Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Leden a únor 2015 s Velkým C

 Po velmi vydatném a hudebně pestrém prosinci 2014 s Velkým C jdu letos poprvé 13. února na bachovský koncert k Šimonovi a Judovi v rámci řady Praha - Drážďany. Na ten lednový pár dnů po propuštění z Bulovky si netroufnu už proto, že se musí jet až do Břevnovského kláštera. Poprvé mám prvou řadu a dokonalý přehled po orchestru a sólistech.

   Dnes je den bachovský. Slyšíme dvě kantáty jako příklad hudby, již Bach skládal v Lipsku k provozování o různých církevních svátcích. Jak jsem se přesvědčil z nedávného čtení výtečně zpracovaného a obsáhlého Bachova životopisu od Christopha Wolffa, byla Bachova systematická skladatelská, provozovací i pedagogická činnost nesrovnatelná s působením jakéhokoli tehdejšího skladatele. Snad jen s nejplodnějším skladatelem v historii hudby, kmotrem jeho syna Carla Philippa Emanuela Georgem Philippem Telemannem. Už jen průřez jediným rokem života Bachova by vydal na samostatnou monografii. A to nehovořím o náboženských souvislostech a pramenech jeho tvorby.
    
   Už v kantátě Wie schön leuchtet der Morgenstern, BWV 1, slyšíme ono geniální a citlivé užití nástrojů na příkladu hobojů, které doprovázejí zpěváky jen s violoncellem a kontrabasem. Nejen klasické přímé barokní hoboje, ale kouzelné a do půlkruhu ohnuté hoboje da caccia. Xenia Löffler a Petra Ambrosi si své party vyloženě vychutnávají a sálem se šíří oblak milostivé krásy. Totéž se opakuje i v kantátě Bleib bei uns, denn es will Abend werden, BWV 6, kde se na tyto nástroje vyloženě soustředím a vychutnávám každý tón.
 
   Program vhodně uzavře Mše D dur, BWV 233, v níž opět nalézám vedle velkolepých tónů Gloria a skvělého Domine Deus s mistrovským basem Jaromíra Noska znovu vřelý hlas Aleny Hellerové v Qui tollis peccata mundi. Na vrcholný zážitek ji doplní Xeniin hoboj a violoncello s kontrabasem a varhanami. V Quoniam tu solus sanctus se zaskví k altu Kamily Mazalové housle a kontrabas s violoncellem.

    Nutno si však uvědomit, že jednou z metod Bachovy tvorby byla „recyklace“ dřívější hudby spolu s náhradou původního textu novým. To se zřejmě týká i této mše, aniž bych tím chtěl jakkoli komentovat míru Bachova génia, kterou nejsme dodnes schopni docenit a možná i pochopit. Musím se k jeho životopisu znovu vrátit a snad se i pokusit na toto téma něco napsat k uctění letošního 230. výročí Bachova narození.
 
   Druhý koncert 24. února je součástí řady Collegium v Rudolfinu a je mozartovský. Už potřetí za poslední dobu slyším 40. symfonii, přívětivou a bohatou a mohu směle srovnávat s přístupy Izraelské i České filharmonie. Snad mě nebudete podezírat z nadržování, když prohlásím, že nejvíc se mi líbilo podání Velkého C. Izraelci pod Zubinem Mehtou hráli velebně a důstojně a poněkud slavnostně. Náš první orchestr pod Honeckem byl důrazný a hlasitý a svůj velkolepý večer zakončil poté mohutným Braunfelsovým Te Deum.
 
   Velké C už několikrát v minulosti prokázalo, že umí z Mozarta vytěžit tu nejjemnější krásu a pod Luksovým vedením hraje citlivě a vyloženě líbezně a vybrušuje z Mozartových not samé brilianty. Je to můj pocit a po přestávce od prvních tónů Velké mše c moll, KV427, padám do hluboké pasti neobyčejné nádhery, jež je skryta v tomto vlastně nikdy nedokončeném díle, které se dnes hraje dle Maunderovy verze z roku 1990. Maunder jen mírně doplnil instrumentaci v Credu a rekonstruoval osmihlas v Sanctus.
 
   Zajímavé je, proč Mozart mši nedokončil. Původně mohla být psána pro náboženské bratrstvo, jež každoročně slavilo svátek sv. Cecilie. Poté, kdy Josef II. rušil církevní instituce, které nebyly nějak činné v oblasti vzdělávání a charity, dal pokyn k zrušení podobných sdružení, jako bylo zmíněné bratrstvo, čímž pominuly důvody k skládání a provozování podobné hudby a tedy i k dokončení této mše. Kromě Requiem to byla Mozartova mše poslední.

   Sólové party zpívaly sopranistka Kateřina Kněžíková a mezzosopranistka Sofie Harmsen, které doplnili tenorista Václav Čížek a basista Tomáš Král. Zejména dámy byly skvělé a Kateřina si oblékla černé lesklé skládané šaty s velkou zářivou diamantovou sponou pod živůtkem a síla v kolenou mě opustila a mé oko leželo povětšinou na ní.
 
   Ovšem musím pozdvihnout obočí nad ustrojovací kázní některých dam, koncertní mistryně si vezme hnědou sukni, jedna houslistka zřejmě hostující k doplnění orchestru na mozartovské obsazení má světle tyrkysové šaty a její sousedka jakýsi skoro pánský oblek a botky šněrovací. V porovnání s vzorově oděnými sólistkami to vynikne ještě okatěji.

   Nad tím vším se však klene mnou tolik obdivovaná citlivá hra orchestru a vybraných nástrojů v některých pasážích. A úsměvy houslistek a radost z toho, jak nám ten Mozart jde. Už se těším na opětné provedení Bachovy Mše h moll 31. března, kterou jsem slyšel poprvé před dvěma lety. Velké C ji letos v létě bude hrát na Salzburském festivalu, což bude patrně událost sezóny, neb dlouhá léta nebyl do Salzburgu pozván žádný český soubor.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Richard Mandelík | pátek 6.3.2015 7:00 | karma článku: 5,07 | přečteno: 141x
  • Další články autora

Richard Mandelík

FOK na jaře 2024

Na jaře navštíveny čtyři koncerty jako již obvykle převážně komorní, nebo úsporně orechestrální, popřípadě se špičkovým sólistou.

25.5.2024 v 11:10 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 57x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Nemáme na život, říkají zaměstnanci soudů a jdou do stávky. Co vše se omezí?

27. května 2024  14:10,  aktualizováno  16:03

Uzavření informačních center a podatelen soudů, odročení některých jednání, žádná možnost nahlížet...

KOMENTÁŘ: Prezidentova hra na pravdu. Ta prý vítězí

27. května 2024

Premium O tom, jak se na mlžení Hradu ohledně zranění Petra Pavla ukazuje plnění předvolebního slibu...

Přijdu si pro tebe. Američtí politici čelí výhrůžkám, někteří jdou radši do ústraní

27. května 2024  15:39

Američtí veřejní činitelé od komunální politiky až po Kongres čím dál víc popisují výhrůžky a...

Prezident přišel za hokejisty do šatny, ve čtvrtek je přivítá na Hradě

27. května 2024  15:30

Prezident Petr Pavel přijme ve čtvrtek zlaté české hokejisty na Pražském hradě. Oznámila to...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 743
  • Celková karma 3,36
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.