Velikonoční kázání

Nedávno jsem četl citát německé teoložky Dorothee Sölleové. Zní provokativně. Aby člověk uvěřil v Boha, či prožil obrácení, musí podle ní, obrazně řečeno, alespoň jedenkrát v životě zemřít. Ona sama prožila nelehký život, ve kterém se jí nevyhnulo ztroskotání v soukromém životě, se kterým se dlouho a velice bolestně vyrovnávala. Ve chvílích ztrát, kdy se otřásají veškeré naše dosavadní jistoty, poznáváme jedinou skutečnou jistotu našich životů, kterou je vztah s naším Pánem.

Copyright © Penzion Pod Křížovým vrchem

Kázání na 8. 4. 2012

Biblická čtení: Skutky 10,34–43; 1. Korintským 15,1–11; Jan 20,1–18

 

Sestry a bratři,

Nedávno jsem četl citát německé teoložky Dorothee Sölleové. Zní provokativně. Aby člověk uvěřil v Boha, či prožil obrácení, musí podle ní, obrazně řečeno, alespoň jedenkrát v životě zemřít. Ona sama prožila nelehký život, ve kterém se jí nevyhnulo ztroskotání v soukromém životě, se kterým se dlouho a velice bolestně vyrovnávala. Ve chvílích ztrát, kdy se otřásají veškeré naše dosavadní jistoty, poznáváme jedinou skutečnou jistotu našich životů, kterou je vztah s naším Pánem. Vztah s našim Pánem, Bohem, který je vždy naprosto jiný než naše představy. I v Bibli tomu tak je. Nedávno jsem si uvědomil, že Starý zákon v té podobě jak ho máme, dnes vznikl jako reakce na katastrofu babylonského zajetí. Židé  tváří v tvář ztrátě veškerých svých jistot vydali nádherné vyznání víry v Boha, který se jich nikdy nezříká.

A dnes se scházíme, abychom si připomněli, jak Bůh obrátil ve vítězství druhou strašlivou katastrofu, ohavný čin – ukřižování nevinného Ježíše z Nazareta. Učedníci, kteří se už těšili, jak s ním budou vládnout, jsou najednou zavřeni ve strachu za dveřmi. A je to žena – Marie Magdalská, která dělá co je třeba. Podle církevní tradice to byla žena, která měla špatnou pověst. Netoužila po poctách. Byla vděčná za setkání s člověkem, který jí nepohrdal, který ji přijímal takovou, jaká je a prokázal jí dobrodiní. Jde k hrobu, udělat, co je třeba. Ale co to? Kámen je odvalen a hrob je prázdný. Oznámí to učedníkům a ti běží k hrobu. I zde se snaží být první. A po té, co vidí v hrobu, jeden z učedníků uvěřil, že Ježíš byl vzkříšen, tak jak předpovídal.

Odejdou domů. A plačící Marii tam nechají. No tak to už někdy u tzv. věřících lidí bývá, že si užívají svého vlastnictví tajemství víry. Ale aby těšili, věnovali se lidem kolem sebe, na to je neužije.

Plačící Marie ale zůstává. Vylévá před Bohem svůj žal. A Bůh, který je těšitelem plačících, se k ní sklání. Dává jí najevo svoji přítomnost. Nejprve skrze anděly. Po té potkává samotného Ježíše. Poznává ho, až ji on sám oslovuje jménem. Ježíš vystupuje k Otci. A vzkříšený Ježíš mluví o Bohu zvláštně. Je Otec jeho i Otec učedníků, k Bohu svému i Bohu učedníků. A je to ta plačící Marie, kterou ostatní pohrdali, která má jít a zvěstovat, že viděla Pána a co jí řekl. Je prvním ze svědků, kteří zvěstují Kristovo vzkříšení.

Smrt, prázdnota, otřes, všech nadějí a jistot. To prožívali učedníci a učednice Ježíšovi po ukřižování. Prázdnota, Boží mlčení, zhroucení jistot. To doprovází lidské životy. Někdo se zatvrdí, snaží se přežívat e dne na den, užívat si. Někdo se s tím ale nespokojí. A ptá se dál, Pane, kde jsi? Pane proč? A v takových chvílích poznáváme, že nejsme sami. Je tu s námi někdo kdo nám nedává hotové odpovědi. Mnozí jej připodobňují k tichému jemnému hlasu, který říká – já vím, jsem tady s tebou. Ten koho nazýváme y křesťané Bůh je tady s námi. Zná nás jménem. Zná nás lépe než my sami sebe.

Bůh, který vzkřísil Ježíše Krista je stejný včera dnes i navěky. Tak jako těšil v Ježíši Kristu plačící Marii, když ji prominentní učedníci nechali samotnou, tak těší i nás. Dává nám sílu k tomu, abychom následovali Ježíše Krista. A to navzdory všemu, co prožíváme, navzdory tomu, že je kolem nás spoustu hlasů a výzev, které se nás snaží přesvědčit o nesmyslnosti takovéhoto počínání. Ve chvílích, kdy na nás přicházejí pochybnosti, nám dosvědčuje, že má smysl sloužit, milovat nezištnou, nesobeckou láskou, obětovat se. Má to smysl a dá se říci, že je to jediné co má v životě smysl.

Kristus byl vzkříšen, byl opravdu vzkříšen. Tak se mnohde zdraví lidé o velikonocích. Radujte se, ani smrt vás neoddělí od Boží lásky. Vždy je možno doufat, prosit volat.

A v tomto světě plném beznaděje a temnoty se snažte těšit ztrápené, trpící, zklamané. Poznal jsem mnohé, kteří slyšeli mnohé výzvy k víře, ale nesetkali se s tak potřebnou lidskou blízkostí v pravý čas. Tak i oni poznají něco z toho, o čem vypráví zvěst o vzkříšení. A jak nám praví náš Pán, cokoli jste učinili jednomu z těchto maličkých, mě jste učinili. Tak se  v našich bližních setkáme s naším Pánem.

Amen

Autor: Marek Ryšánek | čtvrtek 3.5.2012 6:00 | karma článku: 8,96 | přečteno: 518x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Co v nás a kolem nás klíčí a roste?

mnozí lidé hledají prostřednictvím duchovního života zvláštní, extatické zážitky, únik z všednosti. Ale to není ta pravá podstata toho, o co by nám v naší víře, či zbožnosti mělo jít.

16.6.2024 v 17:06 | Karma: 0 | Přečteno: 16x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Ježíš obviněn ze spolupráce s ďáblem. Osvobozující uvědomění si své ubohosti

v dnešním evangelijním čtení máme zachyceno svědectví o tom, že se Ježíš ve svém veřejném působení setkával jak s velikým zájmem a popularitou, tak i s nepochopením a odmítnutím. Výjimkou nebyli ani jeho nejbližší.

7.6.2024 v 13:24 | Karma: 6,00 | Přečteno: 158x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Trojiční neděle? Bůh je vztah!

Dnešní evangelijní příběh se odehrává v noci. V noci přichází hledající Nikodém za Ježíšem. To symbolizuje situace, které zažívám mnohokrát i já sám. Noc a temnota, to je obrazné vyjádření situace...

27.5.2024 v 20:27 | Karma: 6,75 | Přečteno: 160x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Cílem našeho vyučování je láska! Opravdu?

v dnešním evangelijním čtení slyšíme Ježíšova slova, která nám znějí nádherně. Jako si Otec zamiloval mne, tak jsem si já zamiloval vás. Máme v Ježíšově lásce setrvávat.

15.5.2024 v 20:50 | Karma: 6,67 | Přečteno: 146x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,81 | Přečteno: 234x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Německá policie v Hamburku postřelila muže, cepínem útočil na strážníky

16. června 2024  13:37,  aktualizováno  17:37

Německá policie v neděli po poledni poblíž hlavní hamburské třídy Reeperbahn postřelila muže...

VIDEA TÝDNE: Poslední návštěva Čaputové v Praze nebo Macron pod tlakem pravice

16. června 2024  17:32

Událostem minulého týdne dominovaly hlavně volby do evropského parlamentu a reakce na výsledky....

Žhář z Kolumbie je amatér, ale žádný hlupák. Nebude odporovat, tvrdí Blažek

16. června 2024  16:53

Cizinec podezřelý ze žhářského útoku v autobusových garážích pražského dopravního podniku nebyl...

Rock for People z pohledu policie: přestupky v dopravě a krádeže mobilů

16. června 2024  16:18

Na čtyřdenním festivalu Rock for People v Hradci Králové, který skončil v noci na dnešek, policie...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

  • Počet článků 255
  • Celková karma 5,74
  • Průměrná čtenost 295x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik