Sedm politických stran ve Sněmovně? Rozklad české pravice

Průzkum CVVM poslal do Poslanecké sněmovny po volbách v květnu sedm politických stran. Podle něj by se do ní dostali poslanci za ČSSD, ODS, KSČM, TOP 09, VV, SZ a KDU-ČSL (pořadí dle úspěšnosti). S výjimkou zelených podobný výsledek očekává i Factum Invenio. Předpověď je to skutečně děsivá, taková Sněmovna by vypadala jako za První republiky.

Volební model v únoru 2010 podle CVVMiDnes.cz

Odpovězme si nejdříve na otázku, kterou položila redakce iDnes.cz svým čtenářům v anketě pod článkem, který o zmíněném průzkumu referuje: Prospělo by české politice, kdyby se do Sněmovny dostaly nové malé strany? Budou-li to tyto malé strany, tak se, na rozdíl od drtivé většiny hlasujících, obávám, že nikoliv.

Rozklad a populismus
Tolik malých stran z Poslanecké sněmovny udělá roztříštěné fórum exhibujících individuí. Stačí se podívat na to, co byla schopna od voleb 2006 napáchat jediná ministrana, která se do PSP dostala: Zelení. S pouhými šesti poslanci se jí podařilo totálně rozbourat reformy, vládu i funkční období současné Sněmovny. V případě tolika malých stran se dá čekat situace ještě nepřehlednější, než je dnes.

Největší obavu mám přitom z Věcí veřejných, neboť není vůbec jasné, co se od nich dá čekat (u Cyrilových lidovců to víme, vidíme to ostatně už dnes, a totéž se dá říct o zelených). Nic hezkého to ale nebude, od byznysového uskupení napojeného na pražský magistrát lze jen těžko čekat cokoli konstruktivního. Populistickými proklamacemi nešetří už dnes (bohužel bez nabídky řešení) a po úspěchu ve volbách bude ještě větší prostor k jejich prezentaci.

Paroubkovo vítězství
Takový výsledek voleb bude mít samozřejmě další rozměr: Jiří Paroubek to vyhraje na plné čáře. Jako vítěz voleb bude mít proti sobě zcela rozdrobenou Sněmovnu a bude si moci vybírat. Koalice s komunisty? Není problém. Velká koalice? Beze všeho, ODS se na ní třese! (Topolánek po prohraných volbách odstoupí a bémovskému velkokoaličnímu křídlu nebude stát nic v cestě.) Koalice s jakoukoli z dalších malých stran? Zelení, Věci veřejné i lidovci mu ochotně přikryjí jakoukoli vládu s kýmkoli a pomohou s její legitimizací.

Destruktivní pro budoucnost české pravice ve střednědobém časovém horizontu by ale bylo, kdyby se někomu podařilo poskládat megakřehkou pseudopravou čtyřkoalici ODS – TOP 09 – KDU-ČSL – VV (případně ještě se SZ). Nejenže by se tím zdiskreditovaly všechny zúčastněné strany na dlouho dopředu, ale celá česká pravice by se tím v podstatě vymazala.

Mé obavy z výsledku květnových voleb sílí. Pokud by se naplnil scénář, který odhaduje CVVM, mohlo by to všechno dopadnout ještě hůř, než jsem předpovídal minule.

Autor: Martin Jedlička | pátek 19.2.2010 16:50 | karma článku: 17,37 | přečteno: 1854x