Cíl života s Bohem - dělat co je potřeba.

 v dnešním evangelijním oddíle pokračujeme v postupném výkladu Markova evangelia. V předchozím oddíle jsme četli o tom, jaký úspěch mělo Ježíšovo kázání či vyučování v synagoze a jak vyhnal nečistého ducha, který se mu stavěl na odpor. A teď by si Ježíš mohl užívat slávy věhlasného kazatele. Ovšem to zlo v nás a kolem nás, které tu symbolizuje onen nečistý duch, nespí, probouzí se k odporu.             Ježíš ale nepřišel, aby si budoval kariéru jak věhlasný mistr a kazatel. Jde a dělá, co je potřeba.

Kázání na 8. 2. 2015

Biblická čtení: Izajáš 40, 21 - 31; 1. Korintským 9, 16 - 23; Marek 1, 29 - 39

Sestry a bratři,

             v dnešním evangelijním oddíle pokračujeme v postupném výkladu Markova evangelia. V předchozím oddíle jsme četli o tom, jaký úspěch mělo Ježíšovo kázání či vyučování v synagoze a jak vyhnal nečistého ducha, který se mu stavěl na odpor. A teď by si Ježíš mohl užívat slávy věhlasného kazatele. Ovšem to zlo v nás a kolem nás, které tu symbolizuje onen nečistý duch, nespí, probouzí se k odporu.

            Ježíš ale nepřišel, aby si budoval kariéru jak věhlasný mistr a kazatel. Jde a dělá, co je potřeba. První koho uzdraví je Petrova tchyně. A tady je v samotném líčení oné události důležitá zvěst. Ježíš prostě nemocnou ženu pozvedá. Chce především pomoct. Nehraje žádné divadlo. A jeho čin má ten následek, že žena vstává a jde dělat, co je potřeba. A tak to je, když do života člověka vstupuje Bůh. Lidé si myslí, že víra v Boha je očekávání na zázraky, mimořádné události. Ano tady se stalo něco mimořádného. Ale zároveň nám to ukazuje, že když se člověka dotýká Bůh, může to být tak, že člověk dostane sílu postavit se na vlastní nohy a dělat, co je potřeba.

             A Ježíš pokračuje ve svém díle. Ještě ten večer Ježíš uzdravil spoustu lidí. No, tak a teď by si mohl říci, tady se usadím a budu mít vystaráno. On však zůstává ve stálém modlitebním rozhovoru s Bohem, který je naprostým, nepostradatelným základem jeho působení. Jde brzo ráno se modlit. A když za ním přicházejí jeho učedníci s nadějí, že ty vzrušující věci budou pokračovat a je samotné čeká budování závratné kariéry, Ježíš věren svému poslání, kterým je nezištná služba jim zvěstuje, že se jde dál. Jde, protože vyšel, aby kázal. Aby zvěstoval radostnou zvěst o tom, že Bůh má lidi rád. Nedovoloval zlým duchům o něm mluvit. Netoužil po slávě, kariéře, obdivu, chtěl sloužit. Skláněl se ke každému člověku jednotlivě.

            Má to hlubokou souvislost s tím, co píše v dnešním epištolním čtení apoštol Pavel: „Nemohu se chlubit tím, že kážu evangelium;  nemohu jinak, běda mě, kdybych nekázal.“ Tak jako Ježíš se vydal dál, aby hlásal po celém Izraeli, tak i Pavel se vydává na cestu. Ta jako se Bůh sklonil v Ježíši z Nazareta k lidem, tak to ztělesňuje i Pavel. Jak jsme četli, všem se stal vším, aby získal alespoň některé. Všem se stal vším. Otrok všech. A když to neudělá -běda mu. To zní hrozně. Ale je to naopak. Není v tom břímě. Je v tom radost. Pavel s a Ježíš a vlastně všichni lidé v biblické tradici hlásají úžasnou radostnou zvěst o Bohu, který je láska, osvobození od závisti, neodpuštění od všeho, co nás sráží a spoutává nás to horečkou strachu tak jako tu Petrovu tchyni. Kdyby se lidé neřídili tímto evangeliem, tím co je v bibli tak běda jim, běda nám. Ne proto, že by nás Bůh potrestal. Ne on nemá potřebu nás trestat. Je to v tom, že bychom se připravili o zdroj síly a moudrosti, o skutečný život.

            Ovládli by nás všechny ty mocnosti ovládající tento svět. A to nejsou nějací čerti. Tady jde o to, že nás všechno kolem nás nutí k naprosto nesmyslným, věcem, závisti, podezřívavosti, strachu. A kdybychom to mu podlehli tak „běda nám¨.

            Ne my v tom máme svobodu. Můžeme to vše prohlédnout. Stačí se ztišit a mít oči pro svět kolem. Tak jako Ježíš brzy ráno odešel na pusté místo, aby odolal všemu tomu pokušení moci a popularity, tak i my, když se vzbudíme si můžeme navzdory všemu co nás čeká, co na nás číhá říci - jsem milován, mám spoustu věcí, ze kterých se můžu radovat a je z čeho žasnout. A můžeme jít s radostí dělat obyčejné věci, které jsou vlastně zázračné.

amen

Autor: Marek Ryšánek | úterý 3.3.2015 7:00 | karma článku: 5,57 | přečteno: 113x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Ježíš obviněn ze spolupráce s ďáblem. Osvobozující uvědomění si své ubohosti

v dnešním evangelijním čtení máme zachyceno svědectví o tom, že se Ježíš ve svém veřejném působení setkával jak s velikým zájmem a popularitou, tak i s nepochopením a odmítnutím. Výjimkou nebyli ani jeho nejbližší.

7.6.2024 v 13:24 | Karma: 6,00 | Přečteno: 157x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Trojiční neděle? Bůh je vztah!

Dnešní evangelijní příběh se odehrává v noci. V noci přichází hledající Nikodém za Ježíšem. To symbolizuje situace, které zažívám mnohokrát i já sám. Noc a temnota, to je obrazné vyjádření situace...

27.5.2024 v 20:27 | Karma: 6,75 | Přečteno: 160x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Cílem našeho vyučování je láska! Opravdu?

v dnešním evangelijním čtení slyšíme Ježíšova slova, která nám znějí nádherně. Jako si Otec zamiloval mne, tak jsem si já zamiloval vás. Máme v Ježíšově lásce setrvávat.

15.5.2024 v 20:50 | Karma: 6,67 | Přečteno: 146x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,81 | Přečteno: 234x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 295x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

Čokoládová holčička osladila život v SSSR. Boj o svou tvář ale prohrála

16. června 2024

Seriál Kdo by neznal Aljonku. Nejslavnější ruská čokoláda je na trhu už téměř šedesát let a její věhlas...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, slíbil Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 254
  • Celková karma 6,69
  • Průměrná čtenost 296x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik