Když je náboženství navrch huj uvnitř fuj...

 četli jsme varování před špatně zaměřenou či motivovanou zbožností, která se míjí svým cílem. U proroka Amose je kritizovány oběti. Bůh v nich nemá zalíbení. To, co Bůh požaduje, to je právo a spravedlnost. 

Ekumenické bohoslužby 24. 1. 2019

biblická čtení: Amos 5, 22 – 25; Lukáš 11,37-44

 v dnešních dvou biblických čteních jsme četli varování před špatně zaměřenou či motivovanou zbožností, která se míjí svým cílem. U proroka Amose je kritizovány oběti. Bůh v nich nemá zalíbení. To, co Bůh požaduje, to je právo a spravedlnost. V té době to bylo často jinak. Byla doba hospodářské prosperity. Mnozí lidé chtěli víc a víc bohatnout třeba i na úkor chudých. Nacházíme zde mnoho styčných bodů se současnou situací.

V Palestině, Ježíšovi stejně tak jako v jiných zemích, bylo ve starověku spousta chudých, třeba i nemocných lidí. Lidé nemocní byli kulticky nečistí. Podle tehdejších představ bylo jejich onemocnění trestem za jejich hříchy a provinění. Zbožný člověk se jich ani nedotkl, aby se kulticky neznečistil. To vidíme například v onom známém podobenství o milosrdném Samařanu, kde přepadeného a zbitého chudáka minou kněz a levita - účastníci náboženského provozu. Ujme se ho Samařan. Pro tehdejší zbožné židy to byl ten nejopovrhovanější, nejhorší nepřítel.

 Ježíš právě u těch lidí dbajících na přesnou precizní zbožnost kritizuje, že nedbají o lásku a spravedlnost, kterou žádá Bůh. Zbožný farizeus se podivil, že se Ježíš neomyl. Ježíš prostě bořil porušoval zaběhaná pravidla. Kdykoli někomu pomohl nebo někoho uzdravil, vždycky to bylo porušení tehdejších společenských a náboženských pravidel. Stýkal se s nečistými opomíjenými lidmi. Celníky, nevěstkami, pohany. Jedl a pil s nimi. Tím ukazoval, že Bůh má zájem o všechny. Nikdo z jeho péče není vyňat. Ježíš tím ukazoval na to, že cílem má být spravedlnost a láska. Jak už jsem říkal, jejich absenci vyčítá v dnešním evangeliu. Ježíš ukazuje farizeovi, že pokrm se stane čistým ne tím, že hojíme s omytýma rukama, ale tím, že je rozdán chudým.

Ono je to ale tak, že je jednodušší dbát na přesná kultická pravidla. Člověk si tak může hromadit svoje záznamy o tom, jak se mu daří, jak vše dodržuje. Někdy to může být i útěkem před tím, abychom se museli vyrovnat s bídou a utrpením tohoto světa a vlastní bezmocností Motivací k takovému jednání může být obyčejná sebestřednost, snaha poukázat na vlastní dokonalost. Na to Ježíš ukazuje obrazem o zapomenutých hrobech. Motivace ke zbožnosti může být velice temná. Zlo se nejlépe činí ze zbožných pohnutek.

