Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Premiér Paroubek a chmurná předpověď na rok 2010

Rok 2010, který začal před pár dny, bude politicky dost zajímavý. Čekají nás troje volby, z nichž hned ty první určí vývoj České republiky nejméně na následující čtyři roky. Pojďme si teď trochu zavěštit, jak by mohly dopadnout parlamentní volby v roce 2010, a co by potom následovalo.

Premiér Paroubek?iDNES.cz

Upozornění: Následující řádky nejsou mým přáním. Jsou popisem událostí, které BY SE MOHLY stát. Budu velice rád, pokud se v těchto chmurných předpovědích co možná nejvíce zmýlím.

Květen 2010: Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky s výrazným náskokem vyhrává ČSSD, získává 34% všech hlasů. Druhá je s velkým odstupem ODS s výsledkem 27%. Do Sněmovny se dostávají ještě komunisté se 13%, TOP 09 s výsledkem 10% a lidovci se 6%. Dalším stranám se nepodaří překročit pětiprocentní hranici, nutnou pro vstup do PS. Zelení se třemi procenty padají do propadliště dějin, tři procenta získává i Strana práv občanů. Věci veřejné končí se dvěma procenty.

Jen pár desítek minut po vyhlášení oficiálního výsledku voleb vystupuje předseda ODS Mirek Topolánek na brífinku, kde oznamuje svoji rezignaci na předsednický post. Jeho pravomocemi je dočasně pověřen první místopředseda David Vodrážka, kterého oslovuje ČSSD s nabídkou jednání o nové vládě. V kuloárech ale za ODS většinou mluví Ivan Langer.

Červen 2010: Vládu sestavuje ČSSD společně s ODS, protože žádná jiná konstelace (kromě společné vlády ČSSD a KSČM) není možná. Do čela velké koalice usedá premiér Jiří Paroubek, z Davida Vodrážky se stává vicepremiér. Nadpoloviční většinu ministrů nominuje silnější ČSSD, včetně ministra financí, do jehož křesla se vrací Bohuslav Sobotka. Socialisté obsazují i ministerstva práce, průmyslu a zemědělství. Ministrem vnitra se stává David Rath, který fakticky řídí i zdravotnictví, které vede jeho přítel Jaroslav Krákora.

ODS obsazuje svá „oblíbená“ ministerstva dopravy a obrany, pro něž jsou specifické drahé státní zakázky, a méně významné úřady. Hlasy několika málo protestujících poslanců ODS jsou umlčeny pozicemi v dozorčích radách a ve státních firmách.

Říjen 2010: Po stech dnech hájení nové pravo-levé vlády se ukazuje, že její fungování bude hladké. Premiér Paroubek s ministrem financí Sobotkou připravuje rozpočet na rok 2011, jehož pracovní verze počítá s deficitem 180 miliard korun, třináctými důchody a zvyšováním všech sociálních dávek. Ministr Sobotka opět uvažuje o zavedení šrotovného.

Formální protesty ODS proti některým návrhům socilálních demokratů fakticky nic neznamenají. Důležité zákony schvaluje v Poslanecké sněmovně neexistující koalice ČSSD-KSČM a Jiří Paroubek nemá problém prosadit prakticky vše, co jeho vláda navrhne.

Doplňovací volby do třetiny senátu jsou dalším úspěchem ČSSD, která neobhajovala žádný z 27 mandátů. Pravice ztrácí v senátu většinu.

O tři roky později: Je rok 2013. Po uplynutí druhého volebního období končí mandát prezidenta Klause a na jeho post kandiduje premiér Jiří Paroubek, který má za sebou tři roky úspěšného vládnutí. Ve volbě nové hlavy státu Jiří Paroubek těsně poráží jediného vážného soupeře Přemysla Sobotku a stává se prezidentem České republiky. V čele vlády ho střídá dosavadní ministr vnitra, David Rath.

A dál? Zbytek si netroufám odhadovat. Nevím jací lidé díky velké koalici zázračně zbohatnou a co to všechno bude do budoucna znamenat pro obě velké strany. Nechci hádat, kdy a jaký premiér požádá o pomoc Mezinárodní měnový fond, protože stav veřejných financí už bude neúnosný. Nevím ani, jak moc se vládě Jiřího Paroubka podaří změnit režim. Ale tuším, že nic příjemného to nebude.

Pochopitelně se v lecčem pletu. Ale nevidím výrazný rozdíl, pokud někdo dostane o procento víc nebo míň hlasů (když zůstane zachováno pořadí), nebo jestli nějaké ministerstvo povede David nebo Jaroslav. O tom totiž tahle předpověď až tolik není.

Jak reálně vidíte tento scénář vy? A jaký je váš osobní odhad povolebního vývoje? Těším se na alternativní předpovědi!

Autor: Martin Jedlička | středa 13.1.2010 12:15 | karma článku: 30,42 | přečteno: 2670x
  • Další články autora

Martin Jedlička

Odcházení Hondy Accord

Smutná zpráva letošního ledna: v Evropě končí Honda Accord. Z ekonomického hlediska je rozhodnutí Hondy pochopitelné. V Evropě loni prodala za celý rok jenom 3453 Accordů, což je méně, než škodovka prodá za týden Octavií. Zmar, který automobilka cítila, vystihl Leon Brannan, šéf britské Hondy, když prohlásil, že náklady na soupeření s Mercedesem třídy C a BMW řady 3 přiváděly vedení značky k pláči.

2.2.2015 v 8:35 | Karma: 8,81 | Přečteno: 397x | Diskuse| Ostatní

Martin Jedlička

Autoškola národa ČT: jak zabít dobrý nápad

Na českých silnicích denně zemřou v průměru tři lidé, to je známá a nepříliš povzbuzující skutečnost. Proto jsem s radostí uvítal první informace o projektu České televize, nazvaném výstižně Autoškola národa. Bez ohledu na to, že se jednalo o jednorázový pořad (česká veřejnost by si zasloužila něco dlouhodobějšího a systematičtějšího), mohl tento námět dobře fungovat. Ale nefungoval.

1.9.2010 v 14:13 | Karma: 38,02 | Přečteno: 11460x | Diskuse| Média

Martin Jedlička

Sedm politických stran ve Sněmovně? Rozklad české pravice

Průzkum CVVM poslal do Poslanecké sněmovny po volbách v květnu sedm politických stran. Podle něj by se do ní dostali poslanci za ČSSD, ODS, KSČM, TOP 09, VV, SZ a KDU-ČSL (pořadí dle úspěšnosti). S výjimkou zelených podobný výsledek očekává i Factum Invenio. Předpověď je to skutečně děsivá, taková Sněmovna by vypadala jako za První republiky.

19.2.2010 v 16:50 | Karma: 17,37 | Přečteno: 1854x | Diskuse| Politika

Martin Jedlička

Prahou už jen rychlostí 50 km/h: nejhorší možné řešení

Rok 2010 s sebou přináší hodně změn, jednu z nich ale pocítí pražští řidiči více, než ty ostatní. Od prvního ledna se totiž na většině hlavních tahů v Praze, včetně magistrály nebo Jižní spojky, snížila rychlost ze 70 km/h na klasických městských 50 km/h. V některých dalších úsecích toto platí už pár měsíců. Bylo to nutné? Řekl bych, že nikoliv.

1.1.2010 v 22:26 | Karma: 43,09 | Přečteno: 9875x | Diskuse| Společnost

Martin Jedlička

BMW 5 zvítězí nad Mercedesem E na plné čáře

Prosincový AutoTip přinesl na svých stránkách inspirativní srovnání dvou titánů vyšší střední třídy: nového Mercedesu-Benz E 350 CDI a úplné novinky BMW 530d, která vyjede na silnice až začátkem roku 2010. Jednalo se sice zatím pouze statické první dojmy bez testovací jízdy, ale k určité představě pisatelům i čtenářům přispět mohlo. Zejména pak přímé srovnání známých technických detailů.

22.12.2009 v 12:20 | Karma: 10,91 | Přečteno: 1608x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Policie řešila na Václaváku podezřelé kufry, centrem nejezdily dvě linky metra

18. června 2024  13:53,  aktualizováno  14:44

Aktualizujeme V úterý odpoledne policie uzavřela část Václavského náměstí kvůli nálezu podezřelých zavazadel....

Farageovi kandidáti chválí Hitlera. Může za to prověřovací firma, čílí se lídr

18. června 2024  14:33

Kandidáti britské nacionalistické strany Reform UK vedené Nigelem Faragem čelí kontroverzím. Jeden...

Dodávka na pěší zóně srazila a usmrtila seniorku, zůstala zaklíněná pod autem

18. června 2024  14:19

Tragickou dopravní nehodu vyšetřovali dnes dopoledne olomoučtí policisté i hasiči na pěší zóně v...

Potyčka na ubytovně v Ústí skončila vraždou, podezřelého policie zadržela

17. června 2024  12:06,  aktualizováno  18.6 14:01

Policisté vyšetřují vraždu na ubytovně v Ústí nad Labem. V násilný trestný čin zřejmě vyústila...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5434x
Student masové komunikace, příznivce automobilů a piva (ne dohromady).