaného rozpočtu. Úplně nevím, proč to Jiří Paroubek říká, když za posledních několik týdnů snad stokrát opakoval, že šetřit není třeba a žádný státní bankrot nehrozí.

Parafrázi titulku blogu z minulého týdne – Podnikatelé, pozor na vábení pana Paroubka! – jsem ale musel zahodit, když předseda socialistů v pátek formuloval své podmínky, které podle něj musí ODS splnit, aby ji mohl považovat za seriózního partnera. Zejména tvrzení, že by se ODS měla omluvit za své tříleté vládnutí, je naprosto neuvěřitelný důkaz nepochopení naší reality.

Za tři roky existence vlády vedené ODS se podařilo připravit a schválit celou řadu opatření, která vykročila reformním směrem – směrem, kterým se stejně jednou budeme muset vydat. A čím déle to budeme odkládat, tím více to pak bude bolet…

Předně jsme snížili přímé daně. Socialisté sice tvrdí, že vyšší daně z příjmů nebo ze zisku nikomu nevadí a rozhodně kvůli nim nikdo nebude zatajovat nebo vyvážet své zisky, ale realita je opačná. Nedávno se i našimi médii prohnaly informace o skandálu s ukradenými daty o německých daňových poplatnících a jejich úsporách ve Švýcarsku. Kvůli čemu jinému, než kvůli vysokým by majetní Němci své peníze na Švýcarska převáděli?

Nižší daně v době ekonomického růstu drží podniky doma, v době krize pak na jejich výši vůbec nezáleží – když se firmy dostanou do ztráty nebo se jejich zisky významně sníží, žádné daně neplatí, ať je sazba vysoká nebo nízká. Naproti tomu nepřímé daně, třeba daň z přidané hodnoty, jsou výrazně stabilnější, protože je jimi zpoplatněna naprostá většina podnikatelských činností v zemi. I ty se sice mohou vlivem krize o něco utlumit, ale spoustu zboží a služeb občané koupit musí, krize nekrize. Mimochodem, je to i trend, které budeme prosazovat do budoucna, totiž zmenšení vlivu přímých daní ze zisku a z příjmů občanů, a současně zvýšení významu stabilnějších daní souvisejících se spotřebou.

Dále jsme změnou v nemocenském pojištění – zavedením neplacených prvních tří dnů nemoci – výrazně snížili zneužívání nemocenské. Zavedením poplatků ve zdravotnictví jsme omezili výdaje na jednoduché levné způsoby léčby a získali tak peníze na rozšíření nejnáročnější péče na výrazně vyšší počet pacientů, kteří na ni do té doby nedosáhli. Zavedením limitů na doplatky jsme řadě lidí s těžkým onemocněním snížili výdaje, které dříve museli na svou léčbu každoročně vynaložit. A tak dále.

Že se to nelíbí lidem, kteří byli schopni jít k lékaři a nechat si předepsat paralen, nebo kteří tam šli, aby mohli pár dní zůstat doma a nic nedělat, to je jasné. Že si právě z tyto spoluobčany Jiří Paroubek kupuje billboardovými přísliby zrušením tří neplacených dní a zdravotnických poplatků, je smutné.

Ale ne nečekané. Jestli něco socialisté opravdu umějí, tak rozdávat. Rozdávali osm let, zvyšovali zadlužení i v letech, kdy ekonomika a s ní i rozpočtové příjmy výrazně rostly. Mávali rukou nad úvahami o tom, že je třeba zahájit důchodovou reformu, protože beze změn současného systému stát nebude mít na důchody dnešních třicátníků, možná i čtyřicátníků. Když v roce 2006 o možnost rozdávat přišli, brzdili všemi prostředky reformní snahy. Přesto se ODS podařilo dosáhnout v roce 2008 nejnižšího deficitu státního rozpočtu za posledních 10 let nebýt příchodu největší krize za celou dobu existence ČR, pozitivní trend by pokračoval.

Není pochyby, že šetřit a vytvářet rezervy se mělo začít podstatně dřív. Za vlády sociální demokracie. Proto – když už by se měl někdo voličům za své vládnutí omluvit – byl by to právě Jiří Paroubek a jeho ČSSD.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Kocourek | pondělí 29.3.2010 15:08 | karma článku: 38,20 | přečteno: 2053x
  • Další články autora

Martin Kocourek

Evropská dluhová brzda – pozdě, ale přece

Takže Evropská unie chce, zatím ústy německé kancléřky Merkelové a francouzského prezidenta Sarkozyho, prosadit do ústav členských zemí Eurozóny protidluhové brzdy? Pozdě, ale přece, chce se mi říci.

18.8.2011 v 14:19 | Karma: 13,08 | Přečteno: 1397x | Diskuse| Politika

Martin Kocourek

Sociální demokraté se tetelí radostí, že penze řeší někdo jiný

Skutečnost, že tento týden v Poslanecké sněmovně prošly do druhého kola klíčové reformní zákony v oblasti zdravotnictví a důchodů, je zdánlivě pozitivní jen pro nás coby vládní koalici. Přinejmenším proto, že je důkazem naší schopnosti shodnout se na věcných řešeních, pokud se k nim přes vnitřní koaliční (a možná spíš vnitrostranické) problémy dostaneme.

14.7.2011 v 14:21 | Karma: 24,25 | Přečteno: 1421x | Diskuse| Ekonomika

Martin Kocourek

Co se stane, až do Porýní nebo Bavorska přijde tsunami?

Začnu dvěma výňatky ze zpráv na téma německé jaderné energetiky na idnes.cz. První je ze 7. září a pod titulkem «Německé jaderné elektrárny budou fungovat déle, prosadila Merkelová» se v něm mimo jiné píše: «Německá kancléřka Angela Merkelová prosadila, že místní jaderné elektrárny budou moci vyrábět elektřinu až o 14 let déle, než se dosud počítalo. Koaliční dohodu musí ještě schválit parlament. Merkelová jí však chce poslat jen do dolní komory, ve které má koalice většinu. Horní komoru hodlá vynechat. Středopravá německá koalice křesťanských (CDU/CSU) a svobodných demokratů (FDP) se dohodla, že sedm bloků postavených před rokem 1980 ponechá v činnosti o osm let déle, než počítá stávající plán. Deset novějších zařízení pak bude fungovat o 14 let déle. V praxi tak mohou elektrárny v zemi fungovat i po roce 2040.»

31.5.2011 v 15:08 | Karma: 45,75 | Přečteno: 16866x | Diskuse| Ekonomika

Martin Kocourek

Náklady na nemilované politiky stát neruinují

Různí lidé, známí i neznámí, čas od času zavzpomínají na někdejší slova Václava Havla o „blbé náladě“ v naší společnosti a vyvozují z nich závěry pro naši nynější realitu. Dopustím se toho též, ale jen proto, abych ukázal, že si někdy náladu kazíme sami.

11.5.2011 v 14:37 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1636x | Diskuse| Politika

Martin Kocourek

Nic proti angličtině – ale němčina pro nás nemůže být druhořadá řeč

Konec přechodného období na volný pohyb pracovních sil v sousedních zemích je samozřejmě dobrou zprávou. Neměli bychom však zároveň očekávat, že se v noci ze 30. dubna na 1. května počet našich občanů pracujících v Rakousku a Německu razantně zvýší.

29.4.2011 v 15:20 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Hrajte o lístky na čtvrtfinále MS v hokeji

3. května 2024,  aktualizováno  15.5

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

Francouzské Limoges zakázalo dětem noční vycházky, chce předejít potyčkám

15. května 2024  7:58

Limoges ve střední Francii se stalo dalším městem, které zavedlo noční zákaz vycházení pro děti do...

Vandalové poničili památník holocaustu v Paříži červenými otisky rukou

15. května 2024  7:56

Památník holocaustu v pařížské historické židovské čtvrti Marais neznámí vandalové poničili otisky...

V systému DiPSy jsou výsledky přijímacích zkoušek, školy je zveřejní během dne

15. května 2024  7:16

V systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Uchazeči si...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Ministr průmyslu a obchodu České republiky (od 13.7.2010). V letech 2006-2010 předseda dozorčí rady akciové společnosti ČEZ (jako zástupce státu, majoritního vlastníka společnosti). V letech 1998-2006 místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Seznam rubrik