Desatero, aneb směrovky ke svobodě.

žijeme ve společnosti, kde je víra a náboženství považováno za něco co člověka svazuje, zotročuje. Faráři, jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavu. Je to oprávněné? 

Kázání na 4. 3. 2018

Biblická čtení:Exodus 20, 1 – 17;1 Korintským1, 18 – 25; Jan 2, 13 - 22

 

Biblická čtení je možno přečíst si zde: www.biblenet.cz 

            Žijeme ve společnosti, kde je víra a náboženství považováno za něco co člověka svazuje, zotročuje. Faráři, jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavu. Je to oprávněné? Ano někdy tomu tak bylo a i bývá. Různá náboženství, včetně křesťanství sloužila a slouží různým cílům. Ano vše je zneužitelné. Ovšem původní cíl a to, k čemu mají sloužit texty bible je něco opačného. Je to svoboda, zbavení se všeho, co člověka zotročuje.

            Vidíme to už z prologu dnešního prvního čtení, což je vlastně text desatera. Je tam psáno: „ Já jsem Hospodin tvůj Bůh, já jsem tě vyvedl z egyptské země, z domu otroctví.“  Tak se představuje Bůh. Tímto naprosto zásadním textem je nám sděleno, že Bůh je ten, který vyvádí z otroctví, ten, kdo chce darovat svobodu. A celý další text desatera můžeme vlastně považovat za návod k tomu, jak o darovanou svobodu nepřijít.

            Hned první příkaz je zásadní. Nezobraz si Boha, neklaň se ničemu takovému. No my si Bohy nezobrazujeme. Neklaníme se nějakým totemům. Ale Martin Luther řekl jednu moudrou větu – co je v životě člověka na prvním místě, to je jeho Bůh. Co je v tvém životě na prvním místě? Je potřeba si uvědomit, že modly, kterým se lidé klaněli, jim zabraňovali ctít skutečného Boha. A Bůh, to je vlastně hlubina bytí, podstata reality. A tak klanění se modlám vlastně lidem zabraňovalo poznávat svět, takový, jaký ve skutečnosti je.

Vše na zemi, na nebi, pod zemí, to s čím si Boha nemáme spojovat, to vše je pomíjející. A původce všeho, Bůh, je pro nás nejhlubším tajemstvím.

Když se Mojžíš ptá Boha v knize Exodus na jméno, nedozví se jej. Bůh se mu odmítá představit, protože v té době znát něčí jméno znamenalo mít možnost toho druhého ovládat. Ne, Boha nelze pochopit, nelze je ovládnout. Dokonce ani o něm nelze dost dobře mluvit. S Bohem lze pouze být. Být a žasnout nad tím, jak nás obdarovává. A veškerá zobrazení, spojení se stvořením nám v tomto dobrodružství zabraňují.

            A když pokračujeme dál v textu desatera, vidíme, jak jeho přikázání slouží naší svobodě, že jsou to v pravdě směrovky ke svobodě. Den odpočinku je ustanoven, aby se lidé zastavili a uvědomili si pravou podstatu všeho, čeho v životě užívají, proč vlastně žijí. Mají si uvědomit, že jsou tu díky tomu, co vykonali generace lidí kolem nás a je také ctít. Co je důležité a co je zvěstí druhé části desatera, je to, abychom se vyvarovali nenávisti, dychtění a lpění.

            Nevaž se na zaběhané představy o Bohu, aby ses mohl nechat neustále překvapovat dalším a dalšími stránkami Boží milosti a lásky, žil v realitě takové jaké je a ne v tom, co tě naučila společnost, výchova, sdělovací prostředky. Nedychti, nelpi a dosáhneš svobody.  A tak se dostáváme k tomu, o čem k nám promlouvají svojí zvěstí dnešní novozákonní biblické oddíly. Slovo o kříži. Vyčištění chrámu, ba dokonce jeho zboření. Ježíš nenaplňoval za svého života žádné představy o mesiáši, učiteli. Byl úplně jiný, nepochopen. Byl ukřižován. Ale nakonec díky, nebo navzdory této strašné katastrofě se ukázala pravá cesta k smysluplnému životu. To se dá přirovnat k zboření a znovupostavení chrámu.

A to je cesta i pro nás. Nenechte se svázat svými představami a očekáváními. Nevytvářejte si modly, Bůžky, na kterých byste lpěli. Zvěst o kříži nám sděluje, abychom se ničím takovým nenechali svázat, nelpěli na tom. Ježíš vyčistil chrám od penězoměnců a kupců. I my musíme chrám našeho života, našeho nitra, naší mysli čisti od toho, co tam nepatří. Potom můžeme osvobozeni a s radostí vidět veškerou nádheru a zázraky kolem nás.

Amen

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Ryšánek | čtvrtek 26.4.2018 12:09 | karma článku: 12,93 | přečteno: 301x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Cílem našeho vyučování je láska! Opravdu?

v dnešním evangelijním čtení slyšíme Ježíšova slova, která nám znějí nádherně. Jako si Otec zamiloval mne, tak jsem si já zamiloval vás. Máme v Ježíšově lásce setrvávat.

15.5.2024 v 20:50 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,81 | Přečteno: 231x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 295x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 252
  • Celková karma 5,78
  • Průměrná čtenost 284x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik