Co nám zvěstují mudrci z východu? Kázání na svátek zjevení Páně.

  na úterý připadl svátek Zjevení Páně. Církev si tradičně v tomto období připomíná, kým Ježíš ve skutečnosti byl, čtou se místa, která více než ostatní osvětlují tyto skutečnosti.  A ekumenický lekcionář k tomuto svátku přiřazuje oddíl o klanění mudrců. Také tento oddíl, i když tam Ježíš vystupuje pouze jako nemluvně, vyjadřuje, kým Ježíš byl, jaké je jeho poslání. Zde můžeme hledat základ pro slavení svátku tří králů. Tradice si z těchto mudrců, v řeckém originále mágů, udělala krále. Nebyli to však ani králové. Zřejmě ani nebyli tři. To ale pro důvod, pro který se tímto příběhem zabýváme, není podstatné.  Tři mágové, zřejmě babylonští astrologové, hvězdopravci, přišli a ptají se po králi židů přímo v Jeruzalémě. Chtějí se mu poklonit. Není divu, že se Herodes a s ním celý Jeruzalém znepokojí. 

Kázání na 11. 1. 2014

Biblická čtení: Izajáš 60, 1-6; Efezským 3, 1-12; Matouš 2, 1-12

 Sestry a bratři,

 

na úterý připadl svátek Zjevení Páně. Církev si tradičně v tomto období připomíná, kým Ježíš ve skutečnosti byl, čtou se místa, která více než ostatní osvětlují tyto skutečnosti.  A ekumenický lekcionář k tomuto svátku přiřazuje oddíl o klanění mudrců. Také tento oddíl, i když tam Ježíš vystupuje pouze jako nemluvně, vyjadřuje, kým Ježíš byl, jaké je jeho poslání. Zde můžeme hledat základ pro slavení svátku tří králů. Tradice si z těchto mudrců, v řeckém originále mágů, udělala krále. Nebyli to však ani králové. Zřejmě ani nebyli tři. To ale pro důvod, pro který se tímto příběhem zabýváme, není podstatné.

 Tři mágové, zřejmě babylonští astrologové, hvězdopravci, přišli a ptají se po králi židů přímo v Jeruzalémě. Chtějí se mu poklonit. Není divu, že se Herodes a s ním celý Jeruzalém znepokojí.

 Herodes se bojí o moc. Vyptává se podrobně mudrců na zjevení hvězdy. Svůj skutečný úmysl zastírá záminkou, že se chce nově narozenému mesiáši poklonit. Král Herodes se chová podobně jako mnoho vládců předním i po něm. Mocní se často vydávají za zbožné a spravedlivé lidi. Mají plná ústa slov o lásce, pravdě a pokoře. To vše ale mnohdy slouží jen k tomu, aby co nejlépe zmátli lidi kolem sebe a rozšířili dále svoji moc. Když se však takoví vládcové setkají s někým, kdo skutečně pravdu, spravedlnost a lásku obhajuje, s někým, komu jde v první řadě o následování Hospodina, většinou se jej snaží odstranit. A neplatí to jen o mocných. Vlastně  celý svět kolem nás má takovou povahu.

 Proč se však znepokojil i Jeruzalém? Na obzoru je mocenský spor, který může ohrozit vývoj země, rozpoutat občanskou válku. Je to však zřejmě i z toho důvodu, že jim zvěst o narození mesiáše přinesou pohanští mudrci, okultisté. Vždyť mesiáš se má narodit pro židy. Má je osvobodit právě z nenáviděného pohanského područí! Jak je možné, že Bůh nerespektuje vyvolenost Izraelského národa?!

 Bůh prostě převrací naše zaběhané pořádky a představy. Skutečným králem je malý Ježíš ležící ve chlévě a ne Herodes. První se o mesiáši nedozví církev, ale pohané, o kterých si tehdejší zbožní mysleli, že u Boha pro ně prostě nemůže být místo.  Je důležité si uvědomit, že se zde nemyslí jen lid staré smlouvy, ale Boží lid jako celek.  Bůh se zkrátka zjevuje především těm, kdo jej upřímně hledají, ne těm, kdo si myslí, že jim něco zaručuje jejich členství v církvi, nebo původ. Bůh často upozorňuje svoji církev na zvlažnělost, strnulost tím, že své poselství nechává zaznít z míst, kde by to nikdo nečekal.

  Ještě jiné důležité poselství v sobě nese příchod pohanských mudrců. Přicházejí z východu, odkud pocházejí starobylá náboženství a jejich tisíciletá moudrost. I dnes tam mnoho lidí hledá odpovědi na své životní otázky. Nejmoudřejší východní mudrci onoho věku však hledají Ježíše. Svým příchodem k němu vyznávají: „ Ano, jsme moudří a vzdělaní. Ale v tomto dítěti je zjeveno něco, čeho ani naše moudrost a vzdělanost nedosahuje.“ Tím, že se dítěti v jesličkách klanějí, vzdávají mu Božskou poctu. V tomto dítěti se zjevil tomuto světu Bůh samotný. V něm je objasněn smysl celého světa a života. Jak to vyznává apoštol Pavel v epištole  Koloským: On je obraz Boha neviditelného.

  Mudrci mu obětují zlato, kadidlo a Myrhu. To bylo v té době to nejvzácnější, co mohli přinést. V obětování tak vzácných darů je skryta zvěst. Bohu, který se zjevil v Ježíši Kristu, patří vše. On je hoden toho, abychom mu obětovali to nejcennější, co máme. On nám ukáže jak jím stvořené věci užívat tak, aby to pro nás bylo k dobrému.

 Mnozí lidé dnes říkají, že věk křesťanské církve končí. Věřící člověk se však nemusí příliš dívat na okolnosti, ve kterých žije, to jak hodnotí perspektivy křesťanské víry svět kolem něj. Můžeme vědět, že věříme v někoho, kdo dává našemu životu skutečný smysl a naplnění. V někoho, v kom je skryta nejhlubší moudrost. Bůh v něm zjevil svoje záměry, svůj vztah ke světu.

Bezradnost a přiznejme si to i zvrácenost tohoto světa je pro nás tím největším impulsem, abychom se snažili evangelium našeho Pána znát ve všech jeho hloubkách, i v tom, že je pro naše chápání všelijak skandální. Potom teprve pochopíme, co znamená následovat jej. Stojí to za to, i kdybychom tím měli pomoci třeba jen jednomu člověku.

                                                    Amen

 

 

 

Autor: Marek Ryšánek | sobota 28.2.2015 8:00 | karma článku: 5,39 | přečteno: 204x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Ježíš obviněn ze spolupráce s ďáblem. Osvobozující uvědomění si své ubohosti

v dnešním evangelijním čtení máme zachyceno svědectví o tom, že se Ježíš ve svém veřejném působení setkával jak s velikým zájmem a popularitou, tak i s nepochopením a odmítnutím. Výjimkou nebyli ani jeho nejbližší.

7.6.2024 v 13:24 | Karma: 6,00 | Přečteno: 157x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Trojiční neděle? Bůh je vztah!

Dnešní evangelijní příběh se odehrává v noci. V noci přichází hledající Nikodém za Ježíšem. To symbolizuje situace, které zažívám mnohokrát i já sám. Noc a temnota, to je obrazné vyjádření situace...

27.5.2024 v 20:27 | Karma: 6,75 | Přečteno: 160x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Cílem našeho vyučování je láska! Opravdu?

v dnešním evangelijním čtení slyšíme Ježíšova slova, která nám znějí nádherně. Jako si Otec zamiloval mne, tak jsem si já zamiloval vás. Máme v Ježíšově lásce setrvávat.

15.5.2024 v 20:50 | Karma: 6,67 | Přečteno: 146x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,81 | Přečteno: 234x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 295x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

Čokoládová holčička osladila život v SSSR. Boj o svou tvář ale prohrála

16. června 2024

Seriál Kdo by neznal Aljonku. Nejslavnější ruská čokoláda je na trhu už téměř šedesát let a její věhlas...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, slíbil Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....

  • Počet článků 254
  • Celková karma 6,69
  • Průměrná čtenost 296x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik