Kocovina - jak vzniká a co pomáhá
Dá se nějak léčit? Pojďme se na to podívat z vědeckého hlediska.
Dle definice se jedná o stav v organismu, který vzniká po požití určitého množství alkoholu – chemicky etanolu. Alkohol se v našem těle pomocí enzymu alkoholhydrogenázy přeměňuje na acetaldehyd.
Alkohol a acetaldehyd mají na organismus zcela odlišné účinky. Alkohol způsobuje euforii, dobrou náladu, ztrátu zábran a ve vyšších koncentracích narušení vědomí.
Acetaldehyd je mnohem agresivnější látka, která je pro organismus toxická, poškozuje buňky a jejím působením právě vznikají klasické příznaky kocoviny – nevolnost, zvracení či bolesti hlavy.
Alkohol také významně ovlivňuje hormonální systém. Jeho působením je blokován účinek antidiuretického hormonu (ADH), který je produkován v lidském mozku.
Antidiuretický hormon působí v ledvinách a brání nadměrné ztrátě tekutin. Jeho vyřazení pak způsobí dehydrataci a to bez ohledu na to, jak velké množství alkoholických nápojů vypijete.
Proto pití vody pomáhá pouze částečně.
V důsledku častého chození na záchod dochází jednak k zahuštění krve a vzniku pro organismus nepřirozeného hypertonického prostředí a také ke ztrátě základních minerálů jako jsou sodík, draslík a chloridy, které pak v organismu chybí.
Dalším aspektem kocoviny je snížená hladina krevního cukru – hypoglykémie. Játra se totiž soustřeďují na odbourávání alkoholu a nemají tolik času na uvolňování cukru do krve.
Jak tedy vidíme, kocovina je kombinací působení acetaldehydu, hypertonického prostředí organismu, dehydratace a hypoglykémie.
Takže se opravdu nemůžeme divit, že se druhý den po požití většího množství alkoholu cítíme, jakoby nás někdo strčil do ždímačky.
Jde s tím něco dělat?
První rada je jednoduchá, pít vždy s mírou, ale bohužel, ne vždy to uhlídáme (ne každý zná svého Míru :-)).
Když už se tedy ráno probudíte s hlavou jako střep, v prvé řadě se pořádně napijte, nejlépe minerální vody, abyste krom tekutin doplnili i chybějící minerály.
Pokud to alespoň trošku jde, je nejlepší opět ulehnout a ještě se mírně prospat.
V případě, že musíte fungovat, určitě doporučuji zkusit něco sníst.
Organismus je vyčerpán bojem s alkoholem a chybí mu pak energie na normální fungování. Pro tento případ se opravdu skvěle hodí domácí vývar. Jsou v něm jak základní živiny, tak i chybějící minerály.
Jenže to musíte mít velice chápající rodinu, či partnera, aby na vás po bujarém nočním veselí čekal čerstvý vývar. V případě, že s vámi doma nemluví ani dveře zkuste sáhnout do ledničky pro něco podobně plnohodnotného, třeba celozrnný chleba s máslem, sýrem a šunkou a nějakou zeleninu. Někomu naopak dělají dobře sladká jídla. Důležité je se i přes pocit nevolnosti najíst, opravdu to pomáhá.
Samozřejmě mezi lidmi koluje velké množství „osvědčených“ rad, které určitě fungují.
Mezi nejznámější patří pití láku od okurek, mléka nebo silné kávy. K zahození prý také není žvýkání zázvoru (což já si po mejdanu opravdu neumím představit a to mám zázvor ráda) nebo ďábelský nápoj ze syrového vajíčka, octu, soli a ostrého kečupu.
To ale zdaleka není všechno, možná znáte taky nějaký zaručený vyprošťovák – tak si ho nenechávejte pro sebe a pište do komentářů.
Snad vás po přečtení článku nepřešla chuť i na pití vína, to by byla škoda.
Lenka Maloňová
Zvláštní vůně ve víně - chyba nebo záměr?
Víno – to je radost. Radost z příjemné, svěží ovocné vůně a chuti znásobená nějakým tím procentem alkoholu. Co když ale jdeme ve svých poznatcích trošičku dál a ve víně najdeme i méně obvyklé vůně či chutě?
Lenka Maloňová
5 faktorů, které naprosto rozhodují o kvalitě vína
„Dobré víno se dělá ve vinohradě“ – s tímto sloganem, případně nějakou jeho obdobou, jste se již určitě nesčetněkrát setkali při prezentaci různých vinařství.
Lenka Maloňová
Lidé stále neví, co je ledové víno.
Příroda zase po dlouhé době ukázala svoji sílu. Taková zima a tolik sněhu, to už jsme tu dlouho neměli. Proč si tedy nepopovívat o ledovém víně, třeba se Vám pak bude lépe čekat na oteplení.
Lenka Maloňová
Pít či nepít (zahraniční vína) toť otázka
"Jsem z Moravy, vyrábíme tu světová vína, jsem na to patřičně hrdá, tak proč bych měla sakra podporovat cizí produkci?" Takhle nějak jsem se k otázce vín ze zahraničí donedávna stavěla.
Lenka Maloňová
Barvy, barvy, barvičky ovlivňují chutičky
Schválně: Vyberte na obrázku, na které jídlo máte největší chuť (na konci článku uvidíte, o co mi šlo).
Další články autora |
Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve
Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...
NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média
Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...
S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti
Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“
Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...
Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili
Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...
VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil
Nejméně osm lidí zahynulo v indické Bombaji po pádu obřího billboardu, který v pondělí strhla...
Američana zadrželi v Istanbulu s 1 500 štíry a pavouky, přitom měl povolení
Turecká policie zatkla muže, který se podle ní pokoušel ze země propašovat vzácné jedovaté pavouky...
Že necítíš prsty? Nevadí. Decimovaná Ukrajina drží ve službě nezpůsobilé muže
Mnoho ukrajinských vojáků, kteří utrpěli v boji trvalé poškození zdraví, považují armádní lékaři za...
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 511x