O radostné ubohosti.

když čtu Bibli, znova a znova jsem fascinován tím, jak realisticky, naprosto bez příkras líčí charaktery biblických postav. Všechny velké postavy v Písmu svatém jsou lidé nedokonalí, padající, pochybující...

Kázání na 13. 9. 2015

Biblická čtení: Izajáš 50, 4 - 9; Jakub 3, 1 - 12; Marek 8, 27 - 38

Sestry a bratři,

            když čtu Bibli, znova a znova jsem fascinován tím, jak realisticky, naprosto bez příkras líčí charaktery biblických postav. Všechny velké postavy v Písmu svatém jsou lidé nedokonalí, padající, pochybující, které Bůh musí přivádět zpět, dává jim nové začátky. Co je, však na nich  důležité, je to, že uznají své chyby, změní své smýšlení a přijmou, znova si uvědomí velikost a nepodmíněnost Boží lásky, což je v Bibli nazváno pokáním.

            To, co z tohoto zjištění vyplývá, je velice osvobozující. Nemusíme být zmateni, ochromeni, znechuceni svojí vlastní nedokonalostí, nedokonalostí církve, všemi jejími skandály. Nikdy to nebylo jiné. Slyšel jsem v rozhovorech Karla Satorii s Markem Váchou na televizi Noe, že Ježíš s tím počítal, když zakládal svoji církev. Apoštolové, kteří určitě byli přitom, když vznikala evangelia, se skrze ně naprosto upřímně přiznávají k tomu, jak jsou nedokonalí, chybují, padající lidé. Vůbec na sebe nejsou pyšní.

            A v kontrastu s tím, jak apoštolové naprosto selhávají, nám vynikne ta neslýchaná, ohromující velikost Boží lásky, milosti. Uvědomme si to, poselství, které vzešlo ze středu chudých, obyčejných, chybujících lidí, kteří jak líčí evangelium a skutky apoštolské měli mezi sebou spory, tak toto poselství během krátké doby naprosto, nevratně změnilo tehdejší svět. A jak už jsem o tom mluvil výše, znova a znova se musím zamýšlet nad tím, jak veliké je Boží milosrdenství velikost evangelia, když církev existuje po dva tisíce let navzdory všemu, co v ní dělo a děje a dokonce se ve světě šíří a roste. Skutečnost církve se svojí nedokonalostí je pro nás výzvou, povzbuzením, nemusíme si na nic hrát, můžeme být sami sebou a přesto vědět, že Bůh s námi počítá, že jsme milováni. A toto můžeme zvěstovat světu kolem nás bez strachu z jinakosti, negativního se vymezování. Nejsme lepší než ti druzí, čelíme stejným problémům.

            Jedním z oddílů, které toto vystihují, je dnešní evangelijní čtení. Petr, největší z apoštolů vyzná Ježíše jako mesiáše, syna Božího selhává, ukáže naprosté nepochopení toho, kým je Ježíš.  Ježíš říká Petrovy: „ Jdi mi z cesty, Satane“. Takže to, co církev a obecně lidské životy ničí, co překáží Boží lásce k tomuto světu, to nejsou nějací vnější nepřátelé, pronásledovatelé. Ne, to jsme my sami. To jsme my sami zejména naše tendence být úspěšní, vyniknout, být uznáván, jinak řečeno ukázat se, být prostě někdo. To je problém Petra a jeho učedníků, to co po staletí spolu s dalšími věcmi ničí církev a obecně lidskou společnost. Petr odmítá to, že by Ježíš měl trpět. Myslí si, že Ježíš bude úspěšný a osvícený diktátor, který jemu a dalším připraví oslňující kariéru. Utrpení se neslučuje s obrazem mesiáše v té době. A Ježíš mu říká: „ jdi mi z cesty, satane“. Jinak řečeno, jdi za mnou. Tvé smýšlení není z Boha, ale z člověka. Jinak řečeno: Nemusíš se snažit někým být, nemusíš usilovat o uznání, ocenění v očích ostatních lidí. Ty už někým jsi. A tvoje ambice, nenaplněná očekávání ti to zabraňují poznat a radovat se z toho, být tím ohromen a fascinován. Ty už někým jsi, i když jsi v životě nic nevykonal. A to co mají jiní navíc, to je jen to co dostali, i když se snaží, studují, pracují. A nemysli si, že se ti utrpení a pády vyhnou. Raději je přijmi!

            Když bych chtěl komentovat ta Ježíšova paradoxní slova o tom, že máme na sebe vzít svůj kříž a ztratit svůj život pro Ježíše udělal bych to asi takhle: „Člověče, sestro, bratře, máš život, byl ti dán život, čas. Tak si toho všímej. I když nás stíhá spousta pohrom trápení, kříž neztrácejme ze zřetele, jak úžasně jsme obdarováni. Vezměme to jak to je, a buďme vděčni za vše to úžasné a krásné. Pokud bychom se snažili dobývat svět, pocty, uznání, tak toto vše ztratíme. Ztratíme svůj nepomíjitelný život, který nám byl od počátku v Bohu dán v pomíjivosti a marnosti tohoto světa.

 Potom, ve vědomí nepomíjitelnosti života, ceny, kterou máme od počátku, kterou nám Bůh skrze evangelium připomíná, můžeme ukázat cestu lidem kolem nás, kteří život ztrácejí. Teď jsem slyšel zajímavou definici mystika: To není člověk, který zažívá zvláštní, zázračné stavy. Je to někdo, kdo ve všednosti, obyčejnosti zahlédne jak je vše nesamozřejmé, zázračné. Takový člověk dosáhne to poznání, ke kterému došel Izajáš - Panovník Hospodin je moje pomoc, proto nemohu být potupen - víme kdo jsme u Boha. Z něj můžeme čerpat svoji hodnotu a přijetí. To je základem pro vnitřní proměnu, která je základem pro to, abychom spory a hádkami, tím jak spolu jednáme, si vzájemně neničili život, jak o tom píše apoštol Jakub.

Amen

 

Autor: Marek Ryšánek | pátek 18.12.2015 17:59 | karma článku: 9,44 | přečteno: 251x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Ježíš obviněn ze spolupráce s ďáblem. Osvobozující uvědomění si své ubohosti

v dnešním evangelijním čtení máme zachyceno svědectví o tom, že se Ježíš ve svém veřejném působení setkával jak s velikým zájmem a popularitou, tak i s nepochopením a odmítnutím. Výjimkou nebyli ani jeho nejbližší.

7.6.2024 v 13:24 | Karma: 6,00 | Přečteno: 157x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Trojiční neděle? Bůh je vztah!

Dnešní evangelijní příběh se odehrává v noci. V noci přichází hledající Nikodém za Ježíšem. To symbolizuje situace, které zažívám mnohokrát i já sám. Noc a temnota, to je obrazné vyjádření situace...

27.5.2024 v 20:27 | Karma: 6,75 | Přečteno: 160x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Cílem našeho vyučování je láska! Opravdu?

v dnešním evangelijním čtení slyšíme Ježíšova slova, která nám znějí nádherně. Jako si Otec zamiloval mne, tak jsem si já zamiloval vás. Máme v Ježíšově lásce setrvávat.

15.5.2024 v 20:50 | Karma: 6,67 | Přečteno: 146x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,81 | Přečteno: 234x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 295x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

Čokoládová holčička osladila život v SSSR. Boj o svou tvář ale prohrála

16. června 2024

Seriál Kdo by neznal Aljonku. Nejslavnější ruská čokoláda je na trhu už téměř šedesát let a její věhlas...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, slíbil Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....

  • Počet článků 254
  • Celková karma 6,69
  • Průměrná čtenost 296x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik