Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Liteň adventní koncert 2022

   Konal se v pro Liteň neobvyklou dobu 27. listopadu a možná, že se tím založí nová tradice. Už proto, že se v zámeckém parku poblíž venkovního divadla konal prostý venkovský adventní trh. Obojí lze jistě zopakovat.

       Pro velký zájem přidali ještě odpolední koncert v 16 hodin. My jsme preferovali večerní čas. Mám radost, že se ke mně a Vaškovi přidala snad již tradiční Sylvie, jíž se jarní koncert i se zastávkou po cestě v oné zahradní hospůdce líbily. Také jedou Paní Bobina a Hanka. Na místě projdeme trh a já, který jsem si nevzal žádný kabát, mrznu v saku u sudu se zapáleným dřívím jako nějaký feťák z průmyslové čtvrti v Detroitu. V tradiční Čechovně postávám v chodbě před toaletou, která je unisex, tudíž dosti zatížená a tvoří se před ní fronty.

   Chodba k toaletě končí prosklenými dveřmi do místnosti, která je určena přípravě hudebníků, když tu mi odtud s úsměvem kyne krásná dáma s mocně rozčepýřenou hlavičkou a poté vychází ke mně a je to Andulka Veverková, první houslistka SOČR. Je to pro nás oba setkání nečekané, neb ona v dnes hrajícím kvartetu stabilně nehraje, jen dnes zaskakuje na druhých houslích. Andulka říká, že nedaleko odtud bydlí a já, že jsem od 2013 stálým návštěvníkem. Povídáme, povídáme a já pouštím další lidi před sebe. Andulka musí dovnitř k poradě a ke mně se přidá Bobina a lidi dál pouštíme na toaletu s argumentem, že se nám tady líbí a máme dost času. Na mou prosbu nám rezervovali luxusní první řadu.

  Dnes nám budou hrát členové skupiny lesních rohů České filharmonie bohužel bez něžné krásky Kateřinky Javůrkové a s nimi si též zahrají absolventi jarních Liteňských hornových dní 2022. Základním hudebním souborem je dnes Pavel Bořkovec Quartet a ku zpěvu pozvána sopranistka Eva Esterková, vítězka zdejší Ceny Jarmily Novotné, již jsme slyšeli už 2021 na červnovém koncertu.

   Andulka na druhých houslích bujnou hřívu svázala do uzlíku a po celou dobu dle svého obyčeje živě reaguje na spoluhráče a okolí a vůbec dělá „senzační čumáky“.

  Zahajuje velký hornový soubor úpravou hudby z Händelova Judy Makabejského. Poté se hudebníci seskupí k zahrání Mozartova Kvintetu pro lesní roh, housle, dvě violy a violoncello Es dur, K 404.

Nato přichází Eva a za doprovodu kvartetu zapěje Alleluja ze slavného Mozartova Exsultate jubilate a skvěle po vzoru velkých sopranistek vytáhne závěr do nadoblačnosti.

Dalším číslem je Beethovenův Sextet pro dva lesní rohy a smyčcový kvartet, op. 81. Tato sestava je podmanivá a Adagio by se dle mého skvěle hodilo k Rozmarnému létu nebo Srpnové neděli.

Nyní po klasikovi klasiků současný autor a jeden z mladých hornistů Jan Vobořil ml. a jeho Sextet celebi k zahrání absolventy hornových dní.

Radostnou náladu se slavnostním rázem nastolí Hornový sextet Bedřicha Dionýze Webera (s Karlem Mariou není příbuzný, je to Čech jako poleno a pozoruhodná hudební osobnost první poloviny 19. století. Najděte si ho na Wikipedii, stojí to za to. Horny tu zůstávají a zahrají Rorando coeli Jana Kampana Vodňanského, někdejšího rektora pražské univerzity zvaného v literatuře Mistr Kampanus.

   Z renesance šupem k Bachovi, jehož Ave Maria upravil Charles Gounod a vznikla tak jedna z nejkrásnějších skladeb klasické hudby stojící těsně vedle Schubertova a jiných Ave Maria. Jedno z nejkrásnějších je amerického skladatele Gomeze, zpívané nedostižnou Elinou Garančou, kráskou nesmírnou, jež zpívá tak, jak vypadá. https://www.youtube.com/watch?v=nuSZ9nkxrgk&list=RDnuSZ9nkxrgk&start_radio=1.

   Jak tak jsem na Youtube, našel jsem jiné krásné Ave Maria a musím vám ho taky předložit: https://www.youtube.com/watch?v=66zUY8UZn4M. Holt mariánská inspirace je velmi silná. Ať sáhnete, kam chcete, byl by to předlouhý seznam přes zmíněná Ave Maria a různé písně, Stabat Mater, nebo opery (Skvělé Martinů Hry o Marii). A Jenůfa se modlí k Panně Marii za zdraví svého již v té chvíli utopeného synka Števušky. A Desdemona, tušíc, že to se žárlivým mužem bude o krk, se modlí k Panně Marii, místo aby sbalila šperky a utekla k mamince. Obě árie patří k nejkrásnějším, které je možno v opeře slyšet.

   Jen ti protestanti, kteří Mariinu svatost neuznávají, se tím okradli o inspirační zdroj. Zajímavé je, že luterán Bach napsal nejen Ave Maria, ale i gigantickou dvouhodinovou katolickou Mši h moll. On se však usiloval zalíbit saskému kurfiřtovi a polskému králi konvertovanému katolíkovi a získat titul dvorního skladatele, aby posílil svou pozici vůči lipské radnici, která mu mnohdy silně lezla krkem.

 Nyní častý přídavkový líbezný Franckův Chléb andělský. A k závěru jdeme prostřednictvím Michnových Nebeských kavalérů, kde Andulčina radost z hudby vrcholí zdařilou pantomimou a vše uzavřou horny, které zahrají Adeste fideles, skladbu po celém křesťanském světě slavnou a o Vánocích hojně hranou.

   Víte, že dle Wikipedie vznikla někdy v 17.-18. století? Jako její možní autoři se uvádějí John Francis Wade (1711–1786), John Reading (1645–1692) a Jan IV. Portugalský (1604–1656).

   Rozhodnout o tom je těžké, protože tehdy něco jako autorská práva bylo neznámo a autoři si díla jiných běžně přebírali a upravovali, jak známo u Bacha i Händela. Jedním z těch, kteří se o koncepci autorských práv zasadili jako první, byl na počátku 18. století táta anglického výtvarného umění William Hogarth, jehož rytiny mi doma visí na britské stěně spolu s Constablem a Turnerem.

   Kdybychom Wadea považovali za definitivního autora písně, musíme uznat, že je patrně jen autorem jedné její verze a je hodně pravděpodobné, že mu za základ posloužila stejnojmenná skladba, kterou složil či zapsal portugalský král v roce 1640. Konečně, kdo slavný říkal, že vlastně už všechny kombinace tónů už byly vyčerpány a teď už jde jen o samé plagiáty?.

   Přídavkem je nevlastenecky Tichá noc, nikoli Narodil se Kristus Pán. Proč jsme tedy v osmnáctém roce cinkali klíči a krváceli na barikádách?

  Na zpáteční cestě přes Řevnice zjišťujeme s radostným podivením, že ta hospůdka vynalezená (viz Péťa Bajza) v červnu po cestě domů je otevřena a vytopena a polívčička bodne. Já můžu pivo.

   Tři chlápci přijdou s kytarami a Vašek praví, že jeden z nich hraje na basovou. Já koukám, že je šestistrunná a vsadím se. Za chvíli jsem slavně poražen, neb chlápek má šestistrunnou basovou kytaru, což je nástroj zcela výjimečný, přestože jsem byl na už ve dvanáctém U Hybernů na koncertu neobyčejné mimo styly stojící původně klasické klavíristky Hiromi Uehara, jíž tvrdil základ baskytarista se šestistrunkou, tak to právě tady nečekám.

   U těch Hybernů byla někdy v sedmdesátkách nezapomenutelná veliká výstava mexického umění s monumentalitou Riverovou i Siqueirosovou a mimořádnou barevností rozličných rebozas.

   Máme opravdu skvělou náladu, neb Liteň nikdy nezklame a hospůdka to dobře uzavřela.

Autor: Richard Mandelík | úterý 28.2.2023 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 75x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Smetanovo trio uzavírá jarní komorní řadu PKF 2024

Tímto obci svých čtenářů potvrzuji, že členkou tohoto světoznámého tria se stala Markéta Janoušková, nejkrásnější světová houslistka.

12.6.2024 v 18:08 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

FOK na jaře 2024

Na jaře navštíveny čtyři koncerty jako již obvykle převážně komorní, nebo úsporně orechestrální, popřípadě se špičkovým sólistou.

25.5.2024 v 11:10 | Karma: 0 | Přečteno: 29x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 57x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17,  aktualizováno  20:17

Statisíce Francouzů v sobotu vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

Televize zdraží, shodla se vládní koalice. Naopak opozice chce poplatky zrušit

15. června 2024

Premium Vláda chce od ledna zdražit koncesionářské poplatky. Za Českou televizi by lidé nově platili 150...

Zabalila příruční zavazadlo a odjela do Dubaje. Dnes tam prodává reality

15. června 2024

Premium Pořídit si byt v Dubaji? Tak to je lehčí, než si možná myslíte. Veronika Plichtová studovala v...

„Útěk před woke epidemií“. Do Ruska se vracejí lidé ze Západu, někteří zůstávají

15. června 2024

Premium Navzdory pokračující agresi vůči Ukrajině do Ruska stále cestují občané západních zemí. Někdy jsou...

  • Počet článků 744
  • Celková karma 2,22
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.