Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Majetkové vyrovnání s církvemi JE dobrý obchod!

Jednou z největších chyb Nečasovy vlády byla neschopnost mediálně prodat všechny dobré (a nutné) kroky, které udělala. Mezi lidem, který neměl dostatek kvalitních informací, se jako lavina rozšířila panika (velmi snadno přikrmovaná opozicí) na téma okrádání, vykrádání, ožebračování, atd.       

Nejtypičtějším příkladem nezvládnuté komunikace je právě Zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi (celé znění zákona např. zde: http://www.zakonyprolidi.cz/cs(2012-428).

Zkusme na chvíli odhlédnout od morální stránky věci, tedy od více než 60 let staré krádeže (přestože to fakticky není možné), a podívejme se na zcela jednoduché počty, z nichž musí i natvrdlému slepci být vše jasné. (Nic nového, všechna ta čísla už dříve tam i onde byla.)

Žijeme ve schizofrenickém stavu, kdy stát vlastní/drží majetek zabavený církvím, a zároveň hradí platy církevních duchovních. V souladu se Zákonem č. 218/1949 Sb. o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem, ve znění pozdějších předpisů, stát ročně vyplatí církvím na provoz cca 1,4 mld. Kč. Kdyby k vyrovnání nedošlo, bude tento stav trvat donekonečna, částka bude zvyšována o povinné valorizace platů, atd. Celková výše náhrad byla vyčíslena v roce 2007 - 134 mld. Kč. Tato částka bude rozdělena takto: 75 mld. Kč se uhradí navrácením majetku (o tom ještě níže) a 59 mld. Kč bude kompenzováno finančně. Podle nového zákona se "finanční náhrada vyplatí ve třiceti bezprostředně po sobě následujících ročních splátkách". Tím v roce 2043 zmizí položka církve z výdajů státního rozpočtu. V roce 2055 se vyrovnají celkové náklady na církevní vyrovnání. V roce 2062, za 50 let, bude rozpočtová úspora 28,6 mld. Kč (ve srovnání se stavem, kdyby k vyrovnání nedošlo). Dále: církve začnou ze svého majetku platit daně, jejichž roční výnosy by měly být okolo 4 mld. Kč. 

Jestli tohle není zatraceně dobrý obchod, pak co už by jím mělo být (znovu si připomeňme, že odhlížíme od morálního aspektu). Je téměř až s podivem, že církve byly ochotny na takto špatný obchod přistoupit (pokud připustíme, že se jedná o obchod)!

Ano, odluka církví od státu bude trvat 30 let, ale to jen z toho důvodu, že stát je chudý, a dříve to finančně nezvládne.

Poznámka k majetku, který bude vracen:
V žádném případě nebudou soukromí zemědělci či majitelé nemovitostí, které v minulosti patřily církvím, o nic oloupeni (kolik zuřivých výkřiků na toto téma už tu bylo - a opět vinou špatného marketingu předešlé vlády). Vydávat se bude výhradně majetek, který je v tuto chvíli ve vlastnictví státu (ani obcí, ani krajů, ani fyzických nebo právnických osob). Jedná se 100% o majetek spravovaný Pozemkovým fondem ČR a Lesy ČR.

Shodneme se na tom, že by církve neměly být závislé na státu, stejně tak, jako by stát neměl být jakkoli závislý na jakékoli církvi? Osobně jsem přesvědčen o tom, že by to tak být mělo, přestože v různých zemích je to různě (tradičně je odluka např. ve Francii nebo USA, v roce 2000 ji provedlo, bez velkého humbuku, i Švédsko). Pokud tato závislost existuje a trvá, nabízí se otázka, proč by mělý být státem dotovány právě církve, a ne zahrádkáři nebo třeba chovatelé bleděmodrých králíků. Nebo kterýkoli jiný zájmový spolek. Majetkovým vyrovnáním se církve stanou ekonomicky samostatnými a přestanou být hospodářsky závislé na státu, stejně jako jiná zájmová sdružení. Z dlouhodobého hlediska jde jednoznačně o úsporu.

Vyrovnání s církvemi bylo nutné provést co nejdříve i kvůli stanovisku Ústavního soudu, který opakovaně upozorňoval na to, že nečinnost ve věci vyrovnání státu s církvemi je protiústavní. Soud v roce 2010 potvrdil, že na straně církví existuje legitimní očekávání, že jejich historický majetek bude státem vypořádán, a dostaly tudíž možnost podávat v dané věci žaloby.

Závěrem zbývá jen říci, že veškeré škádlení okolo církevních restitucí v posledních letech je pouhým prachem od kanónů politických stran, ať jsou barvy jejich vlajek jakékoli, pouhopouhým materiálem pro předvolební billboardy, vábničkou pro chudé duchem a schopností vlastního úsudku. Kabinetu Petra Nečase patří za tento extrémně sebevražedný krok dík a chvála. 

Autor: Martin Kočí | pondělí 22.7.2013 7:20 | karma článku: 19,99 | přečteno: 1126x
  • Další články autora

Martin Kočí

Omluva mým přátelům na Slovensko

Drazí moji kamarádi slovenští. Ať tuto moji omluvu čtete na idnes nebo fb, chtěl bych, abyste věděli, že mě ta včerejší ostuda na pohřbu vašeho bývalého prezidenta moc mrzí.

14.10.2016 v 7:54 | Karma: 26,82 | Přečteno: 1141x | Diskuse| Politika

Martin Kočí

Všichni jste zloději

Kampaň k EET za cca 30 milionů korun z rozpočtu cílí na nejnižší lidské pudy. Velice brzy zjistíme, že našla cíl, protože ovčí národ po chvíli mátožného blouznění opět zmlkne.

11.10.2016 v 9:01 | Karma: 36,87 | Přečteno: 1350x | Diskuse| Politika

Martin Kočí

Z deníku kocoura Modroočka, aneb duch George Orwella vznášející se nad Hodonínem.

V posledním čísle Hodonínských listů, rubrika se statistikami Městské policie, pod níž je jako autor podepsán Jindřich Vašíček, ředitel MP, tedy ho považujme za autora, sděluje dvě zprávy, z nichž se hrůzou ježí vlasy:

10.10.2016 v 9:13 | Karma: 24,58 | Přečteno: 890x | Diskuse| Politika

Martin Kočí

Cvičením k lepším zítřkům, aneb brána jazyku otevřená

Na tomto místě by mohla být dlouhá litanie o stavu českého školství, zejména pak jazykového vzdělávání.

20.9.2016 v 15:53 | Karma: 15,96 | Přečteno: 318x | Diskuse| Ostatní

Martin Kočí

Poslanci už fakt začínají být k poslání

Zelená nafta je blábol. Zelená nafta, tedy státní dotace, vybraným subjektům je výsměch minimálně všem nevybraným, pomineme-li zdravý úsudek.

16.9.2016 v 12:39 | Karma: 28,72 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1312x
... ale jinak mě to tady na světě s vámi zatím baví ... ;-)