Jak nebýt hluchoněmý....

dnešní oddíl nám zní, jako svědectví o tom, že Ježíš byl zdatným léčitelem. To je ale pouze jedna rovina tohoto příběhu. Líčení Ježíšových zázračných uzdravení jsou znameními, které, nám chtějí sdělit hlubší pravdy o Božím díle

Kázání na 6. 9. 2015

biblická čtení: Izajáš 35,4 - 7; Jakub 2, 14 - 18; Marek 7, 31 – 37

Sestry a bratři,

            dnešní oddíl nám zní, jako svědectví o tom, že Ježíš byl zdatným léčitelem. To je ale pouze jedna rovina tohoto příběhu. Líčení Ježíšových zázračných uzdravení jsou znameními, které, nám chtějí sdělit hlubší pravdy o Božím díle mezi námi. Ano, Bůh může skrze modlitbu pomoci v uzdravení nemocného člověka, i hluchoněmého. Ovšem často je to tak, že se za někoho modlíme a k uzdravení nedojde. Avšak více než fyzické nemoci nás sužují narušení našeho životního směřování, vztahů s ostatními lidmi i s Bohem.

             Ježíš prochází územím Dekapole, nebo jak říkají kraličtí územím Desetiměstí. V té době toto území obývali pohané. I okolní oddíly o víře syrofenické ženy a o nasycení 4 000 mluví o působení mezi pohany. Evangelista tak dává do kontrastu Ježíšovi problémy a nepřijetí mezi židy a jeho úspěšné působení mezi pohany. Ti z pohledu tehdejších zbožných židů byli nečistí, nevěřící, nehodni toho, aby se s nimi zbožný žid stýkal. Evangelista tím dává najevo, že evangelium Boří přehrady mezi lidmi, i ty náboženské.

             V tomto příběhu Ježíš potkává hluchoněmého člověka. Takové postižení znamená citelné omezení životních možností. Odborníci se shodují, že být hluchoněmý znamená ještě větší vyřazení ze společnosti než být nevidomý. V tehdejší době, kdy ještě zřejmě neexistovala znaková řeč, bylo postavení tohoto člověka ještě mnohem horší než dnes.    

            Naštěstí byli lidé, kterým nebyl lhostejný. Ti jej přivedli za Ježíšem. Ten ho vzal stranou a uzdravil jej. Nedokážu přesně vysvětlit význam úkonů, které při tom prováděl. Důležité je, že tím hluchoněmého vrátil do společnosti ostatních lidí.

             Jak už jsem říkal, tento příběh se stal mezi pohany. I my dnes žijeme vlastně v pohanské zemi. Ano, naše země je i přes svoje hluboké křesťanské kořeny v podstatě pohanská.

            Každý z nás je do jisté míry postižen jako hluchoněmý z tohoto podobenství. Neslyšíme se navzájem, nerozumíme si.  Zapomínáme se ztišit, aby k nám mohl promlouvat Bůh. Setkali jsme se s lidmi, kteří nás přivedli k Bohu, který se zjevil v Ježíši z Nazareta. I my máme být průvodci lidí na cestě k setkání ostatních lidí s  naším Pánem.

            Než Ježíš hluchoněmého uzdravil, vzhlédl k nebi a povzdechl. Hluchoněmý se sám nemohl modlit, nemohl volat k Bohu. Ježíš to povzdechnutím a vzhlédnutím k nebi udělal za něj. Ono jediné upřímné povzdechnutí k Bohu je cennější, než sáhodlouhé vyumělkované modlitby. I pro nás, všelijak hluchoněmé Ježíš vzdychá. Jeho Duch za nás lká nevyslovitelným lkáním. Je naším přímluvcem u Boha a zoufá si nad tím, že se neobracíme k Bohu, abychom i my mohli uslyšet Effatha, otevři se.

            Když se najdou lidé, které Ježíš jejich neschopnosti slyšet Boží hlas zbavil, kterým pročistil uši, potom k němu přivedou k němu dalšího člověka. Ježíš se jej v tichu a klidu se pak člověka dotkne svým Duchem. To zřejmě symbolizují ony Ježíšovy úkony při uzdravování. Pak máme uši pro slyšení evangelia, pro svědectví o Boží lásce mezi námi. Kdo má vnímavé uši pro Boží zvěst, ten posléze začne Boha chválit i svými ústy.

            Avšak spolu se schopností slyšet evangelium dává Bůh skrze Ducha svatého i další důležitou schopnost vnímání. Učí nás všímat si lidí kolem, jejich problémů, starostí, potřeb. A učí nás také komunikovat s nimi tak, aby to vedlo k pokoji, aby jednání s druhými lidmi měla smysl, nevedla k rozbrojům a hádkám, ale naopak k porozumění a pokoji.

            Tak jako se lidé tehdy divili, když viděli zázrak, tak se i dnes mohou divit a žasnout, když uvidí změny, jaké může Boží Duch učit v životě člověka. Navzdory Ježíšově zákazu se zvěst o uzdravení hluchoněmého všude roznesla. Když Ježíš dnes odstraní z života člověka hluchotu a němotu projevující se nezájmem o potřeby bližních a vzájemným neporozuměním, je to nejlepší svědectví.  František z Assisi říkal, že máme kázat evangelium stále a když to bude potřeba, tak i slovy. Matku Terezu mnozí obviňovali, že podmiňovala pomoc potřebným přijetím křesťanské víry. Není ale prý znám jediný případ, kdy by se tak dělo. Říkala svým sestrám, že nemají o Kristu mluvit. Mají Krista přinášet tím, jaké jsou.

             I to, že dnes žijeme v podstatě v pohanské zemi je určitě  z velké části způsobeno tím, že se křesťané neobraceli k Bohu, nepozvedali své oči k nebi. Bůh nemohl otevírat jejich uši k slyšení evangelia a k vnímavosti pro potřeby druhých lidí. Nemohl uzdravit jejich jazyk, dát jim vhodná slova pro zvěstování evangelia. Když lidé nenalezli v církvi to, co hledali, pochopení pro své potřeby, pravé slovo v pravý čas, obrátili se jinam. Uctívání Hospodina nahradilo uctívání nejrůznějších model, jako jsou zdánlivě neomylné ideologie, vůdcové, majetek atd.

Mluví se dnes o konci brzkém křesťanství. Protože je však původcem křesťanské víry Bůh, který je věčný, jsou tyto předpovědi mylné. Neskončí křesťanství jako takové. Skončí křesťanství, do sebe uzavřené, církev nenaslouchající svému Pánu ani lidem kolem. Zánik čeká církev, která si nenechává Duchem svatým pročistit uši a rozvázat jazyk, církev spoléhající se sama na sebe, na lidské zdroje. Cesta, jak předejít tomuto nebezpečí spočívá v obnově společenství s naším Pánem. On se nás chce dotýkat, otevírat nám uši pro slyšení Božímu slovu i našim bližním. On nám chce také rozvázat jazyk pro komunikaci se světem kolem nás.

                                                          Amen

 

Autor: Marek Ryšánek | středa 9.9.2015 11:34 | karma článku: 9,05 | přečteno: 364x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Ježíš obviněn ze spolupráce s ďáblem. Osvobozující uvědomění si své ubohosti

v dnešním evangelijním čtení máme zachyceno svědectví o tom, že se Ježíš ve svém veřejném působení setkával jak s velikým zájmem a popularitou, tak i s nepochopením a odmítnutím. Výjimkou nebyli ani jeho nejbližší.

7.6.2024 v 13:24 | Karma: 6,00 | Přečteno: 157x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Trojiční neděle? Bůh je vztah!

Dnešní evangelijní příběh se odehrává v noci. V noci přichází hledající Nikodém za Ježíšem. To symbolizuje situace, které zažívám mnohokrát i já sám. Noc a temnota, to je obrazné vyjádření situace...

27.5.2024 v 20:27 | Karma: 6,75 | Přečteno: 160x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Cílem našeho vyučování je láska! Opravdu?

v dnešním evangelijním čtení slyšíme Ježíšova slova, která nám znějí nádherně. Jako si Otec zamiloval mne, tak jsem si já zamiloval vás. Máme v Ježíšově lásce setrvávat.

15.5.2024 v 20:50 | Karma: 6,67 | Přečteno: 146x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,81 | Přečteno: 234x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 295x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Televize zdraží, shodla se vládní koalice. Naopak opozice chce poplatky zrušit

15. června 2024

Premium Vláda chce od ledna zdražit koncesionářské poplatky. Za Českou televizi by lidé nově platili 150...

Zabalila příruční zavazadlo a odjela do Dubaje. Dnes tam prodává reality

15. června 2024

Premium Pořídit si byt v Dubaji? Tak to je lehčí, než si možná myslíte. Veronika Plichtová studovala v...

„Útěk před woke epidemií“. Do Ruska se vracejí lidé ze Západu, někteří zůstávají

15. června 2024

Premium Navzdory pokračující agresi vůči Ukrajině do Ruska stále cestují občané západních zemí. Někdy jsou...

Jednejme s Ruskem, zaznělo na summitu o Ukrajině. USA hlásí další finanční pomoc

15. června 2024  8:47,  aktualizováno  19:55

Sledujeme online Zástupci desítek zemí světa se v sobotu sešli v luxusním resortu nad Lucernským jezerem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 254
  • Celková karma 6,69
  • Průměrná čtenost 296x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik