Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

FOK na jaře 2024

Na jaře navštíveny čtyři koncerty jako již obvykle převážně komorní, nebo úsporně orechestrální, popřípadě se špičkovým sólistou.

27. ledna nám v Rudolfinu zahraje půvabná ruská klavíristka Julianna Avdějeva, častá doprovodná klavíristka Julči Fischerovic s vlasy v uzlu a v kalhotovém kostýmu černostříbrném. Moc hezky se na ni dívá.

Začne Bagatelou op. 1, č. 2 – Moderato, opisuji z programu ukrajinského skladatele Valentina Silvestrova, skladba je rozvláčně zadumaná a neobyčejně půvabná, takže přiděluji devítku, následuje Chopinova Polonéza-fantazie As dur, op.61, jež se uvede rozmarně až vesele, a vyústí až bláznivě, načež se zklidní a poletuje. Dále vzpomeneme na Polanského slavný film Pianista Szpilmanovou skladbou Život strojů, suita, jež je spěšná až ostrá a je-li už stroj v klidu, jde do krásy, u závěrečné Toccatiny si píšu zurčící potůček a tančící dívka, která nakonec úplně zdivočí. Ještě v prvé půli nám Julianna zahraje Sonátu č. 4 h moll, op. 56, Mieczyslawa Weinberga, kde skladatel ve třech větách značených Allegro a předposlední Adagio předvede, že v možnostech klavíru je možné cokoli. Půvabné jsou ztišené závěry vět.

Ve druhé půli se hraje jen rozměrná Lisztova Sonáta h moll, jež opět vyniká velikou pestrostí a Julianna se zase předvede. Přidává se Szpilmanův Mazurek a k tomu ještě Lisztův chmurně pojmenovaný Csárdás macabre.

8. února si ve Smetanově síni Josef Špaček zahraje s orchestrem za řízení minulého šéfdirigenta Inkinena Beethovenův Houslový koncert D dur, op. 61, ten, který mám za nejkrásnější na celičkém světě a stále z toho důvodu napovídám nejkrásnější houslistce na celém světě Markétě Janouškové, aby ho někdy zahrála, čemuž ona statečně čelí.

Josef ho zahraje brilantně a přidá k němu několik vzácně hraných kadencí od Schnittkeho objednaných Gidonem Kremerem. V každé z nich se odrazí závan i jiných koncertů od Bacha po Berga. Pestrý večer a pestré srovnání tohoto veledíla s hudebními myšlenkami velkého předchůdce i následovníků. Josef přidá Ciacconu d moll z druhé houslové partity, o níž jeden z králů houslí 20. století sir Yehudi Menuhin prohlásil, že jde o nejlepší houslovou skladbu všech dob.

Po přestávce se hraje už jen Čajkovského Symfonie č. 4 f moll op. 36.

20. února je u Šimona a Judy podivuhodný večer, v němž se prostřednictvím belgického (vlámského) souboru Goeywaerts String Trio, jež tvoří houslistka Fedra Coppens, violista Vincent Hepp a violoncellista Pieter Stas a naší Capelly Mariany s českými sólisty a hosty, bolivijskou sopranistkou Linou López Sánchez a krásnou chilskou organettistkou Catalinou Vicens. Hanka prověří na mobilu fotky a praví, že houslistku někdo alternuje a že to není původně uváděná. Leč mně to nevadí, neb ta dívka je pohledná a s houslemi umí.

Ona podivuhodnost tkví v to, že se bude hrát a zpívat hudba skladatelů středověkých i raně renesančních z 15. století a jim se v kontrastu zahrají soudobí Arvo Pärt a Martin Smolka. Ta směs má neobyčejné kouzlo, opřené o mariánské téma, jež přítomno i v hudbě obou současníků.

Po úvodní Sequentii se hraje hudba Magistra Perotina (1160-1230), Guillaume de Machauta (1300-1377), Johannese Ockeghema (1410-1497), Josquina Despreze (1440.1521), Johannese Tourouta (1430-1480), a Pärtovy Da Pacem a Stabat Mater a Smolkova Maria je. Hlasy se různě pohybují po síni, občas zpívají zezadu. Mně převelice zaujaly Desprezova Proch dolor a Touroutova Virgo restauratrix.

23. dubna u Šimona a Judy řídí Václav Luks orchestr Akademie komorní hudby, o niž se velice zasloužil výtečný violoncellista Tomáš Jamník, s nímž se často setkáváme i v Atriu na domácky laděných koncertech Vážný zájem. Na druhých houslích zaznamenávám sličné zlatíčko a na prvních dívku úhledných křivek.

Dnes budeme zahajovat Orchestrální suitou č. 1 C dur, BWV 1066, dělenou dle francouzského vzoru na dobové tance od táty hudby. Tohle je Luksova doména. Pro Tomáše nyní nastává příležitost blýsknout se s violoncellem, neb bude hrát Myslivečkův Koncert pro violoncello a orchestr C dur. Tomáš v tomto díle s nádhernou střední větou Grave dokládá neobyčejnou univerzalitu nástroje, který osciluje mezi houslemi, violou i kontrabasem a pokrývá všechny barvy hudby. Tomáš přidá něco mně neznámého, což otipuji na 20. století.

Po přestávce hrajeme Adagio a fugu d moll nejstaršího syna táty hudby Wilhelma Friedemanna, kde si všimnu hry fléten a hoboje. Na závěr se potěšíme Mozartovou ze všech starších symfonií nejoceňovanější Symfonií č. 29 A dur, K 201, jejíž úvod znám a je to zřetelně jiný svět než ten Bachovský otcův i synův.

Autor: Richard Mandelík | sobota 25.5.2024 11:10 | karma článku: 0 | přečteno: 29x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Smetanovo trio uzavírá jarní komorní řadu PKF 2024

Tímto obci svých čtenářů potvrzuji, že členkou tohoto světoznámého tria se stala Markéta Janoušková, nejkrásnější světová houslistka.

12.6.2024 v 18:08 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 57x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 163x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 744
  • Celková karma 2,22
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.