Příliš často se stávalo a stává, že zbožnost, rituály se stávají něčím samoúčelným, něčím, čím si my sami dokazujeme svoji hodnotu, vlastnictví pravdy, jako bychom si u Boha chtěli něco zasloužit. A ti kdo je nerespektují, nebo jsou jiní, jakoby nás nebyli hodni. A tak nám často uchází, že všechny rituály zbožnost mají být prostředkem k tomu, abychom si uvědomili velikost Boží lásky a naši nedokonalost a bezmocnost. Tento nebetyčný kontrast nás potom nejlépe motivuje k tomu, co má být skutečným účelem celého duchovního života. A co je tím cílem? Apoštol Pavel píše v epištole Galatským: „ jedni druhých břemena neste, tak naplníte zákon Kristův.“ V epištole Římanům: „Vybízím vás, bratří, pro Boží milosrdenství, abyste sami sebe přinášeli jako živou, svatou, Bohu milou oběť; to ať je vaše pravá bohoslužba.“ V Listu Timoteovi:“ Cílem našeho vyučování je láska z čistého srdce, z dobrého svědomí a z upřímné víry. Od toho se někteří odchýlili a dali se na prázdné řeči. Chtějí být učiteli zákona a nechápou ani svá vlastní slova ani podstatu toho, o čem s takovou jistotou mluví.“ Apoštol Jakub napsal: „ Pravá čistá zbožnost před Bohem znamená pamatovat na vdovy a sirotky v jejich soužení a chránit se před poskvrnou světa.“ Takže to, že se setkáváme v kostelech to vlastně není bohoslužba. To je jenom příprava na tu skutečnou bohoslužbu. A tou skutečnou bohoslužbou je dělat v životě to, co je potřeba, pro toho, kdo to potřebuje a tehdy, kdy to potřebuje. A Ježíš sám říká -cokoli jste učinili jednomu z těchto mých nepatrných, mě jste učinili. Ano, církev, pomocí charity, diakonie a mnohými jinými způsoby pomáhá chudým a potřebným. Ovšem chudoba je i jiného druhu. Je spousta lidí osamocených, ztrápených, postrádajících smysl života. A ti potřebují společenství, doprovázení, pochopení. Nachází mezi námi místo? Jsme opravdu následovníky Syna člověka, který se opásal a myl nohy? Ptejme se sami sebe, jestli to není tak, že na trpící tohoto světa, kteří hledají lásku, přijetí, doprovázení klademe břemena, která prostě nemohou splnit? A tak jdou raději jinam. Kdysi jsem četl názor, že tím, že se církev ne vždy dostatečně zastávala práv chudých, utlačovaných vyklidila místo pro dva strašlivé režimy dvacátého století – nacismus a komunismus. Velmi často se mi stává, že když potkám nějakého slušného, laskavého člověka, je to často bývalý člen nějaké církve, který se v ní zklamal a teď je z něj agnostik – člověk, který neví, jestli Bůh je nebo není. Ve videu od Vojtěcha Kodeta jsem viděl, jak si stýská na služebníky církve, kteří jsou precizní za stolem Páně a kazatelnou, ale chladní ve styku s lidmi. Misericordia, misericordia slyšel jsem opakovat papeže Františka, když mluvil s lítostí o lidech, kteří odešli z církve, protože tam s nimi bylo špatně zacházeno.

Kladu si otázku na co je tolik církví, které spolu ani třeba nechtějí spolupracovat, když slyším o případu dvou starších lidí, kteří společně spáchali sebevraždu, protože se báli budoucnosti a samoty. Jeden takový manželský pár jsem i pohřbíval. Příliš často platí, že ten, kdo má v životě opravdové potíže, raději z církve odejde, aby měl klid.

Je to pochopitelné, že se často míjíme cíle duchovního života. Tím je totiž smrt ega – poznání velikosti Boží lásky a vlastní nedokonalosti. A tak nechme se našeho Pána, aby nás tímto procesem, provedl. Je to cesta, která vede i skrze bolest a utrpení – kříž. Je to ale cesta ke svobodě, radosti, kterou nám nikdo nevezme a která není vykoupená neštěstím druhých.

Amen

Autor: Marek Ryšánek | sobota 26.1.2019 17:34 | karma článku: 14,94 | přečteno: 637x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Trojiční neděle? Bůh je vztah!

Dnešní evangelijní příběh se odehrává v noci. V noci přichází hledající Nikodém za Ježíšem. To symbolizuje situace, které zažívám mnohokrát i já sám. Noc a temnota, to je obrazné vyjádření situace...

27.5.2024 v 20:27 | Karma: 6,69 | Přečteno: 147x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Cílem našeho vyučování je láska! Opravdu?

v dnešním evangelijním čtení slyšíme Ježíšova slova, která nám znějí nádherně. Jako si Otec zamiloval mne, tak jsem si já zamiloval vás. Máme v Ježíšově lásce setrvávat.

15.5.2024 v 20:50 | Karma: 6,67 | Přečteno: 144x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,81 | Přečteno: 233x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 295x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 245x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Podruhé za týden. KLDR do Jižní Koreje opět poslala balóny s odpadky a výkaly

1. června 2024  16:16

Severní Korea poslala přes ostře střeženou hranici do Jižní Koreje další balóny s odpadky a výkaly,...

Nový masivní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31,  aktualizováno  16:14

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

Slovenský ministr vnitra Šutaj Eštok je po Pellegrinim novým předsedou Hlasu

1. června 2024,  aktualizováno 

Vládní stranu Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) na Slovensku nově povede Matúš Šutaj Eštok. Funkci...

Senioři chtějí technologiím rozumět, motivuje je status „cool babičky“, říká expert

1. června 2024

Premium Čeští senioři stále více používají moderní technologie a mají zájem se v tom zdokonalovat. Nástroje...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 253
  • Celková karma 6,80
  • Průměrná čtenost 296x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik