Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Koncesionářské poplatky – všichni nebo nikdo?

Nový ministr kultury Daniel Herman uvažuje o změně zákona o poplatcích. Pokud si myslíte, že uvažuje o jejich zrušení, tak jste na omylu. Pan Herman uvažuje u geniálním řešení, že poplatky za sledování televize a poslech rozhlasu budou platit všechny domácnost, bez ohledu na to, zda nějakou televizi nebo rozhlasový přijímač vůbec vlastní. Hlavním argumentem je odkaz na praxi v sousedním Německu…

1. Všichni budou platit

Invence našich politiků končí vždycky tam, kde by měli uskutečnit něco pro prospěch občanů, daňových poplatníků. Pokud se jim tato invence nedostává tam, kde řeší, jak dostat další peníze z kapes daňových poplatníků, okamžitě si vzpomenou na nějaké příklady ze zahraničí. Těším se, až budou naši politici stejně usilovně bojovat za platy učitelů a kvalitu bezplatných dálnic a argumentovat praxí našeho, po všech stránkách nejvýznamnějšího souseda, Německa. (http://makovecpavel.blog.idnes.cz/c/387519/Nova-spolkova-zeme-Nemecka-Cesko.html).  Neschopnost státu efektivně vybírat poplatky za sledování televize a poslech rozhlasu se „nová“ nastupující generace našich politiků snaží řešit zavedením plošné platební povinnosti. Pokud se to osvědčí (a jak by nemohlo), tak pravděpodobně budou následovat další „výborné“ nápady, jako zavedení povinného nákupu dálniční známky i pro lidi bez auta, spotřební daň z tabáku a alkoholu vybírat i od nekuřáků a abstinentů, atd.

2. Nikdo platit nebude – zrušení koncesionářských poplatků

Česká televize a Český rozhlas jsou instituce, které prakticky nezaznamenaly změnu režimu v roce 1989. Ředitelé jsou dále vybíráni politickými strukturami v podivných „výběrových řízeních“ a (minulé) členství v KSČ se často jeví jako hlavní a jediná kvalifikace. Případ minulého a současného generálního ředitele a opakovaně vysílaná scénka „Popelníček“ je tím nejzřejmějším důkazem. Napojení stále stejných zájmových a rodinných klanů na penězovod ČT, které trvá často stejně dlouho jako samotná Československá (Česká) televize  a urputné boje, provázející jakoukoliv snahu o změnu směru toků u  těchto penězovodů a příchod nových zájmových skupin je unikát, srovnatelný se situací snad jen u některých autoritativních režimů. Pokud by veřejnoprávní média (ČT a ČRo) měla plnit efektivně svoji funkci, tak navrhuji jejich sloučení do jedné instituce (jako např. BBC, když už bychom se chtěli někde inspirovat), zachování 1-2 televizních kanálů (ČT 24, ČT 2) a odpovídajícího počtu a náplně rozhlasových stanic. Oproti současným téměř 10 miliardám korun (cca 8 miliard ČT + 2 mld. ČRo) by stačily cca 2 miliardy (možná méně). Pokud si ale současný ředitel České televize představuje jako službu veřejnosti konkurenční boj se soukromými televizemi o diváky a inzerenty, a současná Rada České televize mu to „žere i s navijákem“, tak to svědčí o nefunkčnosti nejen celé Rady, ale i celé České televize, která by ze zákona měla plnit funkce veřejnoprávní instituce. Taky by mohlo být vysvětlením, že si tady na veřejnoprávní instituci naši politici se spřízněnými umělci a „byznysmeny“ pouze hrají a všechno je to jen miliardový obchod za peníze koncesionářů – daňových poplatníků. Když vezmeme v úvahu, kolik samotný  výběr poplatků stojí a jaký má, nebo spíše nemá, efekt, tak nejracionálnější by bylo zrušení výběru koncesionářských poplatků a placení veřejnoprávních médií přímo ze státního rozpočtu.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Makovec | sobota 25.1.2014 16:42 | karma článku: 34,63 | přečteno: 2202x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

Naše finanční podpora Ruska od vypuknutí válečného konfliktu s Ukrajinou představuje jen za dodávky ropy přes 270 miliard korun, zatímco naše celková pomoc napadené Ukrajině nedosahuje ani 60 miliard korun.

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 15,26 | Přečteno: 454x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

Je tomu rok, co jsem si vyzvedl řidičák z „čistírny“ a rozhodl jsem se po tři a půl měsíční „karanténě“ projet po Evropě. Zjistil jsem, že vyspělá Evropa se nám stále rychleji vzdaluje...

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48 | Přečteno: 649x | Diskuse| Cestování

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68 | Přečteno: 638x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma: 30,00 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma: 27,05 | Přečteno: 788x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  21:56

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,87
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik