Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

Kázání na 7. 4. 2024- Druhá neděle velikonoční

Biblická čtení: 1. Petrův 1, 3-9; Jan 20, 19-31

Biblická čtení je možno si přečíst zde: www.biblenet.cz

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří.
Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel. Učedníci za sebou zavřeli dveře. Strach před nepřáteli je dohnal k tomu, že se schovali v jakémsi domě. Možná teď rozumějí Petrovi, který ze strachu Ježíše zapřel. Také se bojí. Co všechno se ještě může stát? Půjdou po nich jako po Ježíšovi?
Celá situace je bezvýchodná. Učedníci jsou zklamáni. Ježíš přece říkal, že přijde, že ho učedníci zase uvidí, že se zármutek změní v radost, že jim daruje pokoj, o jakém se celému světu ani nesní, že učedníky pošle do světa… Domnívali se, že přijde jako vojevůdce a porazí římské utlačovatele. Učedníci si mysleli, že budou ministry v jeho vládě. Nic z toho se nesplnilo. Ježíš tu není, učedníci cítí jen zármutek a strach, nejdou do světa. Zavřeli se před světem v místnosti.
Tolikrát jsme slyšeli o radosti, o pokoji, o lásce, a přece se stále znovu ocitáme jako za zavřenými dveřmi. Svírá nás úzkost. Bůh jakoby neslyšel naše prosby, neodpovídá, mlčí. Jsme sami, neklidní, ve stresu, uzavření. Za dveřmi svých místností a bytů, za zavřenými dveřmi svých všelijak zraněných srdcí.

Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel. Ježíš vchází do místnosti plné vystrašených učedníků. Nepřekážejí mu zamčené dveře. Nepotřebuje, aby mu otevřeli, tuší, že s ním už nikdo nepočítá. A přece vchází. Vchází i tam, kde se po něm nikdo neptá. Vzkříšený Ježíš dokáže vstoupit do zamčených domů i do zabarikádovaných duší. Vchází tam, kde lidé s ničím nepočítají, vědí o svém selhání. Vědí, že nemají Bohu co nabídnout a vlastně od něj nic nechtějí.
A těmto lidem, kteří s ničím nepočítají, těm kteří selhali a opustili jej říká: „Pokoj vám.“ Do místnosti plné strachu a nejistoty přináší Ježíš pokoj. A ukazuje učedníkům svoje ruce a bok. Ten, kdo vstoupil přes zavřené dveře, není nějaký přelud, přízrak, vidina. Je to ten Ježíš, který visel na kříži. Jeho utrpení bylo skutečné, zanechalo po sobě stopy na jeho rukou a v jeho boku.

Vzkříšení je tajemství. A učedníci jsou jeho svědky. Setkávají se se vzkříšeným Pánem v neslavné chvíli. Zamčení, ztracení ve svém strachu. Ale právě v takových situacích se k nám Bůh přibližuje. Když ví, že jsme sami, že se trápíme nad svými ztroskotanými nadějemi, když počítáme všechna svá selhání a chybí nám odvaha k dalšímu kroku. Tehdy poznáváme, že nemáme nic svého. Vše co máme je od něj. A z toho může vzejít pokoj.

I já jsem to prožil. V nedávné době jsem se ocitl za zamčenými dveřmi psychiatrické léčebny. Cítil jsem naprostou beznaděj. Měl jsem pocit, že jsem víru v Boha naprosto ztratil, považoval jsem ji za pouhou autosugesci. Bůh však byl se mnou. Z deprese a pocitu naprosté beznaděje jsem se začal dostávat, až jsem opět nalezl sílu k modlitbě za to, abych chtěl zase žít.
Učedníci se radují, když Ježíše vidí. Strach a zármutek člověka není definitivní. I strach může zmizet a zármutek se najednou a nečekaně může změnit v radost.

„Pokoj vám“. Jakoby to jednou nestačilo, Ježíš opakuje běžný pozdrav. Pokoj vám. To není jenom pozdrav. Pokoj vzkříšeného Krista skutečně odnímá strach a úzkost. Zbavuje nervozity a stresu. Ukazuje se totiž, že se k němu můžeme vrátit vždy a všude. Jeho zdroj totiž není závislý na nás, naší dokonalosti, na tom zda a jak plníme podmínky.
To není pokoj, jaký dává svět. Pokoj se světem je podmíněný. Svět, lidé, člověk touží po pokoji, ale není schopen ho zařídit, nařídit, zavést. Mnozí politici a vůdcové mluví o pokoji a pořádku. Ale, k čemu to vede, je to nakonec často pouze lhostejnost. Nebo to bývá vynucenýklid plynoucí ze zastrašení protivníků, potlačení jiných názorů.

Svět neumí darovat pokoj. Svět neumí pokoj dát, ale nemůže naštěstí Boží pokoj plynoucí ze spočinutí v Bohu, ani vzít, umlčet a zničit. Můžeme vědět, že přijetí Bohem, který je láska je nepodmíněné. Není závislé na tom, jak jsme úspěšní, jestli splňujeme trendy, módu. Pokoj s Bohem je trvalý. Máme zaslíbení, že trvá i přes hranice smrti.
Kristův pokoj vrací člověka zpátky do života. Otevírá nás životu. Tento pokoj roste z důvěry, že jsme stáli Kristu za to, aby pro nás zemřel. Že jsme zachráněni, jsme milováni, že můžeme žít, aniž bychom neustále vlekli za sebou všechny své viny. Můžeme odpustit sami sobě a i druhým. Odpuštění, to není něco, co je přikázané. Je to životní nutnost. To co nás nejvíce ničí je to, když znova a znova prožíváme situace, ve kterých nám někdo ublížil.

Každý den se smíme probouzet s pokojnou důvěrou, že máme na světě své místo a svůj úkol a že pro něj také dostaneme dost sil.
Kristův pokoj mění také naše postoje, náš pohled na věci, na lidi, na svět. Pokoj nezaslepuje naše oči. Právě s ním vidíme, co je špatné, co je zvrácené, kde je třeba spravedlnosti a kde milosti. Pokoj neukolébává, ale zostřuje náš zrak.

Ježíš ani svoje učedníky nenechá v klidu. Posílá je ven. Budou muset otevřít zavřené dveře, vyjít mezi lidi a něco dělat. Učedníci se stávají vyslanci vzkříšeného Krista, skutečnými apoštoly. Mají povědět ostatním, co prožili. Že jejich Pán je živý, že strach se proměnil v radost, ustrašená nehybnost se změnila v pohyb.
To není lehký úkol. Učedníci pro něj potřebují nějakou výbavu. A Ježíš jim dává Ducha svatého. Vdechuje jim ducha, který z nicoty tvoří život. Ducha, který učedníky vyvede z jejich uzavřenosti zpátky do života. Duch je vlastně láska plynoucí z poznání nebetyčného kontrastu. Je to kontrast mezi malostí, sebestředností a sobectvím nás lidí. To kontrastuje s velikostí Boží lásky, v Kristu. Ten přichází k zděšeným učedníkům. Nic nevyčítá, nemstí se. Jeho odpuštění, posila a povzbuzení místo trestu z učedníků, svárlivých, hrubých a sebestředných lidí vytváří sebeobětující se posly nepodmíněné lásky. Oživí jejich zchromlé nohy, jejich unavenou mysl. Naplní je pohybem, odvahou, otevře je pro nové věci. Mají lidem říct, že existuje odpuštění.
V učednících bude pokračovat dílo, které začal Ježíš. Budou mluvit o odpuštění i v Ježíšově jménu odpouštět. Odpuštění není nic laciného, to je něco, co bolí a stojí úsilí, po čem někdy marně toužíme. Ale právě v odpuštění se skrývá nový začátek, odpuštění je začátek života. Tam, kde odcizení a uzavřenost zatarasily naše cesty k Bohu i k lidem, tam může odpuštění udělat prostor pro nové věci. Pro lásku, nové pochopení, pro pokoj.

Jeden učedník tomu však nevěřil. Tomáš potřebuje vidět, že to nebyl přelud. Byl opravdu vzkříšen Ježíš, který byl zabit. A Ježíš k němu přichází a ukazuje mu své rány. Říká tím: „ Přes to co se stalo, byl jsem vzkříšen. Můj otec jedná, i když vás život uštědřuje rány. Nebojte se.“

Vzkříšený Ježíš se nenechá odradit zavřenými dveřmi našich domů a srdcí. Vchází do nich a nese pokoj, lásku a odpuštění. To jsou síly, které dovedou proniknout i neprostupné zdi.
Kristus za námi přichází ve chvílích, kdy je nám zle a schováváme se za zavřené dveře. Naši úzkost mění v radost. Vyhání neklid a naplňuje nás svým pokojem. Vdechuje nám ducha života a posílá nás ven. Abychom nesli pokoj tam, kde pokoj není, abychom zvěstovali odpuštění tam, kde jsou lidé ztrápení vinou. Kristus žije. I my smíme žít a zvěstovat všude, že život má přednost před smrtí, že láska, odpuštění, víra a naděje, to vše je silnější než smrt.

Amen.

Autor: Marek Ryšánek | středa 10.4.2024 18:16 | karma článku: 7,44 | přečteno: 294x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,81 | Přečteno: 228x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma: 7,22 | Přečteno: 235x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Odkud byla Ježíšova moc? Boj s démony v nás.

V dnešním evangelijním čtení jsme slyšeli o tom, že Ježíš vešel do synagogy v Kafarnau. A lidé žasnou. Tento vlastně ještě mladý muž, syn tesařův, učí jako ten, kdo má moc.

29.1.2024 v 18:48 | Karma: 10,48 | Přečteno: 444x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:35

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

Po honičce a schovávané na půdě našli policisté u řidiče doma pěstírny konopí

30. dubna 2024  13:32

Řidič, který bez řidičáku ujížděl policistům v Hradci Králové polem a hlídka ho poté našla na půdě...

Zostřená bezpečnost bude v Česku kvůli MS do konce září, oznámil Rakušan

30. dubna 2024  13:30

Do 30. září budou v ČR posílená bezpečnostní opatření kvůli MS v hokeji a dalším sportovním akcím,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 251
  • Celková karma 6,93
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik