Překvapivé povolání . nikdo není bezvýznamný.

v dnešním starozákonním a evangelijním čtení jsme vyslechli příběhy o tom, jak si Bůh povolává své služebníky.             Elí, Hospodinův kněz nebyl schopen zaručit pokračování služby Hospodinu ve svých synech. Proto si Hospodin povolává Samuela, syna Chany, vymodlené dítě.  V tichu, když to nikdo nečeká, zavolá znenadání Bůh Samuela. Ten neví, co se děje. Proto jde za Elim. Ten mu po třetím Hospodinově zavolání sdělí, že ho volá Hospodin. Tady je vidět jedna důležitá skutečnost. Hospodin si používá Eliho. Ten je nedokonalý, selhal ve výchově svých synů. Ale je potřebný. A tak je to i v církvi samotné. Bůh si povolává lidi, aby šli jeho cestou. A používá si své všelijak nedokonalé služebníky, aby tyto nové následovníky doprovázeli, aby jim ukazovali cestu. Jak říká apoštol Pavel:  Tento poklad máme v nádobách hliněných. Není to z nás.

Kázání na 18. 1. 2015

Biblická čtení: 1. Samuelova 3, 3b-10.19; 1. Korintským 6, 12 - 20; Jan 1, 43 - 51

 

Sestry a bratři,

            v dnešním starozákonním a evangelijním čtení jsme vyslechli příběhy o tom, jak si Bůh povolává své služebníky.

            Elí, Hospodinův kněz nebyl schopen zaručit pokračování služby Hospodinu ve svých synech. Proto si Hospodin povolává Samuela, syna Chany, vymodlené dítě.

            V tichu, když to nikdo nečeká, zavolá znenadání Bůh Samuela. Ten neví, co se děje. Proto jde za Elim. Ten mu po třetím Hospodinově zavolání sdělí, že ho volá Hospodin.

            Tady je vidět jedna důležitá skutečnost. Hospodin si používá Eliho. Ten je nedokonalý, selhal ve výchově svých synů. Ale je potřebný. A tak je to i v církvi samotné. Bůh si povolává lidi, aby šli jeho cestou. A používá si své všelijak nedokonalé služebníky, aby tyto nové následovníky doprovázeli, aby jim ukazovali cestu. Jak říká apoštol Pavel:  Tento poklad máme v nádobách hliněných. Není to z nás.

            A i evangelijní oddíl mluví o povolání Božích služebníků. Ježíš si na počátku svého působení povolává své učedníky. Ježíš jde do Galileje. Ta sama o sobě nemněla v těch dobách mezi zbožnými židy moc dobrou pověst. Ale Bůh, který v Ježíši působil, si povolává své učedníky z různých končin. Není zatížen lidskými předsudky.

 A ten první jmenovaný Filip, hned po první výzvě jde. Filip ihned začíná pro Boha pracovat. Vyhledá Natanaela a svědčí mu. Ovšem Natanael je přemýšlivý hledající člověk. Říká si -Co může vzejít dobrého z Nazareta. Nazaret tehdy asi i v jinak ne příliš oblíbené Galileji neměl moc dobrou pověst. Filip mu ale říká -pojď a přesvědč se. A Natanael nakonec zjistí, že v Ježíši působí Bůh, který jej dobře zná. Poznává, že se setkal s někým, kdo jej zná, kdo mu rozumí, kdo má pochopení pro jeho otázky, pro jeho upřímnost.

            Oba dva dnešní texty, jak ten starozákonní, tak i evangelijní nám mají mnoho co říci do našeho života s Bohem. Bůh nás povolává, volá, často znenadání, v tichu, když to nečekáme. Jak vidíme v případě natanaela je to pro nás nepochopitelné, nepravděpodobné.

Boží volání přichází často z míst, odkud bychom to nečekali. Bůh nedá na lidské představy a očekávání. Používá si, koho chce. Tak jako v případě Samuelově cesta vede skrze všelijak nedokonalé lidi v církvi. Ti jsou potřební, bez nich se neobejdeme.

            Můžeme se podobně jako Natanael ptát. Bůh má rád ty, kdo ho upřímně hledají. Nejsou mu nepříjemné žádné naše zvídavé pochybovačné otázky. Ne, víra a pochybnost jsou rodné sestry. Ba dokonce se dá říci, že víra se skrze pochybnosti tříbí, roste, prohlubuje se.

            Když se přeneseme přes tu nepravděpodobnost míst a lidí, skrze které nás Bůh volá, když se nepohoršujeme nad církví a její nedokonalostí, potom můžeme podobně jako Natanael poznat, že nás volá někdo, kdo nás velice dobře zná, kdo je nám blíže, než my sami sobě. I nám je řečeno -Pojď a přesvědč se, a přesvědčuje se stále znova. Neboj se klást si otázky.

            Ježíš říká Filipovy - uvidíš věci daleko větší -Tak je to i s námi. Ten, kdo jde za Bohem zjeveným v Ježíši z Nazareta, kdo se ptá, nepohoršuje se nad vnější nepravděpodobností a nedokonalostí, ten může poznat a zažít věci nad očekávání veliké, překvapující. Dozví se tak důležité a hluboké věci o sobě i o světě kolem.

 Jsou to však často věci niterné, stěží sdělitelné. I v tomto případě platí, že druhým máme říci na otázku -co z té vaší víry a církve může vzejít dobrého - odpověď - pojď a přesvědč se.

 Amen

Autor: Marek Ryšánek | neděle 1.3.2015 8:00 | karma článku: 5,64 | přečteno: 234x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Ježíš obviněn ze spolupráce s ďáblem. Osvobozující uvědomění si své ubohosti

v dnešním evangelijním čtení máme zachyceno svědectví o tom, že se Ježíš ve svém veřejném působení setkával jak s velikým zájmem a popularitou, tak i s nepochopením a odmítnutím. Výjimkou nebyli ani jeho nejbližší.

7.6.2024 v 13:24 | Karma: 6,00 | Přečteno: 157x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Trojiční neděle? Bůh je vztah!

Dnešní evangelijní příběh se odehrává v noci. V noci přichází hledající Nikodém za Ježíšem. To symbolizuje situace, které zažívám mnohokrát i já sám. Noc a temnota, to je obrazné vyjádření situace...

27.5.2024 v 20:27 | Karma: 6,75 | Přečteno: 160x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Cílem našeho vyučování je láska! Opravdu?

v dnešním evangelijním čtení slyšíme Ježíšova slova, která nám znějí nádherně. Jako si Otec zamiloval mne, tak jsem si já zamiloval vás. Máme v Ježíšově lásce setrvávat.

15.5.2024 v 20:50 | Karma: 6,67 | Přečteno: 146x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,81 | Přečteno: 234x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 295x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17,  aktualizováno  19:38

Statisíce Francouzů v sobotu vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

Velký obrat, kanadská provincie znovu zakázala drogy. Policie byla bezbranná

15. června 2024  19:30

Kanadská provincie Britská Kolumbie se odvrací od své dosavadní politiky, která umožňovala držení...

U Rychnova vykolejil osobní vlak. Provoz je omezen do noci

15. června 2024  19:27

V Rychnově u Jablonce nad Nisou vykolejil v sobotu odpoledne osobní vlak, který mířil z Jaroměře do...

Je fajn se o míru bavit, ale shodu na summitu o Ukrajině Pavel neočekává

15. června 2024  13:36,  aktualizováno  19:08

Švýcarský summit o Ukrajině je podle prezidenta Petra Pavla první možností, jak se na široké...

  • Počet článků 254
  • Celková karma 6,69
  • Průměrná čtenost 296x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik