Dobrodružství s Marií

k prosté venkovské dívce, někde v zapadlém Nazaretu se dostane zvláštní návštěvy. Jí, u které je to nejmíň očekávané a vhodné se má narodit mesiáš, zachránce.  No pro to děvče to neznamená nic příjemného. Má se brzy vdát a to, co jí má potkat v té době končilo kamenováním. A ona k tomu říká - hle jsem služebnice Páně, staň se mi podle tvého slova. No to je krásný okamžik. Dívka se má stát matkou pokračovatele královského rodu. Očekávali bychom, že se o ni někdo začne starat, bude jí dán k ruce sluha, poradce, prostě někdo, kdo jí pomůže. Ale místo toho čteme jen zdánlivě bezvýznamnou, ve skutečnosti ale velmi důležitou větu -Anděl pak od ní odešel.

Kázání na 21. 12. 2014

Biblická čtení: 2. Samuelova 7, 1 -5.11 - 13; Římanům 16, 25 - 27; Lukáš 1, 26 - 38

Sestry a bratři,

            k prosté venkovské dívce, někde v zapadlém Nazaretu se dostane zvláštní návštěvy. Jí, u které je to nejmíň očekávané a vhodné se má narodit mesiáš, zachránce.  No pro to děvče to neznamená nic příjemného. Má se brzy vdát a to, co jí má potkat v té době končilo kamenováním. A ona k tomu říká - hle jsem služebnice Páně, staň se mi podle tvého slova. No to je krásný okamžik. Dívka se má stát matkou pokračovatele královského rodu. Očekávali bychom, že se o ni někdo začne starat, bude jí dán k ruce sluha, poradce, prostě někdo, kdo jí pomůže. Ale místo toho čteme jen zdánlivě bezvýznamnou, ve skutečnosti ale velmi důležitou větu -Anděl pak od ní odešel.

            Ale tak to v životě chodí. Bůh si podle svědectví písma svatého používá všelijak bezvýznamné a nepravděpodobné lidi, aby zachraňoval, prokazoval svoji lásku k nám. Ukazuje nám tím, že nikdo pro něj není bezvýznamný. A u Marie se to spojuje dvojím způsobem. Je to prostá dívka ze zapadlé části Galileje. A navíc není vdaná. Bůh jedná bez ohledu na lidské předpoklady. Co je ale důležité, je onen pokorný Mariin postoj, kdy říká - Hle jsem služebnice Páně, staň se mi dle tvého slova. A v dalších částích evangelia čteme, že Maria vše uchovávala a rozvažovala ve svém srdci. No, kdyby věděla, co ji čeká, asi by ta ochotná a pohotová nebyla.

             Tento příběh charakterizuje obecně Boží působení. Bůh se neváže na nějaké lidské předpoklady. Muže si použít koho chce. Co je ale důležité, je ona otevřenost. Chceš žít opravdu jinak, smysluplně -I tebe si může Bůh použít. Vyžaduje to ale naši otevřenost. Je v tom kus odvahy žít jinak, nebát se reakce okolí. Přináší to nepohodu, posměch, ale zároveň svobodu, objevujeme tím nové světy. Nic nám nedá takový pocit naplnění, jako být otevřený pro dobrodružství s Bohem.

Myslíme si něco o výjimečné Marii, která byla zahrnuta milostí. Ale tady to není psáno proto, abychom obdivovali Marii a její odvahu. Bůh přišel k Marii s nabídkou, kterou ona mohla odmítnout. Ale neodmítla. A tak se stala matkou Ježíše mesiáše se vší dobrým zlým. Tak i nám Bůh nám stojí po boku. Stojí po boku nám všelijak nedokonalým a zdánlivě bezvýznamným. Nezapomeňme, že stejná milost jako u Marie je nabídnuta nám. Jsi připraven, připravena žít, skutečně žít, chceš, aby se i skrze tebe dělo něco, co přinese dobro, naději. Bůh nám stojí po boku a s naším svolením nám chce pročišťovat naši mysl. Chce i nás zahrnout milostí. I nás může moc nejvyššího zastínit.

            Maria porodila Krista. My, když se podobně jako ona otevřeme při tom všem jak je svědectví písma svatého u nás považované za nepravděpodobné a nepopulární, mohou se dít i zázraky. Můžeme lidi zachraňovat, tím, že se navzdory tomu, co panuje kolem nás, obrátíme k pokoji lásce a naději. I skrze nás se může šířit, pokoj, láska, naděje - přítomnost Boží, tak jako v Kristu

             Od Marie anděl odešel. Tak i my musíme být připraveni na to, že mohou přijít krásné zážitky, kdy vnímáme, že k nám opravdu Bůh mluví, vnímáme zázračnost světa kolem nás., jsme naplněni vděčností.  Potom ale mohou přijít chvíle samoty a temnoty, kterých Marii, Josefa a dítě čeká spousta.  Ale tak jak Maria rozvažovala ve svém srdci, tak to máme dělat i my. Máme obnovovat své smýšlení. Připomínat si jak a kam mě Bůh vede.

             Sestry a bratři, Bůh sestoupil k nepatrné, zdánlivě bezvýznamné dívce, aby jí zvěstoval, že jí chce zahrnout velikou milostí. Říká jí: „neboj se“. A to samé platí i dnes pro nás. Bůh nám vzkazuje: Nebojte se. Bůh vás chce zahrnout svoji milostí. Když mu budete naslouchat a budete chtít být jeho služebníky, může i skrze vás přijít spása k druhým lidem při všem, co vás potkává. Kdykoliv si to připomínáme, Bůh k nám znova sestupuje a může nás obnovit.

 Amen

Autor: Marek Ryšánek | pátek 20.2.2015 0:00 | karma článku: 3,47 | přečteno: 126x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Ježíš obviněn ze spolupráce s ďáblem. Osvobozující uvědomění si své ubohosti

v dnešním evangelijním čtení máme zachyceno svědectví o tom, že se Ježíš ve svém veřejném působení setkával jak s velikým zájmem a popularitou, tak i s nepochopením a odmítnutím. Výjimkou nebyli ani jeho nejbližší.

7.6.2024 v 13:24 | Karma: 6,00 | Přečteno: 157x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Trojiční neděle? Bůh je vztah!

Dnešní evangelijní příběh se odehrává v noci. V noci přichází hledající Nikodém za Ježíšem. To symbolizuje situace, které zažívám mnohokrát i já sám. Noc a temnota, to je obrazné vyjádření situace...

27.5.2024 v 20:27 | Karma: 6,75 | Přečteno: 160x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Cílem našeho vyučování je láska! Opravdu?

v dnešním evangelijním čtení slyšíme Ježíšova slova, která nám znějí nádherně. Jako si Otec zamiloval mne, tak jsem si já zamiloval vás. Máme v Ježíšově lásce setrvávat.

15.5.2024 v 20:50 | Karma: 6,67 | Přečteno: 146x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,81 | Přečteno: 234x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 295x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Izrael v části jižní Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace

16. června 2024  7:38,  aktualizováno  9:48

Izraelská armáda v části jižního Pásma Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace, aby...

Bouřky a déšť způsobily na řadě míst komplikace, zasahovali hasiči

16. června 2024  9:36

Sobotní večerní bouřka a další intenzivní déšť po půlnoci způsobil potíže na řadě silnic a dalších...

Střelec na předměstí Detroitu zranil devět lidí, poté spáchal sebevraždu

16. června 2024  7:11,  aktualizováno  7:21

Devět lidí, včetně nejméně dvou dětí, utrpělo zranění při střelbě na předměstí Detroitu Rochester...

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  16.6 5:41

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

  • Počet článků 254
  • Celková karma 6,69
  • Průměrná čtenost 296x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik