Ještě jednou o vánocích -kázání druhé neděle po vánocích.

Evangelijní biblické oddíly jsou svojí zvěstí natolik bohaté, že je nestačí probrat při jednom kázání. Je v nich uloženo svědectví, vyznání, které nás může stále znova a pokaždé nově naplňovat radostí a vděčností.             Zvláště je to vidět na biblických čteních spojených se zvěstí vánoc. Autoři ekumenického kazatelského plánu proto znova zařadili na dnešní druhou neděli po vánocích oddíl z evangelia podle Jana, který by již z větší části základem kázání na Boží hod vánoční.             Evangelista Jan nám v něm svědčí o tom, že podstatou vánoc a vlastně celého křesťanství a vlastně je to, že Bůh se sklání ke svému stvoření. Z veliké lásky sestupuje na úroveň lidí, zjevuje se v podobě služebníka. 

Kázání na 4. 1. 2015

Biblická čtení: Jeremjáš 31, 7-11; Efezským 1, 3-14; Jan 1, 10-18

Sestry a bratři,

            Evangelijní biblické oddíly jsou svojí zvěstí natolik bohaté, že je nestačí probrat při jednom kázání. Je v nich uloženo svědectví, vyznání, které nás může stále znova a pokaždé nově naplňovat radostí a vděčností.

            Zvláště je to vidět na biblických čteních spojených se zvěstí vánoc. Autoři ekumenického kazatelského plánu proto znova zařadili na dnešní druhou neděli po vánocích oddíl z evangelia podle Jana, který by již z větší části základem kázání na Boží hod vánoční.

            Evangelista Jan nám v něm svědčí o tom, že podstatou vánoc a vlastně celého křesťanství a vlastně je to, že Bůh se sklání ke svému stvoření. Z veliké lásky sestupuje na úroveň lidí, zjevuje se v podobě služebníka.

            Nedávno jsem viděl na televizi NOE naprostou náhodou video s kardinálem Špidlíkem. Tento boskovický rodák dával duchovní cvičení samotnému papeži. Byl znám tím, že jeho hluboké teologické znalosti a opravdu široký rozhled se projevovali prostotou, skromností a velmi srozumitelným vyjadřováním. A v onom pořadu vzpomínal na své setkání s buddhistkou. Mluvil o tom, že skoro na všem se můžeme shodnout. Spojují nás etické normy. Křesťané jako buddhisté mají podobnou cestu modlitby, rozjímání či jinak řečeno meditace.  Kardinál Špidlík ale zmínil jeden bod, kterým může křesťanství výjimečným způsobem sloužit. Buddhismus se snaží směřovat k Bohu, který je nedosažitelný a neosobní. Ale evangelium nám svědčí, jak o tom mluví i náš dnešní oddíl, o Bohu, jenž se vtěluje, kterého potkáváme v těch neobyčejnějších věcech. Podstatou vánoc je zvěst  Bohu, který proto, aby ukázal svoji velikou lásku, a milost působí prostřednictvím služebníka v prostředí nejhlubší bídy, utrpení.

            V Ježíši z Nazareta ukázal Bůh svoji podstatu, kterou je láska. V něm, který podle svědectví evangelia byl s Bohem plně v souladu se ukázala Boží milost, to jak se Bůh snaží ukázat svoji věrnost, to že je tu pro nás – abychom se pro něj dobrovolně a z vděčnosti rozhodli. Svět jej však nepřijal. Jeho vlastní jej nepoznali. Lidé, kteří po staletí četli svědectví Písma svatého o Bohu, který se znova a znova sklání ke svému stvoření a ke svému lidu tento projev Boží lásky nepochopili a nepoznali. Ti, kteří jej pochopili, přijali, dali Bohu za pravdu, ti mají moc stát se Božími dětmi. Ti, kteří chtějí jít cestou milosti, vděčnosti lásky, v těch a skrze ně Bůh doslova pokračuje ve svém stvořitelském díle. Ti v tomto světě ztělesňují Boží podstatu, která je jinak nepoznatelná – Boha nikdo nikdy neviděl, syn Boží nám o něm řekl. Milující, milostivý Bůh v tomto světě není automaticky, sám od sebe poznatelný. Ztělesňují jej, zpřítomňují lidé, kteří jdou cestou Ježíšovou.

            To je důležité. Těm, kteří jej přijali a věří v jeho jméno, dal moc stát se Božími dětmi, Božími dětmi, které se narodili z Boha –těmi ve kterých Bůh sám pokračuje ve svém stvořitelském díle, těmi, kteří ukazují světu na Boží milost a lásku. Přijmout a věřit v Ježíšovo jméno ale neznamená přijmout nějakou nauku, soubor učení. Znamená to především pokorně kráčet po Boží cestě služby, odpuštění, kdy onu obětavost, snahu o odpuštění vztahujeme na sebe, projevujeme se tak vůči ostatním bez toho, abychom si po nich něco nárokovali, něco od nich očekávali. Znamená to být si vědom svých nedostatků, přiznávat jej, neutíkat od nich, i když to může být bolestné. Protože, když jsme přijali, že jsme Boží děti, potom můžeme své nedostatky přijmout, uvědomit si je, nenechat se jimi ochromit a pracovat na nich.

            Ano i na nás se mohou vztahovat slova evangelia – nepřijali jej. Můžeme se setkat s nepochopením, nepřijetím, bolestí. Když však přijmeme Ježíšovu cestu, můžeme žít život plný milosti a pravdy naplněný vděčností při všem co nás třeba i bolestného potká.

 Amen

            

Autor: Marek Ryšánek | pátek 27.2.2015 8:00 | karma článku: 0 | přečteno: 98x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Ježíš obviněn ze spolupráce s ďáblem. Osvobozující uvědomění si své ubohosti

v dnešním evangelijním čtení máme zachyceno svědectví o tom, že se Ježíš ve svém veřejném působení setkával jak s velikým zájmem a popularitou, tak i s nepochopením a odmítnutím. Výjimkou nebyli ani jeho nejbližší.

7.6.2024 v 13:24 | Karma: 6,00 | Přečteno: 157x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Trojiční neděle? Bůh je vztah!

Dnešní evangelijní příběh se odehrává v noci. V noci přichází hledající Nikodém za Ježíšem. To symbolizuje situace, které zažívám mnohokrát i já sám. Noc a temnota, to je obrazné vyjádření situace...

27.5.2024 v 20:27 | Karma: 6,75 | Přečteno: 160x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Cílem našeho vyučování je láska! Opravdu?

v dnešním evangelijním čtení slyšíme Ježíšova slova, která nám znějí nádherně. Jako si Otec zamiloval mne, tak jsem si já zamiloval vás. Máme v Ježíšově lásce setrvávat.

15.5.2024 v 20:50 | Karma: 6,67 | Přečteno: 146x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,81 | Přečteno: 234x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 295x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

Čokoládová holčička osladila život v SSSR. Boj o svou tvář ale prohrála

16. června 2024

Seriál Kdo by neznal Aljonku. Nejslavnější ruská čokoláda je na trhu už téměř šedesát let a její věhlas...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, slíbil Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....

  • Počet článků 254
  • Celková karma 6,69
  • Průměrná čtenost 296x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik