Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Aby nám jednou nebylo špatně všem!

V posledních několika dnech si pozornost vynutila Kalouskova dluhová složenka. Chápu její rozeslání jako jeden z pokusů upoutat veřejnou diskusi jiným směrem, než jestli Jiří Paroubek bojkotuje některé média nebo už zase ne. V naší situaci je totiž úplně jedno, jestli šéf socialistů na dotazy novinářů odpovídá, nebo je ignoruje, protože velká většina jeho odpovědí je špatných.

Smutné ale je, že složenka nevyvolala otázky ohledně toho, jak se dluhu zbavíme, ale lidé a média se především tázali, jak si mohl Kalousek něco takového dovolit a kolika lidem se z té složenky udělalo špatně. Alespoň část dotazů naštěstí mířila trochu smysluplným směrem, totiž za čí vlády ty dluhy vznikly – když se bavíme o vinících dluhu, už totiž tak nějak připouštíme, že nějaké dluhy máme…

Z mého pohledu je to jasné. Sociální demokraté se sloganem „zdroje jsou“ na rtech vládli této zemi od roku 1998 v období ekonomického růstu, a přestože jim samotné zvyšování hrubého domácího produktu automaticky zvyšovalo daňové výnosy, zadlužovali a zadlužovali. Proto mohli ignorovat potřebu reforem ve státních výdajích a nutnost důchodové reformy mohli odmítat jako strašení veřejnosti. Navíc se před volbami v roce 2006 pokusili uplatit voliče všemožnými finančně nákladnými sociálními opatřeními.

Povolební vládní koalice vedená ODS pak udělala několik pokusů negativní trend ve státních financích alespoň zpomalit, což se jí – ať si kdo chce co chce říká – podařilo. Deficity se snižovaly, a když se snižují deficity, nemusí se země logicky tolik zadlužovat.

Importovaná hospodářská krize, která k nám dorazila na přelomu roku 2009, samozřejmě razantně utlumila ekonomickou aktivitu. Že to mělo dopady do hospodaření státu, na zaměstnanost, to není divné.

Naši oranžoví a rudí okamžitě přišli s tím, že oni za krizi nemohou, to ODS a Kalousek, kteří ještě na podzim 2008 říkali, že se nic neděje. To je typická argumentační zkratka, která dobře zní, ale zamlčuje důležité okolnosti. Na podzim 2008 totiž neměla vláda jinou možnost než říkat, že se nás finanční krize – tedy krize sektoru bank a dalších finančních institucí – netýká. Jednak proto, že to byla pravda, naše banky oproti mnohým zahraničním skutečně byly v dobré kondici. A pak proto, že opačná tvrzení by dovedla lidi do bank vybrat si své peníze. Pak bychom finanční krizi skutečně měli, protože zvýšený zájem klientů o výběr peněz nemůže dlouhodobě ustát žádná banka.

Že návazně na finanční krizi přišla i krize hospodářská – tedy krize v sektoru výrobních podniků a služeb – je ovšem úplně jiné téma. Taková krize vzniká víceméně kvůli únavě ekonomiky z předchozího období. Když v ekonomice převládne blbá nálada, lidé začnou raději šetřit a banky mají jiné starosti než financovat podniky, je krize logickým důsledkem. Krizi u nás nezpůsobila pravicová vláda držená pod krkem přinejlepším středovými zelenými. Krize v USA a západní Evropě by vznikla tak jako tak a my bychom jejímu příchodu neměli jak bránit, ani kdybychom ve vládě měli všechny čtyři předchozí sociálně-demokratické premiéry najednou. Mimochodem, to je strašná představa…

A tak se vracím na začátek. Dluhovou složenku Mirka Kalouska plně chápu, i když je mi samozřejmě líto těch, kterým se při pohledu na ni udělalo špatně. My ostatní bychom si to měli pamatovat. A měli bychom si dnes a denně opakovat, že jestli s našimi veřejnými financemi něco neuděláme, jestli co nejdříve nezačneme s postupnými a méně bolestivými úsporami například podle programových řešení ODS, budeme jednou realitou donuceni k řešením mnohem bolestivějším. A pak nebude špatně jen pár lidem, bude nám špatně všem.

Autor: Martin Kocourek | pondělí 17.5.2010 15:26 | karma článku: 28,77 | přečteno: 1587x
  • Další články autora

Martin Kocourek

Evropská dluhová brzda – pozdě, ale přece

Takže Evropská unie chce, zatím ústy německé kancléřky Merkelové a francouzského prezidenta Sarkozyho, prosadit do ústav členských zemí Eurozóny protidluhové brzdy? Pozdě, ale přece, chce se mi říci.

18.8.2011 v 14:19 | Karma: 13,08 | Přečteno: 1397x | Diskuse| Politika

Martin Kocourek

Sociální demokraté se tetelí radostí, že penze řeší někdo jiný

Skutečnost, že tento týden v Poslanecké sněmovně prošly do druhého kola klíčové reformní zákony v oblasti zdravotnictví a důchodů, je zdánlivě pozitivní jen pro nás coby vládní koalici. Přinejmenším proto, že je důkazem naší schopnosti shodnout se na věcných řešeních, pokud se k nim přes vnitřní koaliční (a možná spíš vnitrostranické) problémy dostaneme.

14.7.2011 v 14:21 | Karma: 24,25 | Přečteno: 1421x | Diskuse| Ekonomika

Martin Kocourek

Co se stane, až do Porýní nebo Bavorska přijde tsunami?

Začnu dvěma výňatky ze zpráv na téma německé jaderné energetiky na idnes.cz. První je ze 7. září a pod titulkem «Německé jaderné elektrárny budou fungovat déle, prosadila Merkelová» se v něm mimo jiné píše: «Německá kancléřka Angela Merkelová prosadila, že místní jaderné elektrárny budou moci vyrábět elektřinu až o 14 let déle, než se dosud počítalo. Koaliční dohodu musí ještě schválit parlament. Merkelová jí však chce poslat jen do dolní komory, ve které má koalice většinu. Horní komoru hodlá vynechat. Středopravá německá koalice křesťanských (CDU/CSU) a svobodných demokratů (FDP) se dohodla, že sedm bloků postavených před rokem 1980 ponechá v činnosti o osm let déle, než počítá stávající plán. Deset novějších zařízení pak bude fungovat o 14 let déle. V praxi tak mohou elektrárny v zemi fungovat i po roce 2040.»

31.5.2011 v 15:08 | Karma: 45,75 | Přečteno: 16866x | Diskuse| Ekonomika

Martin Kocourek

Náklady na nemilované politiky stát neruinují

Různí lidé, známí i neznámí, čas od času zavzpomínají na někdejší slova Václava Havla o „blbé náladě“ v naší společnosti a vyvozují z nich závěry pro naši nynější realitu. Dopustím se toho též, ale jen proto, abych ukázal, že si někdy náladu kazíme sami.

11.5.2011 v 14:37 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1636x | Diskuse| Politika

Martin Kocourek

Nic proti angličtině – ale němčina pro nás nemůže být druhořadá řeč

Konec přechodného období na volný pohyb pracovních sil v sousedních zemích je samozřejmě dobrou zprávou. Neměli bychom však zároveň očekávat, že se v noci ze 30. dubna na 1. května počet našich občanů pracujících v Rakousku a Německu razantně zvýší.

29.4.2011 v 15:20 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Ministr průmyslu a obchodu České republiky (od 13.7.2010). V letech 2006-2010 předseda dozorčí rady akciové společnosti ČEZ (jako zástupce státu, majoritního vlastníka společnosti). V letech 1998-2006 místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Seznam rubrik