Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dvořákova Praha 2023

  Letos jdu na pět koncertů. Tento festival má zvláštní vůni podobnou Pražskému jaru a dramaturgii poněkud svázanou s Dvořákem, takže mnohé se opakuje, ovšem začasté se zajímavými interprety.

    8. září jdeme s Hankou do Rudolfina na Tonhalle-Orchester Zürich vedený Paavem Järvim, pokračovatelem estonské hudební dynastie, jeho bratr Kristjan loni vystoupil s FOK. Ivo Kahánek je připraven k zahrání Beethovenova třetího klavírního koncertu a má evidentně potíže s nosem a očima, jako kdyby měl sennou rýmu. Při hře už mu nos dá pokoj. Ivo se do tohoto klavírního klenotu ponoří s nebývalou vervou a jeho mimika (zvaná senzačními čumáky) je nepopsatelná.

   Po přestávce si dáme poslední Brucknerovu Symfonii č. 9 d moll. Také patří do sestavy devítisymfoniových autorů (spolu s Beethovenem, Schubertem, Dvořákem), čemuž se pověrčivě vyhýbal Mahler složiv nádhernou poeticko-vokální Píseň o zemi, aniž by čísloval a poté ještě devátou dokončil a desátou už ne. Pilní skladatelé jako vposledku Šostakovič (15), Mozart (41) a Haydn (104) jsou výjimkou. Většinou to bylo méně a možná, že to znamená i více. Sibelius (7), Martinů 6, Brahms, Berlioz a Schumann 4.

   Naše symfonie je skutečným skladatelovým opusem magnum. Je nádherně melodická a nástrojově bohatá a směle obstojí v navazování na skladatelem obdivované Beethovena a Wagnera. Zde už do hotové symfonie příliš nezasahoval a nedal se k tomu přemluvit, jako tomu bývalo v minulosti, kdy si příliš nevěřil a úspěch a uznání přicházely velmi neochotně.

   10. září opět po pár letech v Rudolfinu Izraelská filharmonie, tehdy řízená slavným Zubinem Mehtou a dnes Lahavem Shanim. V prvé půli si dám po letech Brahmsův Houslový koncert D dur, který hraje se svou obvyklou milou přívětivostí k orchestru, dirigentovi i nám prvotřídní americký houslista g\il Shaham. Proto na něj rád chodím. Koncert patří k pětici nejobdivovanějších a nejhranějších, což je především Beethovenův, Mendelssohnův, Brahmsův, Čajkovského, Dvořákův a Bruchův první. Přídavkem je patrně malý Kreisler a jako druhá Gavotte a Rondo.

   Druhou polovinu koncertu vyplní opulentní a nádherné Rachmaninovovy Symfonické tance, op. 45. Já bych řekl, že mají milostnou atmosféru a vyvolávají náladu jako druhá řada Dvořákových Slovanských tanců. Na závěr i orchestr přidá soubojovou hudbu z Prokofjevova baletu Romeo a Julie a jako druhý přídavek jakési slavné houslové pizzicato.

   21. září jdu již podruhé na mezinárodní sestavu Belcea Quartet, který nám v prvé půli zahraje Schubertův Smyčcový kvartet č. 10 Es dur a osvědčí komorní talent tohoto jen krátce žijícího rakouského génia.

   Abychom mohli srovnávat, hraje se ve druhé půli Smyčcový kvartet dalšího mistra nad mistry v oboru kvartetní hudby, a to Dvořáka. Je také desátý a také v tónině Es dur a nese přívlastek „Slovanský“. Jaká to shoda a jistě ne náhodná. Hudební vývoj pokročil a kvartety koncem 19. století už vypadají jinak než ty na počátku věku, ale nic to nemění na bohatosti Dvořákovy instrumentace, takže někteří říkají a já s tím souzním, že poslední Dvořákovy kvartety č. 10 až 14 nazývají kvartetními symfoniemi. A to ještě přijde Debussy a Bartók.

   22. září Českou filharmonii od klavíru řídí a na klavír hraje sir András Schiff. Tenhle pilný a k obecenstvu přívětivý elegantní pán je vždycky plně zaměstnán, takže v prvé půli neobvykle zahraje dva klavírní koncerty, a to Bachův č. 1 d moll BWV 1052 hned poté Mozartův poslední č. 27 B dur, K595. Ten první má zvláštní atmosféru a připomene pár známých motivů, však se hraje z velkého Bachova koncertního klávesového odkazu snad nejčastěji, a to na cembalo i moderní klavíry, což mi zase tolik nevadí. A Mozartův poslední klavírní koncert je před Beethovenem vrcholem klavírního umění.

   Když je řeč o Beethovenovi, dáme si ve druhé půli jeho snad nejpopulárnější a v různých anketách za nejlepší symfonii považovanou č. 3 Es dur, op. 55, „Eroica“. S ní si člověk užije krásy a pestrosti hudby do sytosti.

Autor: Richard Mandelík | pátek 17.11.2023 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 75x
  • Další články autora

Richard Mandelík

FOK na jaře 2024

Na jaře navštíveny čtyři koncerty jako již obvykle převážně komorní, nebo úsporně orechestrální, popřípadě se špičkovým sólistou.

25.5.2024 v 11:10 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 57x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Dvořák vyzval k rychlejšímu vstupu Ukrajiny a Moldavska do EU, dopis podepsalo 11 zemí

5. června 2024  11:58

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) podnítil vznik dopisu, kterým belgické...

Vláda kývla na novelu o účastnících odboje a odporu proti komunismu

5. června 2024  5:40,  aktualizováno  11:56

Návrh na vydání osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu by měl nově moci podat i...

Družčinu dceru si natáčel skrytými kamerami, viní muže z dětské pornografie

5. června 2024  11:56

Osmačtyřicetiletý muž z Náchodska čelí obvinění, že si videokamerami natáčel dceru své družky....

Dárce před eurovolbami zveřejnilo 21 stran. Ostatní musí doložit, že nic nedostali

5. června 2024  11:55

Povinnost zveřejnit dárce kampaně na svých webových stránkách splnilo 21 ze 30 subjektů...

Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?
Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?

Výživné kaše GERBER Grain&Grow přináší to nejlepší ze světa obilovin. Potěší všechna malá bříška a především uspokojí potřeby děťátka v klíčovém...

  • Počet článků 743
  • Celková karma 3,46
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.